Kto si v jeseni vyseje na voľné miesto v skleníku špenát, toho čaká v priebehu zimy a v skorú jar nevídaná radosť. Obzvlášť, ak je zima mierna, ako bola tá tohtoročná.

Kým šaláty, reďkovky a listové zeleniny v skleníku ešte len začínajú klíčiť, špenát ktorý som vysieval v jeseni sa pýši bohatou nádielkou hrubých, tmavých, šťavnatých listov. Zberal som ho koncom jesene, trhal som jeho svieže lístky cez zimu a neubúda mu síl ani teraz, keď sa v skleníku začína vegetačná sezóna. DSC_8499-01Doslova prikryl pôdu na riadkoch zeleňou a rodí ako o preteky.

Prvá úroda pre zber

Zimovať špenát v skleníku sa vyplatí. Je to ako malý zázrak, ktorý nevyžaduje pozornosť, starostlivosť ba ani neutrpí na chuti ak ho postihne stres. Stačí len vziať do ruky nožnice a s chuťou ho zbierať, koľko len príroda nadelí. Kým pestovanie špenátu v hrantíkoch bolo dobrodužstvo, v skleníku je úroda silnejšej chuti, kompaktnejšia a o poznanie štedrejšia.

Špenát odrôd Monores a Misano F1 som vysieval do skleníka v druhej polovici septembra. Rastlinky silneli a bolo vidno, že sa im darí aj v tienistej časti, kde iné druhy zeleniny oneskorovali svoj rast. DSC_8762-02Znamená to, že špenát odoláva pestovaniu v tieni bez spomalenia rastu a jeho listy sú rovnako bohaté ako na slnečnejšom stanovisku.

Prvú úrodu som zbieral pred Vianocami a bolo jej pomerne veľa. Aj keď listy zamŕzali, pri striedavom počasí opäť odmrzli a väčšina z nich žila ďalej. Biela zakrývacia plachta dokáže pod sebou vytvoriť priaznivú mikroklímu.

Zima bola mierna a striedali sa v nej mrazivé týždne s teplejšími. Teplá fáza nikdy netrvala dostatočne dlho na to, aby mráz neprerušil pokusy pestovať v skleníku čosi iné. Prosperoval iba zimujúci špenát a valeriánka. DSC_8764-03Často sa stávalo, že keď som do skleníka zašiel, mal som z týchto riadkov čo zbierať. Aj keď to boli množstvá skôr na chlieb a na čerstvý šalát ako na dusenie.

Prichádza striedanie

Teraz, keď treba uvoľniť po zimovaní hriadky v skleníku, špenát je v plnej sile. Nenapadli ho hubové ochorenia, osídlili ho iba pavúky, ktoré striehnu na svoju korisť bez sietí. Zaujala ma kvalita pôdy pod nimi. Kým holé plochy sú mŕtve, ako bez života, kolonizované iba riasami a machom, pod šalátmi je kyprá, svieža, voňavá zem. DSC_8767-04Úrody je na štyroch riadkoch požehnane.

Záver je zrejmý. Teplá zima bola pre zimujúci špenát priaznivá a pestovanie sa zaručene vyplatilo. Zostáva iba vyskúšať, ako to bude v chladnejších rokoch. Myslím si však, že to vyjde narovnako. Len osevná sezóna príde neskôr a s ňou aj prvá úroda špenátu.

Partnermi tohto zbierania skúseností sú firma SEMO ktorá dodala cenné rady a osivá pre pestovanie a ZENIT SK, ktorá zabezpečila pre pestovateľskú sezónu skleník.

DSC_8770-550

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár