Nič na tom, že v kalendári slávia meno Mikuláša a záhradka má už niekoľko mrazivých dní za sebou. V skleníku bez akéhokoľvek vykurovania môže vegetovať posledná zo zelenín i teraz. Pod krytom z bielej netkanej textílie teplota v noci neklesá tak prudko ako vonku.

Máme to vyskúšané už druhú sezónu po sebe. Ak klesne teplota iba pár stupňov pod nulu, reďkovke to nevadí ani pri včasných výsevoch, ani pri neskorom zbere úrody. Listy, ktoré sú v jednej časti dňa pokryté srieňou zasa v inej ožívajú. A v takýchto podmienkach dorastá reďkovka bez toho, aby zo stresu naberala na štipľavosti.

DSC_9794-550

Extrémne teploty však predsa len na takúto vegetáciu vplývajú. Rast buľvičiek sa utlmí a štafetu preberie zelená hmota nad zemou. Takže včasný výsev je i tak dôležitý, do nekonečna ho odkladať nemožno.

DSC_9796-550

Pri trhaní to vyzerá ako pri prebierke. Človek sa teší chrumkavej zelenine v čase beznádejnej snehovej pokrývky a stále dúfa, že to čo zanechá na hriadkach ešte o kúsok porastie. Naučili sme sa s tým žiť a len to rozšírilo našu pestovateľskú lotériu o nové zážitky.

DSC_9798-550

Takže ak sa na jednej fotografii objavia reďkovky a sneh záhroveň, nemusí to byť žiadny nezmysel. Práve naopak. Je to snaha využiť možnosti záhrady na maximum, bez akéhokoľvek prikurovania, sviečok či podobne.

DSC_9804-550

A to nemusí platiť len pre samotnú reďkovku. Je pravdou, že mrkva dokáže prezimovať na hriadke, aby v budúcom roku priniesla úrodu. Ako ju však v zime pre čerstvosť vytiahnuť zo zamrznutej zeme? Z kvetináča naplneného rašelinovým substrátom je to rovnako jednoduché, ako v skleníku, kde za sebou reďkovky v primrznutej zemi zanechajú jamôčky.

DSC_3254-550

Čerstvá mikulášska mrkva v celej svojej kráse. A vraj, že v zime záhradkár iba spí a číta knihy.

DSC_3259-550

Partnerom tohto zbierania skúseností je firma Zenit SK, ktorá je dodávateľom skleníkov Zenit Traditional na našom trhu a firma SEMO, ktorá je našim osivárskym garantom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Aké odrody máte odskúšané pre tento druh pestovania? Lebo u nás máme s takýmto chladným vysievaním dosť zlé skúsenosti, nakoľko rastlinky len veľmi neochotne nasadzovali hlavičky, ba u dvoch odrôd bielej reďkovky ich nenahodili vôbec, a byle po prvom oteplení išli prednostne do kvetu…

Pridaj komentár