Vraví sa, že je to jednoduché. Stačí len v správny čas presne odmerané dávky vody priviesť tesne ku koreňom rastlín. Ideálne v najchladnejšej časti dňa, aby boli straty z vyparovania minimálne. Ako to však dosiahnuť?

V našej popularizačnej záhradke sa budeme úspornej zálievke venovať v priebehu celej sezóny.  Postupne budeme budovať jednotlivé vetvy závlahového systému a sledovať, do akej miery dokážu zlepšiť zásobovanie rastlín vodou a popri tom ešte aj dosiahnuť úsporu. Budeme používať časovače, merať množstvo vody a sledovať rast, plodenie a zdravotný stav rastlín.

Niet pochýb, že závlahové systémy sú ako skladačka, ktorú dokáže dať dohromady nielen konštruktér či domáci majster, ale aj záhradkár. Preto si na mušku berieme systém Gardena Micro-Drip-System, ktorý je svojim záberom azda najrozšírenejší. Budeme z neho budovať nadzemný závlahový systém pre zelenú fasádu, skleník, fóliovník, ovociny pestované v nádobách a zameriame sa aj na plošnú závlahu.

Všetko postupne krok za krokom, aby ste mohli s nami zbierať skúsenosti aj vy a nabrať odvahu prebádať nepoznaný svet hadičiek, fitiniek a množstva trysiek s rôznym prístupom k dávkovaniu vody.

Partnerom tohto zbierania skúseností s modernými závlahami je firma Gardena, ktorá je tradičným dodávateľom záhradného náradia, techniky a závlahových systémov pre záhradkárov.

DSC_3453-550

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár