V minulom roku sme vykonali balkónový pokus, počas ktorého sme testovali vhodnosť čili papričiek pre pestovanie v hrantíkoch na balkóne. Súčasťou pokusu bolo aj testovanie sortimentu odrôd. Nie každá z nich sa pre tento spôsob pestovania aj skutočne hodila. Ako sme sľúbili, prinášame vám naše výsledky s danými odrodami.

18

Apache F1

Ide o novší moderný hybrid. Kry sú nižšieho kompaktného vzrastu, dosahujú veľkosť 35 až 45 cm. Pri nadúrode môžu prevísať, čo však paradoxne pôsobí esteticky a nerušivo. Vhodné je preto kombinovať ju s kompaktnejšími alebo vzpriamenejšími odrodami. Odroda je označovaná ako spoľahlivá, jednoducho pestovateľná a veľmi úrodná. Plody potrebujú na dozretie 80 dní. Plody sú menšie, kónického tvaru, dosahujú veľkosť 3 cm a šírku 1,5 cm. Odroda je všestranne upotrebiteľná v kuchyni. Možno ju používať v čerstvom stave alebo veľmi úspešne mraziť či jednoducho vysušiť a následne z nej vyrobiť prášok. Odroda je veľmi atraktívna. V prípade pestovaní v nádobách nasadzuje veľké množstvo plodov, ktoré možno zberať postupne podľa potreby. Jej pálivosť je stredná, dosahuje úroveň 80 000 SHU.

Apache F1

Naše výsledky:
Rastliny dorástli do výšky takmer 50 cm. Vďaka váhe plodov v hrantíku previsli, čo však v prípade tejto odrody nepôsobilo rušivo ale skôr prirodzene a zaujímavo. Možno ju preto odporúčať do kombinovaných výsadieb so vzpriamene rastúcimi odrodami. Plody dorástli do veľkosti 4-5 cm, na rastline efektne viseli.

Apache F1 (2)

Degustácia:
Plody sú jemnej príjemnej vône. Pálivý vnem nastupuje pomaly, od veľmi slabého po stredne výrazný, pomerne dlho ostáva v ústach. Od 80 000 SHU by som však očakával väčšiu razanciu.

Birds eye baby

Kompaktná odroda čili papričky neznámeho pôvodu, patriaca do druhu Capsicum annum. Dorastá do výšky a šírky približne 30-50 cm, tvorí guľaté zahustené kry. Do hrantíkov je menej vhodná, dopriať jej treba skôr sólo nádobu, kde bude mať dostatočný priestor pre svoj rast a rozvoj. Zaraďujeme ju medzi skoré odrody, doba vývinu plodov je iba 70 dní. Plody sú kónického tvaru, červenej farby a veľkosti iba 1 x 0,5 cm. Pálivosť odrody je mierna,  pohybuje sa na úrovni 30 000 SHU.

Birds Eye Baby

Naše výsledky:
Narozdiel od jej popisu dorástla rastlina u nás až do výšky presahujúcej 50 cm. Plody sú vzhľadné a početné, dorastajú do veľkosti 1,5 cm. Odroda rozhodne nie je vhodná pre pestovanie v hrantíkoch, v ktorých rastliny pod váhou plodov prevísajú. Možno ju odporúčať skôr pre pestovanie v solitérnej nádobe, ktorá jej poskytne dostatok priestoru. Vzhľadom na sklon k vysokým úrodám je vhodné rastliny zasadiť dostatočne hlboko.

Degustácia:
Vôňa plodov je nevýrazná, neutrálna. Pálivosť odrody plne korešponduje s jej popisom.

Cayenette F1

Moderný americký hybrid patriaci do druhu Capsicum annum. Pre jeho kompaktno-previslý spôsob rastu a veľmi okrasný vzhľad je ideálny pre pestovanie v nádobách. Je mimoriadne vhodná do kombinovaných hrantíkových výsadieb s letničkami alebo s odrodami iného charakteru rastu. Pokiaľ rastlinám doprajeme priestor tak dorastajú do výšky 60 cm a šírky 50 cm. Plody sú tenké, dlhé približne 5-7 cm, žiarivo červenej farby, previslo rastúce. Pálivosť je iba veľmi jemná. Odroda je nadmerne tolerantná k chladnému i príliš horúcemu počasiu. Vyžaduje slnečné stanovište.

Cayenette F1

Naše výsledky:
Rastlina rastie spoľahlivo previsnutým spôsobom rastu, dosiahla celkovú veľkosť 50 cm. Plody dorastajú do veľkosti 7 cm, na rastline efektne visia, čo korešponduje s jej rastom a dotvára výsledný efekt. Odroda celkovo pôsobí veľmi dekoratívne. Odporúčam kombinovať ju s letničkami alebo s vyššie rastúcimi odrodami.

Degustácia:
Plody sú jemne voňavé. V chuti sú veľmi dobré, typicky paprikové, pálivosť je skutočne iba veľmi jemná.

Demon red

Ide o veľmi atraktívnu odrodu druhu Capsicum annum kompaktného vzrastu, pôvodom z Mexika. Vďaka svojej výške okolo 35 cm je mimoriadne vhodná pre pestovanie v nádobách. Odroda je veľmi úrodná. Vývoj plodov je rýchly, dozrievajú už za 80 dní. Vytvára vzpriamené tenké plody dĺžky 5-6 cm a šírky 0,8 cm, ktoré sú atraktívne tým, že počas dozrievania menia farbu naprieč farebným spektrom od zelenej po červenú. Využiteľnosť plodov je všestranná od priameho konzumu, cez sušenie, zaváranie až po výrobu omáčok a salsy. Pálivosť odrody je uvádzaná na príjemnej úrovni 30 000 – 50 000 SHU.

Demon Red

Naše výsledky:
Vzrastovo možno túto odrodu hodnotiť ako najideálnejšiu pre pestovanie v hrantíkoch. Vytvára v nich veľmi efektne pôsobiace zapojené porasty výšky 35 cm. Plody sú početné, stojace, oproti ich popisu však dosahujú dĺžku iba 3,5 cm. Sú veľmi dekoratívne, prechádzajú súčasne širokým farebným  spektrom od svetlo zelenej, cez fialový nádych do oranžovej a výslednej červenej. Odroda je skutočne veľmi atraktívna a pre pestovanie v črepníkoch ju možno vrelo odporúčať.

Demon Red (2)

Degustácia:
Vôňa plodov je trieslovinová, dužina je výrazne šťavnatá. Aj keď je pálivosť uvádzaná na pomerne nízkej úrovni, v skutočnosti však vďaka rýchlemu nábehu pálivého vnemu páli vcelku slušne.

Hot Palette

Ide o u nás veľmi málo známu ornamentálnu odrodu druhu Capsicum annum. Dosahuje veľkosť iba 25-35 cm, možno ju pestovať vo fóliovníkoch ale i na vonkajších záhonoch či balkónoch a terasách. Pre pestovanie v nádobách je mimoriadne vhodná, dobre znáša aj krátkodobé presušenie. Vyniká silno panašovanými okrasnými listami. Plody rastú kolmo hore, pri dozrievaní prechádzajú farebným spektrom od bielej cez žltú až po oranžovo-červenú farbu. V dospelosti dosahujú veľkosť cca 7-10 cm. Výsledný efekt je skutočne veľmi estetický. Pálivosť plodov je mierna.

Hot Palette

Naše výsledky:
Odroda je vďaka umiernenému rastu veľmi vhodná pre pestovanie v nádobách. Je veľmi estetická listami i plodmi. Vývoj plodov je skorý. Plody sú stojace, výrazne a efektne vyčnievajúce, u nás dorástli do veľkosti 5-6 cm. Odroda je tiež nenáročná na vlahu, krátkodobé presušenie zvládala absolútne bezproblémovo, bez vädnutia.

Hot Palette 3

Degustácia:
Trieslovinová vôňa pripomína jemne bôb. Pálivosť plodov je mierna, plne korešponduje s popisom. Vďaka poznateľnej šupke možno odporučiť plody na sušenie a následné mletie.

