Od jesene sa v našej popularizačnej záhradke venujeme experimentu, aby sme našli odpoveď na túto otázku. Dnes vieme s istotou povedať, že pestovanie jahôd v nádobách je rovnako výnosné ako priamo v pôde. Len starostlivosť je o čosi náročnejšia.

Všetko sa to začalo minulý tok koncom leta, keď sme z množiteľských kontajnerov presadili jahodové výpestky do kvetináčov s priemerom 17 centimetrov. Použili sme zeminu na jahody od Rašeliny Soběslav a obyčajné čierne kvetináče, v akých vídať výpestky rastlín v záhradkárskych predajniach. Firma Kohaplant nám dodala odrody Dukát a Kent, ktoré majú rodivý potenciál v podhorských podmienkach, kde experiment prebieha. Nechali sme ich zosilnieť a zimovať priamo tak, ako sme ich vysadili. Ak bol dostatok snehu, hádzali sme ho na zimujúci kolos kvetináčov, ak bolo sucho, zalievali sme ich z krhly aby priesady nevyschli. Takto bez izolácie, zakrývania či akejkoľvek prípravy prečkali celú sezónu.

Na jar sme ich vyhnojili peletovanou slepačou podstielkou s melasou a po štedrom prírastku listovej hmoty sme ich presadili do pestovateľských nádob. Zvolili sme kvetináče a hrantíky Mareta od firmy Plastia, ktoré sme naskladali do poschodí vegetačnej steny, ktorú sme vytvorili na plote, ktorý je celodenne zaliaty slnkom. S minimálnymi priestorovými nárokmi sme tak vytvorili jahodový záhon, ktorý neubral z plochy dvora či záhrady jediný meter.

DSC_4235-01

Našou druhou záhradkou je podrast ovocných stromčekov, ktoré pestujeme v nádobách. Tam priesady jahôd vegetovali od jesene bez akéhokoľvek pestovateľského zásahu. Bohatým olistením spomaľujú prehrievanie nádob a pomáhajú v ľahkom substráte udržať vlahu. V tomto prípade už nie sú zasadené v mierne kyslej zemine určenej pre jahody, ale v štandardom univerzálnom rašelinovom substráte. Zdá sa, že oba druhy zeminy sú pre pestovanie a úrodnosť v prvom povýsadbovom roku rovnako vhodné.

DSC_4239-02

Naša starostlivosť sa sústreďovala na pravidelnú zálievku. Poučili sme sa v minulom roku pri pestovaní jahôd v obyčajných kvetináčoch a snažili sme sa využiť potenciál samozávlahy. V horúcich dňoch dokáže jahodová výsadba spotrebovať celú zásobu vody za 2 dni, v miernejšom počasí vydrží voda v rezervoári po celý týždeň. Jarné štartovacie hnojenie slepačím granulátom sa nám neosvedčilo. Aj napriek opatrnému dávkovaniu sme sa nevyhli poškodeniu listov popálením. Zvolili sme preto gazdovskú taktiku. Každú tretiu zálievku sme robili výluhom ovčieho hnoja.

Do 200-litrového suda sme dali 3 vedrá ovčieho hnoja a odstáty výluh sme používali na pravidelné zavlažovanie. Obsah živín je sporný, isté však je, že tento druh živín zabral. Hnoj obsahoval minimum podstielky, lúhovali sme prakticky takmer čisté bobky. V budúcom roku by sme to radi vyskúšali nejakým dostupným organickým hnojivom z predajnej siete.

DSC_4241-03

Kvetenstvo sa dostavilo v plnej paráde a to isté možno povedať aj o dozrievaní plodov. Do dnešného dňa sme zozbierali úrodu blížiacu sa k hranici 15 kilogramom a je zrejmé, že zber bude v slabšom tempe pokračovať ďalej. Vo výsadbe máme niekoľko kultivarov celoročne rodiacich odrôd, ktoré pretiahnu pestovateľskú sezónu až do neskorej jesene. Kým hlavné zbery prichádzajú stabilne v množstvách vhodných na spracovanie konzervovaním, zvyšok je už iba akousi odmenou na pomalé trhanie a ozobávanie.

DSC_4255-04

Jahody pestované v kvetináčoch a hrantíkoch sú čisté, netreba ich podstieľať slamou a často sa stávajú veľmi dostupnými pre zber, pretože plodiace výhony visia z nádob von. Nemali sme žiadny problém s hubovými chorobami, s požermi škodcov, škody spôsobené silnými lejakmi s veľkými kvapkami boli minimálne. Komfort, ktorý patrí k pestovaniu jahôd v kvetináčoch je na nezaplatenie, ak počítate s tým, že zalievanie sa stane pravidelnou povinnosťou. Inak úrodnosť výrazne klesá. Akoby voda bola faktorom číslo jedna a výživa až na druhom mieste.

DSC_428-05

Výpestky obsypané rodiacimi výhonmi robia radosť rovnako ako intenzívne a zdravé olistenie. V porovnaní s kontrolnou vzorkou pestovanou v pôde môžeme povedať že vzrast, habitus a násada plodov sa nelíšila od toho, čo sme dosiahli v štandardných pestovateľských podmienkach.

DSC_4339-07

Plody majú vyrovnanú veľkosť a kvalitu. Náš záver je jednoznačný – pestovanie jahôd v nádobách má zmysel a prináša zmysluplné výsledky. V experimente budeme pokračovať aj v nasledujúcich rokoch, aby sme našli správnu cestu k výžive pomocou produktov, ktoré sú dostupné na trhu. Ovčí hnoj z maštale bol našou improvizáciou, ktorá jednoducho fungovala.

DSC_4355-08

Partnerom tohto projektu je firma Plastia, ktorá je výrobcom širokej škály účelných a dizajnových hrantíkov a kvetináčov, Rašelina Soběslav, ktorá má vo svojom výrobnom programe substráty pre každý účel a  firma Kohaplant, ktorá dodala sadenice jahôd.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. Dobry den,
    veľmi sa mi páči Vaša stránka , ale osobitne ma zaujala časť kde máte jahôdky v kvetináči, mala by som o to záujem , ALE pozor so všetkým , kvetináč, jahody(teda priesady alebo ako sa to..) rady a všetko čo potrebujem aby som úspešne začala ale aj zbierala akú takú úrodu. Som totál začiatočník. Viete mi poradiť nasmerovať…. vopred Vám ďakujem a nech sa Vám darí, je úžasné čo robíte.

Pridaj komentár