Ozdobná výsadba v kvetníkoch na terase, príručná zeleninová záhradka za verandou, ale aj zákutie s bonsajmi, vonnými bylinkami a miniatúrami pri lavičke – všetky majú čosi spoločné. V sezóne sa nezaobídu bez každodenného polievania, aby si zachovali svoj pôvab.

Zvyčajne to neznamená viac ako vziať do rúk krhlu, aby ste s ňou dva či trikrát podišli k sudu s dažďovou vodou a rozdelili denný prídel svojim záhradkárskym skvostom. Existuje však riešenie, vďaka ktorému ušetríte čas i vodu. Zoznamujeme sa od začiatku leta so solárnym zavlažovaním Irrigatia SOL-C24.

Automat s gazdovským rozumom

Upevníte automat na slnečné miesto, jednu hadičku ponoríte do suda s dažďovou vodou a z druhej vystaviate sieť  odbočiek, z ktorých v čase závlahy vyteká voda takmer kvapkajúcim tempom. Nie však na váš povel, ale z vôle elektroniky.

Tá sa riadi slnečným cyklom dňa a predvoľbou intenzity polievania. Ak je zamračené, nepolieva sa. Veď i zem nebude horúca a dá sa očakávať, že ak sú na oblohe oblaky, tak z nich aj zaprší. Ak je jasno a solárny panel nabíja vložené akumulátory, potom bude zaiste i horúco.

Automat sa postará o to, aby v slnečných dňoch trikrát po sebe s niekoľkohodinovou prestávkou spustil polievací cyklus. Netrápi vás počítaním litrov, chce od vás iba predvoľbu – veľmi málo, málo, primerane, viac a výdatne. A nepotrebuje ani senzory, ktoré by mu pomáhali s rozhodovaním.

Na slnečné miesto

Ak má závlaha fungovať bezchybne, musíte nájsť pre automat miesto, ktoré nie je v priebehu dňa zatienené budovou, stromami či vysokým porastom. Či ho priskrutkujete ku kolíku a nabijete do zeme, alebo nájdete šikovné miesto pod strešnou rímsou je iba na vás.

Solárnemu panelu svedčí natočenie na juh, so sklonom si nemusíte hlavu priveľmi lámať. Pružný, mimoriadne odolný panel je už od výroby namontovaný v takej geometrii, aby zachytil dostatok slnečného svitu. Musíte iba prekontrolovať vloženie trojice NiMH akumulátorov, do ktorých sa bude energia pre prevádzku ukladať.

Bez uviazania k elektrickej zásuvke ste voľní, priam slobodní. Je tu jediné pravidlo, ktorého sa musíte držať. Dno nádoby z ktorej budete čerpať vodu nesmie byť hlbšie ako päť metrov pod úrovňou riadiacej jednotky. Práve do takej výšky dokáže čerpadlo vodu vytiahnuť.

Od automatu k súdku

Dva vodiče ktoré kontrolujú výšku hladiny a hadička nie hrubšia ako ceruzka, cez ktorú čerpadlo vytiahne vodu pre polievanie – to je príliš jednoduchá výzva pre začiatok montáže. Avšak len vtedy, ak sa vám túto neskrotnú trojicu podarí prinútiť k tomu, aby sa ponorila na dno zásobníka s vodou. My sme to vyriešili jednoducho.

Vezmite drevenú latu, uviažte k nej hadičku s filtračným košíkom, o kúsok nad ňu upevnite kontakty pre snímanie vody a priskrutkujte ju o sud tak, aby dosiahla na dno. Je to ten najspoľahlivejší spôsob, ktorý vás posunie k cieľu. Hadička je tenká, ľahko ju zarežete alebo zastrihnete nožnicami na správnu dĺžku.

Pevné osadenie je zárukou, že nič sa pri daždi alebo naberaní vody do krhly neposunie. Automat zostane funkčný bez toho, aby ste museli sledovať jeho prívod.