Praire fire

Odroda pôvodom z Ameriky, patriaca botanicky do druhu Capsicum annum. Rastliny dosahujú výšku okolo 25-35 cm a šírku 30-40 cm. Kry sú vzdušné,  kompaktné, dobre sa do seba zapájajú, sú mimoriadne vhodné pre pestovanie v nádobách. Doba dozrievania je 75 dní, odroda je veľmi úrodná. Plodia oválne plody veľkosti 3 x 1 cm, červenej farby. Odroda je stredne pálivá, pálivosť je na úrovni 70 000 SHU.

Praire Fire

Naše výsledky:
Ide o redšie rastúcu úrodnú odrodu. Rastliny dosiahli u nás výšku do 35 cm, celkovo ju možno hodnotiť ako absolútne optimálnu pre pestovanie v hrantíkoch. Plody sú početné, úzkeho tvaru a dĺžky do 3 cm. Na rastline rastú vzpriamene.

Praire Fire (2)

Degustácia:
Vôňa plodov je veľmi príjemná, ovocná. Pálivosť plne korešponduje s popisom. V chuti nabieha pálivosť okamžite a výrazne, je intenzívna a pomerne dlhá.

Tangerine dream

Rastlina vytvára nižšie kry výšky do 45 cm a šírky do 30 cm. Môžu sa doplnkovo pestovať aj v truhlíkoch, vhodné je však zabezpečiť im jednoduchú oporu – pod váhou plodov totiž rastliny môžu previsnúť. Plody dozrievajú už za 70 dní, sú veľmi pekné, mrkvovitého tvaru, veľkosti dosahujúcej 7,5 cm. Sú žiarivo lesklé, červeno-oranžovej farby. Odroda je mimoriadne vhodná na zaváranie a to podobne ako známe Jalapeňo, buď v celosti alebo nakrájaná na kolieska. Odroda je vhodná najmä na vnútorné pestovanie s dostatkom slnečného žiarenia.

Tangerine Dream

Naše výsledky:
Rastlina u nás dosiahla výšku 50 cm. Pôsobí efektne, no napriek jej veľmi pevnej stopke nedokázala v hrantíku udržať vzpriamený rast. Dôvodom sú jej veľké a ťažké plody, pod váhou ktorých previsla. Plody možno hodnotiť ako veľmi vzhľadné, plne zodpovedajú svojmu popisu. Rastliny odporúčame pestovať ako solitérne. Môžu sa tiež kombinovať s inými odrodami alebo s kvetmi, rozhodne však vyžadujú väčšiu nádobu, ktorá umožní ich hlbšiu sadbu.

Degustácia:
Plody sú vo vôni jemné, typicky paprikové. Chuť plodov je veľmi dobrá, veľmi jemne pikantná.

Thai red

Popisy tejto odrody sme pred jej testovaním nemali. Čosi sa mi síce podarilo na webe vypátrať, rozdiely v popisoch boli však také obrovské, že bolo od začiatku jasné že pod týmto názvom figuruje zjavne niekoľko odlišných odrôd.

Naše výsledky:
Zaujímavá odroda, pokojne ju vďaka jej  rastu možno označiť za stĺpovitú. Rastlina i plody rastú totiž kompaktne a silno vertikálne. V nádobe nám dorástla do výšky 40 cm, rast mala pevný a stabilný. Netuším, či to bolo vďaka veľkým listom atraktívneho tvaru alebo z iného dôvodu, ale túto odrodu počas celej sezóny ako jedinú na terase intenzívne vyhľadávali mravce roznášajúce vošky.

Degustácia:
Plody vykazovali minimálnu pálivosť, prakticky na mňa pôsobili sladšie ako ktorákoľvek sladká odroda. Akoby v plodoch úplne absentoval kapsaicín.

Avatar photo
Je redaktorom časopisov Záhradkár, Doma v záhrade, USS Záhrada a Sady a vinice v ktorých sa zameriava hlavne na ovocinárske témy. Popri tom občasne prispieva aj do iných periodík. Aktívne sa venuje ovocinárskemu poradenstvu a propagácii ovocinárstva na stránke www.izahradkar.sk a na vlastnej stránke www.kohaplant.sk.

Pridaj komentár