Majú desiatky rôznych tvarov a farieb. Keď ich však prekrojíte, vo vnútri vás čaká vždy to isté. Sýtooranžová dužina, s príjemnou sladkastou vôňou. Nie vždy však musí končiť v krémovej polievke.

Ak ste v záhradke zozbierali bohatú úrodu tekvíc, mnohé z nich vám v chladnej špajzi vydržia až do marca. To je dostatok času na to, aby ste si mohli vyskúšať niektoré z receptov, ktoré sa osvedčili v našej redakčnej kuchyni.

kolaz

Možno vám teraz hlavou blyslo slovko „hokaido“. Mali by ste však vedieť, že na potulkách slovenskými záhradami by  sme našli pri hriadkach kadejaké menovky. Skúsme ich teda čítať jednu za druhou – Busch Delicata, Winter Luxury, Blue Doll, Serpentine, New England Cheddar, Musqueé De Provence, Ping Jumbo Banana, Blue Banana, Blue Hubbard, Green Hubbard, Green Delicious, Golden Hubbard, Baby Blue, Buttercup či Lunga Di Napoli.

Tvrdý oriešok pre slovenskú kuchyňu

Keď sa po prvýkrát stretnete v kuchyni s tekvicou, budete mať z toho najrôznejšie pocity. Rozrežete ju a neviete či ju máte považovať za ovocie alebo zeleninu. Či ju budete soliť, koreniť, cukriť či kadejako ochucovať, vždy bude mať svoju typickú chuť. Je to ako s cukrovým melónom – buď ho milujete, alebo nenávidíte.

DSC_5325

Šúpanie za surova je väčšou výzvou, akoby sa mohlo zdať. Šupka je pevná a tvrdá, aby uchovala tekvicu v zdraví až do jari. Bez dokonale ostrého noža a šikovných rúk nepochodíte. Iba ak by ste sa rozhodli tepelne ju upraviť so šupkou a nakoniec vydlabať von. Presne tak to funguje.

DSC_3669

Hoci sú na pohľad všetky dužiny rovnaké, predsa len sa líšia. Niektoré majú po tepelnej úprave škrobovú, akoby mazľavú konzistenciu, iné si zasa držia svoju jemnú, vláknitú štruktúru. Práve to rozhodne o použití – krém, rezančeky či kocky? Okamžite v tom máte jasno.

Či siahnete pri tepelnej úprave po pečení, varení, parení alebo blanžírovaní, na chuti to rozdiel nespraví. Omnoho viac pocítite rozdiely v konzistencii. Ak sa s tekvicou zoznámite, dokážete ju udržať vo forme, ktorá pripomína mladú jarnú zeleninku. Nemusí to byť vždy pasta, čo sa maže po jazyku a ústach.

DSC_3678

Orechové rezance z tekvice

Znie to ako recept, pri ktorom vás čaká miesenie cesta. Pravdou však je, že v ňom nenájdete ani štipku múky. Rezance si vyrobíte z tekvice samotnej. Očistíte jej šupku, na V-strúhadle ju nakrájate na tenké rezančeky a krátko ich v cedníku obvaríte v horúcej vode.

DSC_3704

Čím dlhšie ich narežete, tým lepšie budú. Najvhodnejšie sú tie druhy tekvice, ktoré majú jemne vláknitú štruktúru. Ak takúto dobrotu za horúca posypete mletými orechami s cukrom, máte dobrotu, pri ktorej málokto uhádne čo je vo veci.

Vyskúšajte si to s hrudkovým tvarohom, makom alebo ovocným pyré. Tekvica akoby s nimi dokonale ladila. Najdôležitejšie je, aby ste ju vo vode iba obarili, nie uvarili. Musí zostať pevná.

DSC_3727

Cestovina s tekvicou

Je nedeľa večer a v chladničke je iba zima a horčica. To je skvelá príležitosť na rýchle cestovinové jedlo. Kým v jednom hrnci varíte vo vriacej vode cestovinu, na panvičke povedľa opekáte na masle tenké prúžky tekvice. Nezáleží na tom, akú odrodu máte, vždy to vyjde rovnako.DSC_3694

Koreniny podľa chuti a potom šup s tekvicovým hniezdom priamo do stredu cestovín. A ak to celé zjemníte strúhaným syrom, máte jedlo nie natoľko všedné ako by sa mohlo zdať. No len ochutnajte.