Od automatu k výsadbe

Podobné je to s budovaním trasy od automatu ku kvetináčom, hrantíkom, výsadbovým misám a rastlinkám. Ak ste už niekedy budovali závlahový systém, viete čo vás čaká. Na začiatok trochu taktického rozmýšľania, potom strihanie hadičky a nakoniec spájanie tryskami a kotvenie plastovými kolíčkami do zeme.

Keďže ide o súpravu určenú pre terasu, debničkovú zeleninovú záhradku, vyvýšený záhon alebo hriadku s kvetmi, v súprave nájdete fitinky pre 12 koncových miest, ktoré môžu byť rozdelené do štyroch vetiev. Je to zostava, ktorá dokáže obslúžiť väčšiu plochu akoby ste si pôvodne mysleli.

Ak sme doposiaľ hovorili o kvapkách, nie je to tak úplne pravda. Irrigatia nie je kvapkový závlahový systém. Prietok vody formuje do malých prúdov, ktoré smerujete do jednotlivých nádob alebo skupinám rastlín vo výsadbe.

Otočiť gombičkou a ide to

Okamžite po zapnutí sa môže zdať, že sa nič nedeje. Keďže automat nemá hodiny a predstavu o plynutí času, spoliehať sa môže iba na to, čo zachytí cez solárny panel. Práve podľa dĺžky svitu slnka vytuší, kedy prichádza jedenásta, štrnásta či sedemnásta hodina pre polievanie. Pootočte ovládaciu gombičku na pozíciu číslo 3 a vyčkajte do druhého dňa.

Budete prekvapení, ako všetko ožilo. Ak sa akumulátory nabili a voda je v súdku, v slnečnom dni zbehnú tri plánované cykly polievania a je na vás, aby ste sa rozhodli pre ich úpravu. Prepnutím na nižší stupeň sa množstvo vody obmedzí, prepnutím na vyšší zasa znásobí. Raz tak spravíte na začiatku sparného leta, k nastaveniu sa vrátite v čase, keď odovzdáva svoje žezlo jeseni.

Lepšie ako samozávlaha

Výhodou systému je, že ho raz ročne vybalíte, sprevádzkujete a on naďalej žije svojim životom. Už neriešite kedy treba naplniť samozavlažovacie kvetináče. Už vás neprekvapia zvädnuté hriadky. Všetko ide samo, na vás je iba doplniť vodu do sudu ak chýba. A to sa v posledných rokoch stáva čoraz častejšie.

Z našich skúseností môžeme povedať, že cyklické polievanie má prednosť pred polievaním do zásoby. Prečo? Ak sa slnko oprie do samozavlažovacích hrantíkov celou svojou silou, voda sa prehrieva, odparuje a rastlinky sú v nepohode. Ak však voda prichádza postupne, po čiastkach, korene sú v polosuchej zemi chránené pred prebytočným horkom.

Vyskúšali sme si to na terase, v príručnej záhradke i ozdobnej výsadbe. Je to systém ktorý funguje a dá sa čakať, že so zmenou klímy bude čoraz žiadanejší. V skromnom malom vyhotovení, ale aj v konfigurácii pre celý dvor a záhradu.

Zimovanie systému je bezproblémove. Vytiahnete ho zo sudu a záhonov, pribalenou striekačkou vyženiete vodu z čerpadla a odložíte systém v škatuli kdesi do garáže alebo pivnice. Tam zotrvá vo fit kondičke do budúceho roka. Určite sa vyplatí vytiahnuť akumulátory a odložiť ich na lepšie miesto. Pri typickej záťaži si zachovajú približne dvojročnú životnosť.

Irrigatia SOL-C24 (108,99€) je šikovne spracovaná autonómna závlaha pre terasy a príručné výsadby, ktorá nevyžaduje elektrickú zásuvku ani tlak vody na vstupe. Čerpadlom prenáša filtrovanú, dažďovú vodu cez systém hadičiek k rastlinám, pričom sa riadi cyklusom denného svetla. Ide o spoľahlivé riešenie nielen domov, ale aj na chalupu a chatu – kde niet príležitosti pre každodenné polievanie malebných zákutí. Odporúčame ho každému.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár