Nestačí len to, aby v stiesnenom priestore prežili. Ak sa vyvarujete pestovateľských chýb, môžete od nich očakávať aj bohatú úrodu. Na malom priestore, avšak s vašim nasadením.

Narozdiel od pestovania bonsajov, pri ovocných stromčekoch v nádobách očakávame namiesto drobného vzrastu a pútavého vzhľadu štedrú úrodu sladkého ovocia na malej ploche. Ako dosiahnuť úspech, ktorý stojí za povšimnutie? Stačí, ak sa vyhnete pestovateľským chybám skôr, ako si pokazíte celú sezónu.

1. Vyžadujú štedrú zálievku

Ani kvetináč s 50-centimetrovým priemerom nie je zárukou, že stromček si vystačí z vlahou, ktorá padá z oblohy. Pri ľahkých rašelinových substrátoch preschne celý objem nádoby v horúcom lete už v priebehu dvoch dní a drevina zažíva stres z nedostatku vlahy a prehriatia koreňového balu. To spôsobuje slabý vývoj plodov, či dokonca ich opadávanie. I keď naoko vyzerá všetko ako má byť, so štedrejšou zálievkou by ste sa pozerali na podstatne bohatšiu násadu úrody a aj letorasty by prirastali intenzívnejším tempom.

Urobte všetko pre to, aby ste si našli aspoň dva razy do týždňa čas na to, aby ste svoju ovocnú škôlku v kvetináčoch poliali. Ak tomu napomôže presťahovanie stromčekov bližšie k verande, kúpa novej záhradnej hadice alebo vybudovanie chodníčka, spravte tak. Každá drobná zmena sa vám oplatí.

01

Nezabudnite na to najdôležitejšie – otvory na dne kvetináča a podmisku. Vďaka podmiske, ktorá sa bude pravidelne zapĺňať vodou sa mravce rozhodnú pre budovanie svojej kolónie inde a nie práve vo vašich kvetináčoch.

2. Bez výživy to nepôjde

Je takmer jedno, či ste kvetináče naplnili sviežou ornicou alebo ste siahli po ľahkom rašelinovom substráte. V oboch prípadoch je zásoba živín pre stromček výrazne obmedzená a každý intenzívny dážď živiny s pretekajúcou vodou odplavuje mimo dosahu koreňov. Aj mikroskopický život je takmer na hranici existencie a organické látky sa nerozkladajú na základné stavebné prvky rovnakým tempom ako v pôde. Preto je jediným východiskom pravidelné hnojenie počas celej pestovateľskej sezóny.

02

Či budete používať vodorozpustné hnojivá,  v sude lúhovať kompost či hnoj alebo ich budete pridávať na povrch substrátu, aby sa pri každej zálievky čosi z nich rozpustilo do vody je iba na vás. Dôležité je iba to, aby ste neustále dodávali dostatočné množstvo živín.  I keď ste sa doposiaľ hnojeniu venovali v záhradke vždy iba okrajovo, je na čase aby sa z vás stal odborník na výživu. Pretože čím dlhšie stromčeky v nádobách budú, tým intenzívnejšie sa prejaví deficit každej zložky živín či mikroprvkov.

3. Neunárajte ich do tône

Ovociny vyžadujú štedrosť slnečných lúčov a platí to pre tie najmenšie i najväčšie. Ak ste kvetináče postavili na slnečný kus dvora, nenechajte ich zarásť steblami vysokej trávy. I keď to vyzerá prírodne a pôsobivo, zarobíte si tým kus práce navyše. Drobné nízke ovociny budú trpieť nedostatkom svetla a tie vyššie sa čoskoro utopia v novom poschodí trávneho porastu. Kvitnúce traviny sa vysejú do substrátu a postupne kolonizujú jeho povrch aj vtedy, ak ste ho využili pre jahodový či kľukvový podrast.

03

Každé trhanie buriny v kvetináčoch zasahuje do celistvosti koreňového balu ovociny a pôsobí jej stres. Je to, akoby ste zámerne okopávali v tesnom blízkosti jej kmienka a presekávali koreňový bal. A to nesvedčí ani rýchlokoreniacim ostružinám a malinám.

