Je to výzva, ktorej čelí záhradkár každú jar. Keď sa na kopách nahromadí záhradný odpad z hriadok, upratovania dvora, strihu ovocných drevín a živých plotov, zdá sa že niet miesta, ktoré by ho pojalo. Skôr ako sa rozhodnete vyviezť ho na obecnú skládku organického odpadu, pouvažujte nad tým, kde by mohol poslúžiť vo dvore.

Možno ste nad tým nikdy nerozmýšľali, ale všetky tie trsy, steblá, byle, listy a konáre pochádzajú zo zeme, od ktorej očakávate každoročnú úrodu. Čím viac organickej hmoty do nej vrátite späť, tým mocnejšia a zdravšia bude.

1. Vyplňte jamy

Priehlbina po zbúranej latríne, terénna vlna v členitom teréne či klesajúci horizont pri zadnom plote. Všetky majú čosi spoločné. Ak ich naplníte záhradným odpadom, postupom času sa môžu vyrovnať s okolím.

Nič na tom, že záhradný odpad je na rozdiel od zeminy mäkký, nestály a nevyspytateľný. To, čo teraz vyzerá ako neustrojená masa rôzneho pôvodu bude už o pol roka hrubým, tlejúcim materiálom, z ktorého bude voda vyplavovať živiny do okolitej zeme.

Keďže ide o miesta ktoré nie sú určené na priamu výsadbu, nemusíte si robiť starosti so spracovaním. Hrubý materiál dajte naspodok, jemnejší navrch. Práve tak rieši kolobeh života príroda, ibaže skryto, v ploche. A ak tlejúci materiál poklesne pod úroveň zeme, budete mať miesto na jeho uskladnenie i na budúce rok.

2. Kompostujte

Záhradkári s pareniskami, fóliovníkmi a skleníkmi vedia o komposte svoje. I keby ho na začiatku sezóny navozili pod ochranný kryt do výšky kolien, do príchodu jesene by sa nadobro stratil. V horúcej klíme sa organický materiál z pôdy stráca prirýchlo.

Ak ste tak doposiaľ nespravili, zbite z lát na konci záhrady trojdielne silo na kompost, do ktorého naskladníte všetok záhradný odpad. Dve oddelenia budú pre vyzrievanie, to tretie pre prehadzovanie kôp pri prevzdušňovaní.

Dobrou správou je, že vďaka takejto príprave nájdete miesto pre celoročný záhradný odpad – bez ohľadu na to či ide o trávu z kosačky, burinu sparenú v igelitovom vreci alebo zvyšky po čistení zeleniny. Vyzretý kompost miniete na hnojenie.

3. Mulčujte

Ak máte veľa ovocných stromov, z ktorých sa vám nahromadila slušná kôpka konárov, určite by ste sa mali zamyslieť nad nastielaním. Nie v takejto surovej podobe, ale po spracovaní dreva záhradným drvičom. Ten rotujúcim nožom premení každý živý i suchý konár na jemnú rezanku s hrúbkou približne 2 milimetre, ktorá už na prvý pohľad vyzerá atraktívne.

Je iba na vás, či sa rozhodnete pre stojanový drvič akým je napríklad Fieldmann FZD 4005-E, alebo sa zameriate na stroje so zásobníkom, aký nájdete pri stroji Fieldmann FZD 4020-E. Tieto energické stroje budú vťahovať konáre dovtedy, kým sa ich nadobro nezbavíte.

Vrstva drevenej rezanky svedčí záhonom s jahodami, egrešmi a ríbezľami, kde jemne okyslí zem a zníži spotrebu vody. Drevenú rezanku využijete aj v ozdobnej výsadbe v záhonoch s letničkami. Dobrou správou je, že nejde iba o chladenie pôdy, udržiavanie vlahy a okysľovanie pH.

Pred očami sa biele drevo bude meniť na žlté, hnedé, svetlosivé až po odtiene rašeliny. Budete tak mať pocit, že i záhony držia krok s ročnými obdobiami a menia svoj vzhľad.

4. Na gril aj do pece

Iné to je ak si zaobstaráte elektrický záhradný štiepkovač, akým je Fieldmann FZD-5015E. Otočným, ozubeným kolesom rozdrví konáre na čiastky s dĺžkou 2-3 centimetre, ktoré v priebehu niekoľkých mesiacov dokonale preschnú v sieťovaných vreciach alebo debničkách.

I tu môžete počítať s mulčovaním – avšak iba pod drevinami. Lepšou správou však je, že takto pripravenú drevnú hmotu využijete v záhradnom grile, kotline, kuchynskej piecke či dokonca kotli ústredného kúrenia.

Vezmete lopatku a prikladáte podľa potreby. A ak by ste predsa len mali pocit, že je toho ovocného, voňavého dreva príliš škoda pre pálenie, po odstránení kôry môžete štiepku využiť na údenie. Ak každoročne pripravujete klobásky, slaninku a šunku od kosti, viete zaručene o čom je reč.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár