V prípade čili papričiek nás každoročne lákajú nové a nové odrody. Našťastie, je ich na trhu nepreberné množstvo a ročne pribúdajú ďalšie, takže s rozmanitosťou výberu skutočne nemáme problém. Tento rok sme k pár zabehnutým klasikám pridali opäť výber zatiaľ nami nevyskúšaných odrôd, vrátane atraktívnych hybridov. Samostatnou kategóriou sú črepníkové odrody, ktorých testovaniu sa tento rok venujeme

Ako základ sortimentu sme si tento rok zvolili odrody Habanero Red Savina a Jalapeno Maylon. Tú prvú odrodu preto lebo sa mi pred pár rokmi veľmi zaľúbila svojou skvelou chuťou, vôňou a pálivosťou, z pestovateľského hľadiska zas skorou plodnosťou a vysokými úrodami atraktívnych plodov. Tú druhú pre jej mimoriadnu vhodnosť pre zaváranie a veľmi dobrú chuť mäsitých plodov s optimálnou pálivosťou pre tento druh spracovania.

Habanero Red Savina – odroda pochádza z Mexika a botanicky túto čili papriku  zaraďujeme do druhu Capsicum sinense. Ide o najpálivejší variant zo skupiny odrôd typu „habanero“. V rokoch 1994 až 2006 bola v Guinessovej knihe rekordov evidovaná ako najpálivejšia odroda čili na svete. Dosahuje pálivosť od 300 000 do – 577 000 SHU. Plody dorastajú do veľkosti až do 7 cm (u nás o čosi menej), doba dozrievania je stredne dlhá – 100 dní. Kvitnutie a vegetácia začína pomerne skoro, takže v našich podmienkach dokáže bez problémov dozrieť do niekoľkých zberov. Má výbornú chuť po tropickom ovocí a charakteristickú výrazne intenzívnu vôňu.

Jalapeno Maylon – táto odroda druhu Capsicum annum vytvára 60 cm vysoké kompaktné kry. Plody dozrievajú za cca 80 dní a dorastajú do veľkosti 7 cm. Známe sú širokým použitím v kuchyni. Vynikajúce sú napríklad  na vyprážanie alebo plnenie syrom či mäsom. Ich najznámejšie využitie je však na výrobu vynikajúcich zaváraním. Pálivosť je na úrovni príjemných maximálne 10 000 SHU.

Obe tieto odrody sme vysadili do fóliovníka vo väčšom množstve. Jalapeno Maylon 6 kusov a Habanero Red Savina 5 kusov. Výsadbu čili papričiek sme doplnili po jednom kuse vzorkami ďalších odrôd:

Bhut Jolokia Peach – odroda druhu Capsicum chinense pochádzajúca z Indie. Ide o broskyňový variant klasickej odrody Bhut Jolokia, ktorú dôverne poznáme a ktorá do roku 2011 kraľovala rebríčku najpálivejších odrôd sveta. Dorastá do výšky 70 cm a pri dodržaní agrotechniky je veľmi úrodná. Charakteristicky hrboľaté plody sú veľké 5 – 7 cm, dozrievajú až 120 dní, po dozretí sú krásnej ružovkastej farby. Odroda vyniká veľmi výraznou a príjemne ovocnou chuťou s broskyňovými tónmi. Plody sú všestranne upotrebiteľná, jedlám dodajú krásnu ovocnú arómu. Výnimočne vhodné sú napríklad i do dezertov či čokolád. Pálivosť odrody je na úrovni slušných 1 001 030 SHU!

Limon – odroda sa zaraďuje do druhu Capsicum chinense. Je veľmi často zamieňaná s odrodou Aji Lemon Drop, od ktorej sa odlišuje o čosi menšími a kónickejšími plodmi. Naviac, odroda Aji Lemon Drop patrí do druhu Capsicum baccatum. Odroda Limon má vo svete množstvo synoným, medzi najznámejšie patria Lemon, Hot Lemon či Habanero Lemon. Rastlina dorastá do výšky maximálne 50 cm, vyznačuje sa nadmernými úrodami. Plody sú nádherne žiarivej žltej farby, s pálivosťou na úrovni 150 000 SHU. V chuti jemne cítiť citrusy. Túto odrodu sme už v minulosti testovali, radi sa k nej však vrátime.

Murupi Amarella – vzácna odroda druhu Capsicum chinense pochádzajúca z Brazílie. Rastliny sú kompaktné a veľmi úrodné. Plody vyzerajú zvláštne a krásne zároveň. Sú zeleno-smotanovej farby, sú dlhé a patria medzi najväčšie spomedzi odrôd druhu C. chinense. Chuť plodov je sladkastá, pálivosťou však dosahuje úroveň habanera. Odroda je výnimočne vhodná na výrobu rôznych omáčok a salsy, ale tiež na sušenie a následnú výrobu mletej práškovej formy.

