Ak sa im zapáči vo vašom dvore a záhrade, pri odchove mláďat  vám pomôžu zbaviť sa škodcov z ríše hmyzu. Naviac pomôže, ak im od príchodu prvého snehu ponúknete kŕmidlá naplnené dobrotami.  Možno sa potom niektoré zahniezdia vo vašej búdke či dutine  starého stromu.

Vo chvíli, keď kŕdliky kŕmidlo objavia, nezaobíde sa to bez pravidelných bitiek. Vtáčiky chcú mať vždy prehľad o tom, čo sa deje naokolo a snažia sa vyhnúť každému ruchu. Hoci by boli v žliabku tisícky chutných zrniečok, vždy je tam miesto iba pre jedného. A ak príde brhlík, všetky sýkorky musia ustúpiť bokom. Cez sklo vidno vždy do zásobníka, takéto kŕmidlo nikdy nezostane z nedbalosti prázdne. Sú to len dve staré sklené tabule osadené do písmena „V“ do dreveného rámu s malou škárou pri dne.

DSC_8248-550

Ak sú nablízku stromčeky alebo kríky, vtáčiky sa zariadia podobne ako my, keď stojíme v rade pred obchodom. Jeden po druhom prilietajú k zásobníku, aby si uchmatli jediné zrniečko. Potom s ním sadajú opäť na konár, kde ho s nacvičenou šikovnosťou vyzobávajú. Semienko slnečnice prišliapnuté oboma nohami ku konáru a zobáčik vyďobáva otvor.

DSC_8257-550

Kto odletí s plným sústom má vždy šťastie, pretože stačí vrznutie bránky, zaštekanie psa, buchnutie dverami či dupnutie králika a celý kŕdlik odlieta do bezpečia. Na vysoký plot, susedovu starú jabloň alebo kdesi do kríkov na konci ulice. Netrvá však dlhšie ako pár minút a sú späť. Hlad nepustí a kŕmidlá sú predsa vždy plné.

DSC_8254-550

Aby vrabce nerobili neporiadok na kŕmidlách so slnečnicou, osvedčili sa tie s pletivom. Cez štvorcové otvory 5×5 milimetrov slnečnica nevypadáva a na pletive sa udrží iba sýkorka a brhlík. Prečo by mali byť vrabce na pranieri? Slnečnica im nechutí a za hodinku dve dokážu celé kŕmidlo vyhádzať na zem. Taký rýchly je aj brhlík, ten ale semienka odnáša preč do svojich vlastných zásobární na okolí.

DSC_9529-550

A ako dlho trvá, kým si zvyknú na nové kŕmidlo? Toto z palivového polienka som robil do časopisu pre inšpiráciu a do desiatich minút bolo stredobodom záujmu. Všetky vtáčatá prišli skúmať novú nádielku slnečnice, či náhodou nebude chutiť lepšie ako tá, ktorá je v ostatných kŕmidlách.

KRMIDLO01

Snímky boli nafotené  pod horami v prostredí, kde už 2 roky visí na stromoch a stĺpoch 30 hniezdnych búdok. Vďaka nim vznikla početná populácia sýkoriek veľkých, ktoré zotrvávajú v obci celoročne. Narozdiel od lesnej populácie, nemenia svoje stanovisko v priebehu roka.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár