Je v tom kus rozmaru, zvedavosti a dobrodružstva zároveň.  Nakopete na podhorskej lúke púpavové korene, vyperiete ich v horskej bystrine a upražíte na rozpálených uhlíkoch, aby ste si mohli vychutnať šálku nezvyčajnej kávy.

Hoci to pôsobí rozpačito, je to zručnosť ktorej sa oddávali naši predkovia od nepamäti. Z čakanky, púpavy, jačmeňa, žaluďov ale i cukrovej repy možno pripraviť chutnú kávovinu, ktorá sa nikdy nezunuje. Zálesácka kávička má príjemný pôvab od prvého dúška až po posledné zrnká, ktoré sa vyplavia z hrnčeka na jazyk.

Chuť, ktorú musíte zažiť

Ako chutí púpavová káva? Na prvýkrát je to zážitok, pri ktorom vôbec netušíte do čoho idete. Chytíte do dlaní kupilku s čerstvo zaliatou kávou, so záujmom si prezeráte tmavé tóny nálevu a snažíte sa zachytiť vôňu, aby ste sa dozvedeli čo najviac.

Najprv rozoznávate arómu sušených hrozienok, potom vás opantá sladkastý závoj horčiny a ak privoniavate znova a znova, roja sa k vám ďalšie náznaky neznámych ovocí z orientu. Podobné je to aj pri prvých dúškoch.

300_3141

Za silnou chuťou sušených hrozienok prichádza jemná horčina, ktorá ani nezviera ústa, ani neprináša náznak kyslosti. Všetko je sladkasté, jemné, avšak zároveň natoľko výrazné, že môžete s istotou povedať že ide o kávičku, ktorá vás v chladnom ráne postaví na nohy.

Ak máte radi cigóriu a doprajete si ju z času na čas aj bez mlieka, púpavová káva si vás získa na prvý šup.

300_3132

Na lúkach rastie všade

Púpava je potvora. Hoci sú jej plné lúky a nájdete ju všade v hojnosti, nečakajte že pod každou ružicou listov nájdete koreň hrubý ako prst. Je to lotéria, pri ktorej raz vykopete tohtoročný semenáčik, inokedy niekoľkoročnú statnú rastlinu. Dôležité je iba to, že ste na podhorskej lúke, ktorá je čistá ako ranná rosa.

Potrebujete riadny sekáč, aby ste sa dostali do hĺbky a vytiahli zo žírnej zeme korene, ktoré na každom zlome ronia biele mlieko. Nelámte si hlavu nad tým, či je koreň hrubý ako palec, alebo tenší ako ceruzka. Každý z nich je súci na spracovanie. Čím viac sa vám ich podarí nazbierať, tým viac kávoviny pripravíte.

DSC_1364

Vyperte ich v horskej bystrine

Nevzhľadné vlasaté hniezdo koreňov rýchlo mení v horskom potôčiku svoju tvár. Mizne hlina, íl i piesok, tratia sa bočné vlasové korene a priamo pred očami sa vám začne v ešuse hromadiť niečo, čo s trochou fantázie pripomína jednoduchú, pravekú zeleninu.

Vidíte, aké zdravé sú korene. Pod hnedastou pokožkou je biela dužina, pod ňou zasa žltkasté jadro. Zdá sa, že žiaden hmyz sa na púpavu nešpecializuje. Je horká, má zvieravú chuť a keď si aj vy z roztopaše na lúkach robíte z dutých rúrok kvetov trúbku, zaiste viete o čom je reč.

DSC_1374

Nakrájať na plátky

Nakrájať krehké korene na tenké plátky nedá veľa práce. Dôležité je iba to, aby ste vzali do rúk nožík ostrý ako britva, s čo najtenšou čepieľkou. Na drevenom lopáre to ide fajn aj uprostred lúky. Práve pri tejto práci budete mať pocit, akoby vám suroviny rástli pod rukami.

I tie najmenšie korene sa menia na kôpku okrúhlych plátkov, vidíte že každý jeden kúsok dáva v tejto rastúcej kôpke zmysel. Je to fajn skúsenosť, pretože pri ďalšom kopaní už budete mať viac radosti z rastúcej kôpky, ako sklamania z tenšej úrody.

DSC_1385

Vypláchať v studenej vode

Púpava potrebuje čas, aby ste ju zbavili horkého mlieka. Potrvá niekoľko hodín, kým sa v ešuse so studenou vodou udeje malá premena. Kým horčiny s mliekom sa rozpustia vo vode, sladký inulín zostane nedotknutý v dužine koreňa. Je to prírodný cukor, od ktorého sa odvíja chuť púpavovej kávoviny.

Osvedčilo sa nám vodu pár krát vymeniť a nespravíte chybu, ak necháte púpavu namočenú i celú noc. Budete vidieť, ako sa korene potrhajú a napijú vody so sýtosti. Je úplne bežné, ak svoju žltkastú farbu zmenia na ružovkastú. Je to znak toho, že všetko prebieha presne podľa plánu a horčina je preč.

DSC_1391

Praženie žiada cit

Odcedené a uterákom osušené plátky môžete okamžite pražiť. Na horúcich uhlíkoch sa nebudú lepiť ani na hliníkové veko ešusu, ak ich z času na čas premiešate drevenou vareškou. Prvá fáza je nudná a naoko zdĺhavá. Z púpavy sa musí odpariť všetka voda. Popri tom cítite sladký opar vône, ktorý možno trošku pripomína i cukrovú vatu.

300_3096

Keď plátky zoschnú a začnú pomaly tmavnúť v príjemnej vôni kávoviny, rýchlo si spomeňte na to, akej farby je vlastne káva alebo melta. Nechcete vytvoriť čierne uhlíky, ale hľadáte krásne a plné odtiene hnedej farby.

Správne upražená púpava pripomína na pohľad starú hrdzu. Dobrou správou je, že počas praženia môžete plátky ochutnávať, aby ste ukončili praženie v správny čas.

300_3104

Namiesto mlynčeka lyžica

Kým sú plátky ešte teplé a nadovšetko suché, s ich zomletím nebudete mať veľa práce. Stačí vám nerezová lyžica, s ktorou ich budete naháňať vo veku ešusu, aby ste ich treli o dno. Púpava je teraz krehká, trieštivá a sami budete vidieť ako sa mení na zmes úlomkov a prachu.

Kým vnútorná časť koreňov sa úplne rozsype, vonkajšia sa natriešti na kúsky. Drvenie je tou najkratšou fázou a budete prekvapení, aké príjemné vône sa začnú šíriť okolo vás. Jediným nepriateľom je vietor, ktorý najjemnejší prach so sebou strháva, hoci vašou vôľou je aby zostal všetok pod vašimi rukami.

300_3109

Magický moment pôžitkárstva

Od hotovej kávoviny ste už iba na krôčik k prvému pôžitku. Kým v zálesáckej kanvičke zovrie voda, do hrnčekov naložíte vždy po lyžici kávy z púpavy. Potrvá 3-4 minúty, kým všetky zrnká sadnú na dno a vy sa budete môcť pustiť do vychutnávania.

Ako kávička z púpavy chutí sme vám prezradili už na začiatku tohto článku. Vedzte však, že pri každom novom zalievaní môžete hľadať ďalšie odtienky chutí. Raz vás na novú cestu vypraví cukor, inokedy med alebo sušené mlieko z batoha. Ani sa nenazdáte, a svoj experiment povýšite na nápoj, ktorý si budete užívať v divočine pri každej vychádzke.

Mimochodom, už viete kde vo vašej blízkosti rastie tá najkrajšia a najzdravšia púpava?

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

6 KOMENTÁROV

  1. Perfektný štýl písania, som síce ortodoxný kávičkár, ale normálne som dostal chuť ísť trhať púpavu aj s koreňmi.

  2. Pekné, ale nevím jak ostatní, ale káva má chutnat hořce a když ji namočím a zbavím hořčiny, už to bude iba sladký nápoj, ale vyzkouším na podzim.Letošní jarní zběr byl super a kávička chutnala všem kto okusil…

    • Ak sa vyplavia horčiny, púpavová káva bude mať príjemnú horkú chuť z jej praženia. Nebude to zvieravá horčina, akú majú niektoré rastliny v sebe. Veď ani kávové zrnká pred pražením nie sú horké.

  3. Perfektne napisane aj s navodom, ako dokonalo urobit napriklad na stanovacke kavu.
    este som takuto kavu nepil. ale urcite ju skusim pri prvej moznej prilezitosti.
    dakujem redaktorovi za navod.

Pridaj komentár