4. Dajte im oporu

Ono sa hovorí, že stromček namáhaný vetrom je mocnejší a odolnejší ako prútiky uviazané ku kolíkom, v nádobách to však nemusí platiť v takom rozsahu ako v pôde. Neustále kývanie výpestkov vo vlhkom substráte postupne zväčšuje rozsah pohybu. Pri ňom sa postupne pretrhávajú vlásočnicové korienky a to sťažuje prístup dreviny k živinám, ktoré jej uvážene a pravidelne dodávame. Takýto stromček dokáže v raste zameškať za jeden rok až tretinu sezóny, čo znamená že z neho oberiete menej ovocia ako by vám patrilo. A práve tomu sa možno vyhnúť.

04

Je výhodné ak sú koly po obvode zaokrúhlené, ostré hrany by mohli poodierať kôru a spôsobiť poranenia kmienka. Opora je kľúčová pre všetky druhy drobného ovocia štepeného na podpníku aby dosiahli tvar stromčeka. Kľúčová je aj pre vinič a ostružiny. Nenechajte sa však zmýliť ani pevnosťou kmeňa hrušky, jablone, čerešne či slivky.

5. Chráňte ich pred škodcami a chorobami

Ani izolácia ovocného stromčeka v kvetináči nezabráni tomu, aby musel čeliť náporu tradičných škodcov a chorôb. Aj drobné pestovateľské tvary vyžadujú náležitý režim ochrany. Sami sa rozhodnete či sa pustíte cestou prírodných bio-prípravkov, alebo sa spoľahnete na osvedčené chemické prípravky. Zanedbané ošetrovanie má za následok podstatnú redukciu listovej hmoty, ktorá je továrňou na tvorbu cukrov, ktoré sú stavebným prvkom pre všetky pletivá. Preto nepodceňujte ani množiace sa vošky, ani tlak hubových chorôb.

05

Ak vám chýbajú skúsenosti, vždy môžete dať na radu záhradkárov, ktorí sa radi o svoje skúsenosti podelia. Či už je to v časopisoch, literatúre alebo na internete.

6. Rez je alfou-omegou

Drobné pestovateľské útvary majú síce slabšie prírastky, ich nároky na rez sú však rovnako intenzívne ako pri tradičnej sadovej výsadbe. S výnimkou balerín s geneticky nakódovaným tvarom vyžaduje rez úplne všetko, čo do kvetináčov zasadíte. Či už ide o stromčekovú formu egreša, ktorý sa bez rezu zlomí pod ťarchou plodov alebo je to čerešňa na pomalorastúcom podpníku, ktorá sa snaží i v stiesnených podmienkach budovať etážovitú korunu. Vašou úlohou je otvárať korunky slnku a stimulovať stromček k tvorbe plodonosného obrastu.

06

I toto je výzva, ktorej môžete čeliť s pomocou záhradkárov zo svojho okolia, ktorí vám zaručene pomôžu vo vašej nevedomosti. Už len zo zvedavosti, aby videli ako vám bude ovocný sad v kvetináčoch prosperovať.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. prosím, neviem či by ste nevedeli poradiť na ,,jeseň,, v novembri sme kúpili morušu no nestihli sme ju zasadiť do zeme tak prezimovala len zasadená v zemi ale v asi 10 litr. vedre bola aj polievaná tak že nepreschla vysadili sme ju v marci no stromček nám ani do teraz nevypučal ale keď odlomím púčik je akoby živý vo vnútry zelený a ,,šťavnatý,, predpolkadám že stromček žije len neviem čo sním keď nevypučal ,bude s neho ešte niečo?

  2. Škoda, že ste sa problému nevenovali o čosi skôr, stále však je aká-taká nádej, že by vypučal. Vyberte ho z vedra von, vyperte korene v sude s vodou, odstrihnite mŕtve časti a rany jemne zasypte práškovým koreniacim hormónom. Zasaďte ho do vlhkého substrátu a dajte ho do polotieňa. Stále je šanca že sa funkcia koreňov obnoví a stromček vypučí.

    Dôležité je, aby bola rovnováha medzi jeho nadzemnou časťou a koreňovým balom. Je možné, že ste podcenili jesenný rez. Ak áno, môžete tak ešte stále v rámci záchrany spraviť.

    Pozerajte sa stromček detskými očami ako na sústavu hadičiek, do ktorých korene musia tlačiť šťavu, aby z púčikov vytlačili lístky von. Ak nie je tlak, lístky nevypučia. Takže posilniť nasávanie (korene) a skrátiť hadičky (urobiť strih nadzemnej časti)

Pridaj komentár