Cheiro Roxa – brazílska odroda patriaca do druhu Capsicum chinense. Odroda je jednoduchá na pestovanie a je označovaná za jednu z najatraktívnejších odrôd svetového sortimentu. Plody majú atraktívny diskovitý tvar a sfarbenie prechádzajúce zo zelenej cez čiernu a purpurovú až po výslednú ružovkasto-purpurovú. Vyniká tiež vynikajúcou chuťou pripomínajúcou Habanero Pink so špecifickou sviežosťou. Pálivosťou ju zaraďujeme medzi stredne pálivé odrody. Odroda je výnimočne vhodná aj na bonsajové pestovanie.

Pink Tiger – Odroda druhu Capsicum chinense, ktorá je považovaná za najneobyčajnejšiu odrodu na svete. Vznikla z kríženia odrôd Bhut Jolokia a Pimenta da Neyde. Vyniká veľmi vzácnym atraktívnym sfarbením, ktoré začína tmavou purpurovou farbou, ktorá sa v dobe plnej zrelosti mení na krémovo-broskyňovú. Celý povrch plodu je pokrytý purpurovým a ružovým tigrovaním. Odroda je silne pálivá a má ovocnú chuť.

7 Pot Burgundy – jednoducho pestovateľná odroda, ktorú zaraďujeme do druhu Capsicum chinense. Ide o veľmi pekný a vzácny variant klasickej 7 pot materskej odrody. Odroda je pravidelne a nadmerne úrodná. Vyniká veľkými plodmi s veľmi hrubou a nadmerne šťavnatou dužinou veľmi príjemnej arómy, charakteristickej pre skupinu 7 pot. Možno ju konzumovať čerstvú, výborne sa hodí tiež na sušenie a údenie a následnú výrobu mletej práškovej formy. Pálivosť je, rovnako ako u všetkých odrôd tejto skupiny, veľmi intenzívna.

Purple UFO – vzácna odroda neznámeho pôvodu patriaca do druhu Capsicum annum. Patrí medzi mohutne rastúce odrody. V nádobe dorastá do výšky až 1,3 metra, vo voľnej pôde dorastá ešte vyššie. Plody pripomínajú lietajúce taniere, sú 4 cm veľké a 3 cm široké, výrazne špicaté. Sú intenzívne sfarbené, farba prehádza purpurovej do tmavo červenej. Chuť plodov vyslovene prekvapí. Sú sladké, šťavnaté, s arómou jabĺk.  Pálivosťou dosahuje nižšiu až strednú úroveň.

Barbere Coffee Brown – odroda neznámeho pôvodu patriaca do druhu Capsicum annum. Rastliny sú strednej veľkosti, vhodné sú nielen pre pestovanie vo fóliovníkoch ale aj pre vonkajšie pestovanie. Plody sú veľké, dlhé, intenzívneho tmavého sfarbenia. Sú veľmi šťavnaté, chutné, dosahujú príjemnú pálivosť na úrovni 10 000 SHU.

Habanero Chocolate – úrodná odroda druhu Capsicum chinense pochádzajúca z Jamajky. Známa je tiež pod názvom Congo Black a zaraďujeme ju medzi najpálivejšie odrody skupiny habanero. Má rada teplé stanovište, kde dorastá do výšky 70 – 100 cmPlody dozrievajú za 115 dní, dorastajú do veľkosti 4 – 5 cm a šírky 3 – 4 cm. Ich základná farba je zelená, pri dozrievaní sa však postupne mení na čokoládovo-hnedú. Hodia sa na priamy konzum, ako i výrobu omáčok, salsy či marinád. Odroda je slušne pálivá, dosahuje pálivosť 300 000 až 425 000 SHU.
Bulgarian Carrot – túto odrodu čili sme už v minulosti skúšali, je to taká klasika. Rastlina je druhu Capsicum annum pôvodom z Bulharska. Rastliny dorastajú približne 60 cm, produkujú množstvo atraktívnych dlhých (až 15 cm) oranžových plodov silne pripomínajúcich mrkvu. Pálivosť odrody sa pohybuje na úrovni 5 000 – 30 000 SHU.
IMG_20150526_191932

Sortiment atraktívne dopĺňajú odrody, ktoré sme zaradili do nášho balkónového pokusu. Zaberajú miesto v celkovo piatich samozavlažovacích 50 cm truhlíkoch, s nasledovným rozložením:

– 1. truhlík – Birds Eye Baby, Tangerine Dream, Birds Eye Baby

– 2. truhlík – Apache F1, Thai Red, Cayenetta F1

– 3. truhlík – 4x Demon Red

– 4. truhlík – 4x Praire Fire

– 5. truhlík – 4x Hot Palette

Birds Eye Baby – kompaktná odroda čili papričky neznámeho pôvodu, patriaca do druhu Capsicum annum. Dorastá do výšky a šírky približne 30 cm, tvorí guľaté zahustené kry. Zaraďujeme ju medzi skoré odrody, doba vývinu plodov je iba 70 dní. Plody sú kónického tvaru, červenej farby a veľkosti iba 1 x 0,5 cm. Pálivosť odrody sa pohybuje na úrovni 30 000 SHU.

Tangerine Dream – rastlina vytvára nižšie kry výšky do 45 cm a šírky do 30 cm. Plody dozrievajú už za 70 dní, sú veľmi pekné, mrkvovitého tvaru, veľkosti dosahujúcej 7,5 cm. Sú žiarivo lesklé, červeno-oranžovej farby. Chuť plodov je veľmi dobrá, jemne pikantná. Odroda je mimoriadne vhodná na zaváranie a to podobne ako známe Jalapeňo, buď v celosti alebo nakrájaná na kolieska. Odroda je vhodná najmä na vnútorné pestovanie s dostatkom slnečného žiarenia.

Praire Fire – odroda pôvodom z Ameriky, patriaca botanicky do druhu Capsicum annum. Rastliny dosahujú výšku okolo 20-25 cm a šírku 30-40 cm. Doba dozrievania je 75 dní. Plodia oválne plody veľkosti 2 x 1 cm, červenej farby. Odroda je stredne pálivá, pálivosť je na úrovni 70 000 SHU.
Thai Red – o tejto odrode čili sa informácie ťažko hľadajú, väčšina prameňov tento názov eviduje ako sumárny, pre skupinu až 29 odrôd. Malo by však ísť o odrodu patriacu do druhu Capsicum frutescens. Veľkosť plodov dosahuje 4 až 7 cm, ich pálivosť je na úrovni 50 000 až 100 000 SHU. Sám som na ňu viac ako zvedavý.

Apache F1 – ide o novší moderný hybrid. Kry sú nižšieho kompaktného vzrastu, dosahujú veľkosť 35 až 45 cm. Odroda je označovaná ako spoľahlivá, jednoducho pestovateľná a veľmi úrodná. Plody potrebujú na dozretie 80 dní. Plody sú menšie, kónického tvaru, dosahujú veľkosť 3 cm a šírku 1,5 cm. Odroda je všestranne upotrebiteľná v kuchyni. Možno ju používať v čerstvom stave alebo veľmi úspešne mraziť či jednoducho vysušiť a následne z nej vyrobiť prášok. Odroda je veľmi atraktívna. V prípade pestovaní v nádobách nasadzuje veľké množstvo plodov, ktoré možno zberať postupne podľa potreby. Jej pálivosť je stredná, dosahuje úroveň 80 000 SHU.

Cayenetta F1 – moderný americký hybrid patriaci do druhu Capsicum annum. Pre jej kompaktno-previslý spôsob rastu a veľmi okrasný vzhľad je ideálny pre pestovanie v nádobách. Pokiaľ jej doprajeme priestor tak dorastá do výšky 60 cm a šírky 50 cm. Plody sú tenké, dlhé približne 5 cm, žiarivo červenej farby. Odroda je nadmerne tolerantná k chladnému i príliš horúcemu počasiu. Vyžaduje slnečné stanovište.

Demon Red – ide o odrodu druhu Capsicum annum kompaktného vzrastu, pôvodom z Mexika. Vďaka svojej výške okolo 35 cm je mimoriadne vhodná pre pestovanie v nádobách. Odroda je veľmi úrodná. Vývoj plodov je rýchly, dozrievajú už za 80 dní. Vytvára vzpriamené tenké plody dĺžky 5-6 cm a šírky 0,8 cm, ktoré sú atraktívne tým, že počas dozrievania menia farbu naprieč farebným spektrom od zelenej po červenú. Využiteľnosť plodov je všestranná od priameho konzumu, cez sušnie, zaváranie až po výrobu omáčok a salsy. Pálivosť odrody je na príjemnej úrovni 30 000 – 50 000 SHU.

Hot Palette – ide o u nás veľmi málo známu ornamentálnu odrodu druhu Capsicum annum. Dosahuje veľkosť iba 25-35 cm, možno ju pestovať vo fóliovníkoch ale i na vonkajších záhonoch či balkónoch a terasách. Vyniká silno panašovanými okrasnými listami . Plody rastú kolmo hore, pri dozrievaní prechádzajú farebným spektrom od bielej cez žltú až po oranžovo-červenú farbu. V dospelosti dosahujú veľkosť cca 7-10 cm, ich pálivosť je mierna.

IMG_20150526_192620

O výsledkoch balkónového pokusu ako i testu nových odrôd vás budeme samozrejme priebežne informovať.

 

Za cenné rady a dlhoročnú pomoc s východiskovým materiálom ďakujeme pánovi Róbertovi Adamkovičovi.

Avatar photo
Je redaktorom časopisov Záhradkár, Doma v záhrade, USS Záhrada a Sady a vinice v ktorých sa zameriava hlavne na ovocinárske témy. Popri tom občasne prispieva aj do iných periodík. Aktívne sa venuje ovocinárskemu poradenstvu a propagácii ovocinárstva na stránke www.izahradkar.sk a na vlastnej stránke www.kohaplant.sk.

Pridaj komentár