Byliniek nie je nikdy dosť. A platí to aj pre tie, ktoré netreba každý rok vysievať nanovo. Ak ste si pri varení a grilovaní zamilovali rozmarín, tymián a šalviu, teraz prišiel najvhodnejší čas na ich množenie.

Hoci na prvý pohľad vyzerajú ako zelené byliny, od prírody dostali do vienka vlastnosti krov. Ich svieže prírastky sa na konci sezóny menia na riedke drevo, ktoré má schopnosť prekonať zimu. Hoci polieha, každým rokom hrubne, až kým nevytvorí ohromnú masu, ktorá sa zelená listami iba na koncoch. Nie je teda žiadnou náhodou, že sa ich nejeden záhradkár pokúša zmladiť, kým je čas. Pretože po zmladzovacom strihu zvyčajne staré drevnaté časti nevyrašia.

DSC_2272

Zachyťte čas zretia

Výhony, ktoré prirástli v tomto roku sú zelené ako byľky. Od začiatku septembra sa však od spodnej – čiže najstaršej – časti začnú meniť na drevo. Hoci sú na pohľad zelené, pri ohnutí sú pružné ako palička. To je signál, že prišiel čas na ich množenie polodrevitými odrezkami.

Ak ste to nikdy neskúšali, máte šancu zozbierať prvé skúsenosti. Z letorastov, ktoré v tomto roku nekvitli narežte výhony dlhé približne 10 centimetrov. Odštipnite im svieži zelený vrchol a otrhajte lístky v spodnej tretine dĺžky. Tým zabránite tomu, aby nevyzreté časti hnili.

DSC_2279

Ak záhradníckym nožom každý takýto výhonok zarežete tesne pod miestom, kde vyrastali spodné listy, ste pripravení na zakoreňovanie.

Na okraj plastového kvetináča

Pri zakoreňovaní nie je nutné použiť práškový hormón, či koreniaci stimulátor. Ak si v pomere 1:1 namiešate záhradnícky rašelinový substrát s pieskom a vsypete ho do plastového kvetináča, máte nádobu v ktorej výhony zaručene zakorenia.

DSC_2282

Stačí ich len zapichnúť k okrajom, tak aby sa dotýkali plastu a výdatne zaliať. Do kvetináčika s priemerom 12 centimetrov sa vmestí šesť takýchto výhonov.

Ak kvetináčiky umiestnite na chránené miesto a budete im pravidelne vlhčiť zem, už na budúci rok uvidíte ako budú mať nové prírastky. To bude signál, že ich môžete smelo presadiť do nových nádob alebo na hriadku. Po celú zimu ich pokojne môžete nechať vonku.

Takto možno rozmnožovať nielen drevnatejúce bylinky, ale napríklad aj krušpán.

DSC_2288

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. Ja som presne takto skusala rozmnozit levandulu. Podla navodu v casopise cely maly crepnik bolo treba este vlozit do sacku. A teraz neviem, ci mi to vyschlo, alebo odhnilo, kazdopadne sa mi to nepodarilo 🙁
    Tam pisali, ze sa to ma robit iba koncom augusta (teda v pripade levandule), ale idem to skusit teda este raz, inspirovali ste ma…

  2. Presne toto som potreboval čítať. Susedka má prekrásny rozmarín a už tretím rokom mi hovorí aby som si z naho namnožil a nikdy sa mi to zatiaľ nepodarilo. Musím skúsiť, vyzerá to rozumne. Skúšal som to s drevitými, aj so zelenými ale asi nie v správnu ročnú dobu.

Pridaj komentár