DSC_3703

Tekvicové placky

Robíme ich zo zemiakov, patizónov, cukiet či dokonca aj z kyslej kapusty. Akoby však chutili placky, pri ktorých sa všetko točí okolo tekvice? Možno sa vám bude zdať, že to nie je žiadny veľký objav. Pravý opak je však pravdou. Chutia úplne inak ako ste zvyknutí a môže sa stať, že práve placky sa stanú vašim tekvicovým favoritom.DSC_3807

Cesto je klasikou – strúhaná tekvica, vajíčka, hladká múka, soľ, korenie, majoránka. Nám sa osvedčilo k tomuto všetkému pridať aj ovsené vločky. Akoby práve vďaka nim získali placky chrumkavosť, ktorá nám pri pražení bez nich chýbala.

DSC_3814

Výborné sú ešte horúce, ak ich však necháte trochu vychladnúť, akoby úplne zmenili svoju chuť. Ba nejeden dostane chuť povýšiť ich na lievance a počastovať vrstvičkou džemu.

DSC_3815

Škoricový kokteil

Možno je trochu odvážny, avšak ak ho ochutnáte, zistíte že skutočne stojí za to. Ak neveríte tomu, že by sa tekvica mohla stať základom jemného kokteilu, potom určite vytiahnite z kredenca svoj mixér a pustite sa do toho.

Pečenú tekvicu nakrájajte na kocky, vhoďte ju do mlieka a pridajte trochu cukru a škorice. Potrvá dve minúty, kým v mixéri vznikne jemný krémový kokteil, pri ktorom ani skúsený fanúšik gastronómie neuhádne, z čoho ste ho vytvorili. Je to variácia na avokádový kokteil, ktorá funguje skutočne dokonale.

DSC_3684

Spomienka na karotelu

Určite si spomínate na džús z varenej mrkvy v zelených sklených fľašiach. Bolo by možné vytvoriť jeho obdobu z tekvice? Zaručene áno. Tentokrát sa však v mixéri zídu bok po boku úplne odlišné suroviny.

DSC_3683

Pečená tekvica, jabĺčko odrody šampión, šťava z citróna, hnedý cukor a voda. V ohromnej búrke mixérového víru sa všetko spojí tak dokonale, že pri ochutnaní máte pocit, že dobroty z ktorých nápoj je, nikdy nemohli existovať samostatne.

DSC_3691

Tekvicová krémová polievka

Možno je to nosenie dreva do hory, ale nedá nám nespomenúť krémovú polievku z tekvice. Hoci je to recept, ktorý si vyskúšali vo svojej kuchyni mnohí, mali by ste vedieť, že sa dá urobiť nielen z tekvice hokaido, ktorá sa v tomto prípade zaobíde bez šúpania.

DSC_3799

Na kocky nakrájanú tekvicu uvaríte alebo upečiete s cesnakom, pridáte k tomu maslo, soľ, korenie a muškátový oriešok. Keď to potom ponorným mixérom rozbijete na hladký krém, máte hotové jedlo na chladné jesenné dni.

DSC_3809

Môžete pridať i tavený syr, smotanu alebo bylinky. My túto polievku vylepšujeme praženými guľôčkami s cesnakovou príchuťou. Tie si však nemusíte doma kvapkať do horúceho oleja, ale kúpite si ich hotové v supermarkete.

DSC_3812

Tekvicový koláč so salkom

Ak máte radi šťavnaté tvarožníky na tenkom korpuse, možno sa vám zapáči aj táto tekvicová variácia – samozrejme bez tvarohu. Písať o tom, ako si upečiete z lineckého alebo keksíkového cesta korpus na naplnenie nebudeme. To určite máte vo svojej rodinnej písanke, alebo v každej kuchárskej knižke.

DSC_5334

Zaujímavejšia je však náplň. Namixujete si 400 mililitrov pyré z pečenej tekvice – tu je lepšia tá škrobovitá – pridáte k tomu konzervu salka, dve vajíčka, mletú škoricu, perníkové korenie, muškátový oriešok a mletý zázvor. Vznikne z toho voňavá zmes, ktorá nejednému z nás pripomína Vianoce.

DSC_5525

Túto nádheru naplníte do korpusu a pri 230 °C budete piecť približne 15 minút. Potom už len stiahnete na 170 °C a dopekáte zvyšnú pol hodinu. Výsledok je úžasný, a to nielen so šľahačkou navrchu, ale aj pod čokoládovou polevou.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Mňam, vďaka za skvelé tipy, rezance s orechmi som práve dojedla a boli výborne, nikdy by mi nenapadlo robiť rezance bez rezancov 🙂
    Polievku aj placky robievam bežne, i keď iba pre seba, môj drahý ani deťúrence mi to nechcú, vraj má tekvica pachuť 😀

Pridaj komentár