Lipa, čerešňa, dub, javor, jarabina či lieska – všetky majú čosi spoločné. Ak vo dvore a záhrade zapestujete spoločenstvo drevín, priestor za domom získa jedinečný vzhľad a charakter. Je to niečo, čo si na počkanie ani nekúpite, ani nepožičiate na víkendovú oslavu.

Ak vás v škole učili že stromy rastú pomaly a každý z nich je záväzkom na celú generáciu žitia, vedzte že všetko je úplne inak. Príroda cvála rýchlejším tempom a na výsadbu stromov nikdy nie je neskoro. Môžete tak urobiť i dnes. Prečo by ste si mali pri dome vysadiť stromy?

1. Vylepšujú klímu

Mohutné kmene a košaté koruny, to nie sú iba štruktúry vetiev, konárov, letorastov a listov, ktoré dokážu upútať zvedavé pohľady. Každý strom zasahuje do klímy a prostredia v jeho bezprostrednej blízkosti. V horúcich dňoch vrhajú koruny na zem tieň, aby ochladili dvor. Tieň cestuje a zem chladí kúsok po kúsku.

Zo zelených listov stúpa neustále para, ktorá presušený vzduch sýti vlahým životom. Korene pumpujú do koruny vlahu spod zeme z hĺbky niekoľkých metrov a to aj v tých najväčších suchách. Ba mnohé z nich dokážu vysušiť aj vlhké základy domu a hospodárskych stavení.

Ak šumí lístie, máte pocit že strom vytvára oddychovú, zvukovú clonu. Málokedy si však uvedomíte, že práve v štruktúre jeho listov sa tratí hluk z okolia. Vrava ľudí na ulici, vrčanie motorov na ceste a možno i ruch vášho majstrovania.

Pridajte k tomu čiastočky prachu a smogu, ktoré sa zachytia na listoch a ihneď  vám je jasné, že ani vzduch ktorý pri strome dýchate nie je obyčajný, fádny. Je čistejší, takmer ako v lese.

2. Je z nich úžitok

Každý strom je svojim spôsobom prínosom do dvora, i keď si to možno bez skúseností neuvedomíte. Ovociny zarodia plodmi, a nezáleží na tom, či sú to sladké čerešne, alebo trpké a horkasté jarabinky. Ovocie má veľa podôb a každú z nich možno využiť k osohu.

Väčšina listnatých stromov sa každý rok vzdá lístia, z ktorého vytvoríte dokonalú listovku pre výsevy a predpestovanie priesad. Z lístia je výborný mulč, ktorý má schopnosť zadržať v zemi vlahu. Lístie stromov môže byť pokladom, o akom sa vám možno ani nesnívalo.

Mnohé stromy však dávajú aj výhony, letorasty, konáre a palice. Z liesok vystaviate obelisky, slávobrány a típí pre fazuľu. Z brezových konárov si zasa spravíte metličku. Nič nevyjde navnivoč, zo všetkého je radosť. Hoci aj pri výrobe dekorácií.

3. Roztiahnu priestor do vertikály

Malý dvor a záhrada môžu vyzerať nudne a skľúčenie ak sa krčia pri zemi v dokonalej rovine. Predeľte však priestor malými vertikálami, nechajte ho rozihrať výškou rastúcich stromov a zrazu máte malý, zázračný kútik, v ktorom sa cítite mimoriadne príjemne.

Lavička pod lipou, jedálenský stôl pod gaštanom, štíhle koruny jarabín trhajúce priestor dna kusy – to všetko je cenné a má svoj jedinečný pôvab. Poobzerajte sa okolo seba v parkoch, na kúpeľných kolonádach, v zámockých záhradách a musíte ten pôvab zachytiť i vtedy, ak ste ho doposiaľ nevideli.

Nie domy a vysoké štíty ich striech majú formovať krajinu. Sú to práve koruny stromov, ktoré dokážu ľudské príbytky pod plechom, škridlou či šindľom vtiahnuť späť do nespútanej náruče prírody.

4 . Nezunujú, menia sa

Rok po roku menia stromy svoju tvár a práve vďaka nim dokážete spomínať na to, ako vyzeral váš dvor vlani, predvlani, či tesne po nasťahovaní. Stromy mohutnejú v kmeňoch, rozťahujú svoje koruny, ba poddajú sa i vašim pokusom o rez a tvarovanie.

Stromy rastú oveľa rýchlejšie ako ľudia a to aj tie s najpomalším rastom. Zúžte výhľad a pozrite sa na stromy s kalendárom v ruke. Mesiac po mesiaci menia svoju tvár. Znova a znova im rašia listy, kvitnú, rozvíjajú sa, plodia, prefarbujú svoje koruny a vyzliekajú sa k zimnému spánku.

Ak podľahnete čaru listnáčov, vedzte že rok po roku budete zažívať divadlo plné farieb, vôní a štruktúr. Pridajte k tomu nezbedné vtáctvo a ste priamo na pódiu, kde sa všetko deje pred vašimi očami.

5. Čas nemožno popohnať

Ak nemáte hlboko do vrecka, môžete si kúpiť i 6-metrové výpestky drevín, ktoré sú v nádobách pripravené pre celoročnú výsadbu. V ničom sa však nevyrovnajú stromom, ktoré sú zapestované a majú roky života na jednom mieste.

Obrovské koruny, hrubé kmene a rozhľahlé splete koreňov nemožno sťahovať z miesta na miesto. Ak sa posadíte pod 30-ročný dub, nik vám nezoberie jeho urastenú strojnosť, mládeneckú živosť a zdravie. Pri stromoch platí, že čas ktorý potrebujú na rast si nekúpite.

Iné to však je so stromami, ktoré ste vysadili na nie príliš vhodnom mieste. Každý z nich možno zrezať, zužitkovať jeho drevo a zabaliť jeho život do spomienok. Saďte koľko vám je milo, pretože čas nemožno ani vrátiť, ani popohnať.

6. Po práci príde rad na oddych

Možno vám je cenná zeleninová záhradka a možno do nej vlievate všetky svoje sily. Prídu však dni, kedy budete potrebovať nie miesto na prácu, ale viac miesta na oddych a odpočinok. Ako to súvisí so stromami?

Dovtedy stromy dorastú natoľko, že sa budete vo dvore a záhrade cítiť ako v parku, sanatóriu, či kúpeľoch. Pod ochranou ich korún si budete užívať chvíle voľna a pohody. Hriadka s kapustou ustúpi terase, chodníčky naberú na šírke, ba i záhradný domček pribudne tam, kde ešte pred rokmi výborne rástla cibuľka s cesnakom.

K jeseni života musí byť dvor ako oáza oddychu – plná síl a radosti. Koľko máte rokov a koľko stromov za domom? Uvažujte, vyberajte a saďte. Určite ich oceníte.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

4 KOMENTÁROV

Pridaj komentár