Aká je neskorá jeseň v skleníku?

2

Štedrá ponuka reďkvičiek, dorastajúca vodnica  a záplava listovej zeleniny. Tohtoročná jeseň je priaznivá k pozdným jesenným vitamínom.

Ak by som mal odhadnúť či je lepšie postaviť nový skleník na jeseň alebo na jar, určite by som sa prikláňal k jeseni. Nielen kvôli príjemnejšiemu počasiu a jednoduchšej stavbe, ale aj kvôli pestovateľskej sezóne, ktorú by bolo škoda premeškať. Jesenné zeleniny sú nenáročné a plodia skutočne štedro.

Šťavnaté buľvičky

Ranné odrody reďkvičiek Primara F1 a Tercia sa ukázali byť dobrou voľbou. V tohtoročnej sezóne narástli šťavnaté a ani po 6 týždňoch od výsevu nestrácali na kvalite. Dorastali do veľkosti vlašského orecha a ak bude počasie naďalej priaznivé, možno dospejú aj výsevy spred dvoch týždňov. Kľúčové je zvoliť im také miesto, kde im nebude nič tieniť. Pretože každá strata svetla znamená stratu chuti do tvorby buľvičiek. Osvedčili sa mi riadky na okraji skleníka v susedstve nižších listových zelenín.

Vodnica Tokyo Cross F1 a Primera F1 dosiahla veľkosť reďkovky a rastie ďalej. Má vysokú vňať z ktorej možno mladé lístky zužitkovať v kuchyni, tieni všetkému, čo je navôkol. Ja ju mám vedľa valeriánky a špenátov vysiatych na prezimovanie. Zdá sa že si rozumejú a rastú vedľa seba bez stresu. V tejto chvíli považujem vodnicu za lahôdkovú zeleninu s chuťou kalerábu, po preriedení môže pokračovať v raste.

Zelené listy na mnoho spôsobov

Hlavnou kráľovnou skleníka je však listová zelenina. Je úžasné sledovať, ako takmer z ničoho rastú tisíce šťavnatých lístkov na krehkých stonkách, ktoré v tejto časti roka nedrevnatejú. Listové šaláty k rezu Zlatava, Karminova, Dubagold a Red Bowl sú tým najjemnejším čo v skleníku rastie. Sú šťavnaté, sladké, jemné a nehorknú. Kto je iba okrajovým fanúšikom zeleniny, ten si na nich pochutí bez obáv.

Mizuna narástla pri výseve s 2-centimetrovým odstupom semienok v hojnom množstve a pri svojej výške akoby mala vybielené celé stonky i spodné časti listov nedostatkom svetla. V hustom poraste jej to dodáva na jemnosti a je po šalátoch jasnou dvojkou. Nestarne, neohnívajú jej spodné listy, vzpriamene čaká na každé pretrhanie. Myslím si, že jej prednosťou sú práve tie chutné a chrumkavé stonky.

Horčica Red Giang má pevnejší list, s trochou pálčivosti, tuhšej štruktúry. Nie každému sadne, ja ju mám však práve pre jej chuť rád. Úroda je skromnejšia ako pri mizune, svedčí jej aj tepelná úprava. Kým pri letnom pestovaní bola v takomto veku už horčica príliš tuhá, tejto chladné počasie a vlhkosť svedčia.

Rukola a mangold odrody Gator sú spestrením zeleného sortimentu. Kým mangold sa mi osvedčil pri tepelnej úprave v dusených zelených zmesiach, rukola je akousi koreninou. Kto sa vždy teší na zimnú žeruchu z okna, ten rukolu ocení. Mnohých však svojou chuťou dokáže pre nezvyk odradiť. Mám pocit, že rukola rastie rovnako intenzívne ako mizuna, akoby sa predbiehali.

Na prezimovanie som sial valeriánku a špenáty odrôd Misano F1 a Monores. Držia sa pri zemi, valeriánka je najskromnejšia zo všetkých rastlín. Špenáty ma prekvapili veľkými listami už teraz na jeseň. Ba dokonca som ich zopár pozberal pre využitie v kuchyni. Ich čas príde vo včasnej jari,  tak som zvedavý ako ju spestria.

Dostatok zeleniny pre početnú rodinu

Prvé skúsenosti ukazujú, že polykarbonátový skleník s výmerou takmer 10 metrov štvorcových dokáže v priaznivej jeseni zabezpečiť aj početnejšiu rodinu dostatkom sviežej zeleniny a vitamínov. Chvíľami mám pocit, akoby z listovej zeleniny nič neubúdalo aj napriek tomu, že denne je na prestretom stole. Vždy v takej chvíli zozberám časť úrody na tepelné spracovanie a o dva dni je to opäť v starých koľajach.

Jesenná listová zelenina si zaslúži pozornosť a každý záhradkár by mal spraviť všetko pre to, aby túto nenáročnú plodinu držal pri živote až do chvíle, keď mrazy nadobro preniknú aj za polykarbonátové výplne skleníka.

Partnermi tohto zbierania skúseností sú firma SEMO ktorá dodala cenné rady a osivá pre pestovanie a ZENIT SK, ktorá zabezpečila pre pestovateľskú sezónu skleník.

Milan Gigel
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Dobry den, musim povedat, ze mate naaadhernu listovu zeleninu v tom chladnejsom obdoci, clovek by neveril. My sme prave dnes postavili tento sklenik. Je 1. marec a ideme sa ucit pestovat zeleninu po prvykrat. Chcem sa spytat, kde ste kupili tie semena listovej zeleniny ktoru ste sadili na jesen? Je aj nejaky e shop? Urcite si chceme spravit aj my po prvej letnej urode jesennu zasobu. Najskor mame v plane zasadit rajciny, papriku, salat a redkovku, rukola mi zatial zacina rast v kvetinaci doma. Vela druhov ani nepoznam, ktore ste tu spomenuli. My sme sice otocili sklenik v smere sever-juh, no hadam to nevadi. Dakujem, a prajem i nadalej vela takychto krasnych uspechov z pestovania 🙂 Jana

    • Dobrý deň,

      Tých obchodov so semienkami je na internete mnoho – od http://www.kohaplant.sk až po http://www.florasystem.sk Ak však zájdete do prvej záhradkárskej predajničky v meste, nájdete tam všetko. Ak sa vám klíma v skleníčku ustáli, môžete hneď siať listové šaláty, reďkvičky, mibunu, mizunu – všetky zozbierate skôr, ako dnu vysadíte priesady paradajok, papriky a uhoriek. A ak by prišli nočné mrazy, jeden zapálený kahanec cez noc to vo vnútri ochráni.

      Želám veľa úspechov.

Pridaj komentár