Nie je tomu dávno, čo sme v našej popularizačnej záhradke stavali malý fóliovník Florabest 94369 z obchodnej siete Lidl. S odstupom niekoľkých týždňov sme nazbierali prvé skúsenosti v najkritickejšom období – skorej jari. Aký v skutočnosti je?

Rozopnete dva zipsy, zrolujete dvierka a zachytíte ich dvoma pásmi s rýchlosponami, aby ste zaistili dokonalé vetranie. Skloníte pri vstupe hlavu aby ste sa cez otvor dostali dnu a stojíte v priestorDSC_1335-01e s pôdorysom 140×140 centimetrov. Výsadbu máte na zemi po obvode fóliovníčka a pestovateľské nádoby sedia v dvoch radoch na policiach. Skromný priestor je pre vás výzvou, pri ktorej hľadáte spôsob, ako ho najlepšie využiť.

Minifóliovník v predjarí

Na začiatku roka niet o čom rozmýšľať. Pre záhradkára niet cennejšieho priestoru ako ten, v ktorom môže pestovať priesady zeleniny. Kaleráb, kapusta, brokolica, karfiol – všetky znášajú aj nízke teploty a nerozhádže ich žiadne podchladenie. Všetko čo je pri ich pestovaní rozhodujúce je DSC_0138-02chránené miesto a dostatok svetla. Práve toho sa im vo vnútri dostáva štedro.

Zapestovali sme dnu prvé úrody drobnolistých zelenín a reďkovky, dá sa povedať že príručný minifóliovník je prínosom aj vtedy, ak máte kúsok od neho polykarbonátový skleník so všetkým, čo k nemu patrí. Je to, akoby ste zrazu mali o jednu presklenú verandu navyše. A to zaváži.

Konštrukcia fóliovníka zatiaľ nesklamala, i keď treba povedať že v pevnosti trochu zaostáva za predstavami. Chýbajú mu priečne výstuhy, ktoré nahrádzajú lanká so stanovými kolíkmi. Fóliovníček patrí na chránené, bezveterné miesto a dobrou taktikou je uložiť ho na miesto, ktoré nie je po celý deň vystavené horúcej páľave.DSC_1340-03

Mikroklíma má svoje hranice

Keď sme na začiatku sezóny skúmali, do akej miery sa dokáže vnútorná klíma vyrovnať s nočnými mrazíkmi, dali sme na spodné police štyri vrecia so záhradkárskym substrátom. Snažili sme sa získať tepelnú kapacitu, ktorá by pomohla udržať nočné teploty nad bodom mrazu.

Neuspeli sme. Klíma vo fóliovníčku podľa teplomera takmer s dokonalou presnosťou kopírovala teploty pod holým nebom. Ani pri najväčšej snahe nie je možné zaistiť, aby mráz do vnútra nep

DSC_1336-04

renikol. Ak ste uvažovali o tom, že by ste pomocou neho predĺžili záhradkársku sezónu, nie je to v jeho moci.

Zistili sme však, že je veľkým prínosom v neskoršom období, kedy sa vyskytujú nad ránom prízemné mrazíky. Kým vonku je všetk

o zabielené srieňom, intenzívna vzdušná vlhkosť vo vnútri fóliovníka zabraňuje prejavom prízemných mrazov. Vďaka tomu dokáže vnútorná klíma priesady a včasnú zeleninu ochrániť.

Pozor na prehrievanie

Malý vnútorný priestor sa prehrieva s veľkou intenzitou a stačí pár ranných slnečných lúčov, aby dnu nastala príjemná spara, ktorá sa postupne zmení na horúčavu. Fóliovníček žiada dozor a svedDSC_1344-06omité vetranie, ktorému pomáha popri dverách i okienko prekryté sieťkou. Chvíľami máte pocit, akoby ste každý deň robili to isté. Za rána otvárate koľko sa len dá, k večeru zatvárate. Je to rutina, ktorá k záhradkárstvu patrí.

Trochu na škodu je, že vo vnútri uviazne hmyz, ktorý nevie nájsť cestu von. Nad dverami sa každý deň hromadia čmeliaky, včielky aj muchy, ktoré sa snažia zo všetkých síl uniknúť. Narozdiel od skleníka však nenájdu správny smer a tak sa súčasťou záhradkárskej snahy stáva aj ich vyslobodzovanie. Možno by to chcelo drobné strešné okienko. Jednoducho si na to musíte zvyknúť.

Čo máme dnu?DSC_1338-05

V tejto chvíli je situácia jasná. Na zemi máme hrantíky s listovým šalátom, mizunou a rukolou. Menili sme ich už druhýkrát za novú vlnu výsevov, takže zem je produktívna.

Na spodné police sme umiestnili štyri vrecia so substrátom na jahody. Do každého z nich sme zasadili po tri priesady prezimovaného jahodníka. DSC_1339-07Budeme sledovať, ako sa v priebehu sezóny na nich vyvíjajú plody. S opeľovaním by vzhľadom na uviaznutý hmyz nemal byť problém.

Vrchné poschodie patrí v tejto chvíli priesadám. I tu ešte pred časom boli listové zeleniny a reďkovky.

Obmenou už o chvíľu bude drobnoplodá zelenina, ktorá by postupne mala obsadiť celý vnútorný priestor.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár