Dlhé rúrky zohnuté do oblúkov, veľká fólia a žehlička v pohotovosti, aby z úmornej snahy na koniec vznikol fóliovník. To, čo ešte nedávno bolo štandardom dnes už neplatí. Aj fóliovník môže byť ako skladačka.

Čo všetko obnáša stavba moderného stavebnicového fóliovníka a koľko času zaberie jeho zostavenie? DSC_2218-01Aby sme našli odpoveď na túto a ďalšie súvisiace otázky, postavili sme v našej praktickej záhrade nový fóliovník Fortico. Hneď vedľa polykarbonátového skleníka, v ktorom sledujeme záhradkársku sezónu už od jesene.

Fólia, rúrky a spojky

Pri stavebnicových fóliovníkoch sa akosi počíta s tým, že ich bude skladať záhradkár a nie konštruktér. Preto sa v balení nachádza iba niekoľko druhov súčiastok. Plachta, rúrky rôznych dĺžok a spojky. Keď sa priberiete do práce, máte pocit, akoby ste stavali stan. Zaobídete sa bez akéhokoľvek náradia.DSC_2217-03

V našom prípade sme urobili inventúru balenia a v priebehu niekoľkých minút sme mali všetko rozložené na kôpkach. Hliníkové rúrky majú pomerne veľkú hrúbku stien, čo dáva predpoklad ich pevnosti. Majú rôzne dĺžky, v niektorých je zabudovaná spojka, po roztriedení je ihneď jasno, ktorá kam patrí. Každé jedno rebro predsa pozostáva z dvoch bočných a dvoch strešných dielcov.  Prvé a posledné rebro sú v spodnej časti spojené priečnikmi a každé rebro s nasledovným treba spojiť piatimi rúrkami.

Pre spájanie slúžia spojky. ZasDSC_2215-02úvajú sa priamo do rúrok a líšia sa zauhlením a počtom vrcholov. Kým rohové majú plastové krytky, ostatné sa líšia iba tvarom. Netreba nič pokusne skladať, aby ste mali jasno v tom, kam ktorá spojka patrí. Líšia sa dostatočne aj bez študovania plánu. Nič sa neskrutkuje, nič sa nespevňuje šnúrami. Všetko sa iba zasunie a vec je hotová.

Konštrukciu možno preniesť

Pri fóliovníku s dĺžkou do štyroch metrov nie je nutné, aby ste ho stavali priamo na mieste. Zostaviť ho možno i na náhradnej, rovnejšej ploche. My sme stavali vo dvore. Zvolili sme obrátený postup ako odporúčajú mnohí výrobcovia, mali sme však pocit, že to ide s minimálnym úsilím.DSC_2224-04

Z každého rebra sme zložili najprv strešnú časť v tvare obráteného písmena V a vzájomne sme ich pospájali. Potom sme pridali bočné šikminy a nakoniec zostavili podlahový rámec. Keďže sme pracovali na suchom trávniku, zemina sa nám do rúrok nepchala a my sme napredovali bez nečakaných nástrah. V priebehu 10 minút stál rám fóliovníka skompletizovaný. Preniesli sme ho do záhrady a vo dvojici nám nebolo zaťažko odniesť ho nad výškou hlavy ponad plot.

Plachta sedí ako uliataDSC_2220-05

Hrubá fóliová plachta vystužená vláknami je na mieru vystrihnutá a tvarovaná tak, aby obopla tesne konštrukciu. Dverné dielce sa upínajú na suchý zips, všetko pôsobí dojmom robustnosti a pevnosti. Natiahnuť plachtu na konštrukciu dokáže aj jednotlivec bez pomocníka, jediné čo treba urobiť na záver je fixovať ju.

Počíta sa s jej zakopaním do žliabku, čo má zaistiť dostatočné ukotvenie chrániace fóliovník pred pôsobením vetra. DSC_2228-07Keďže sme stavali v chránenej lokalite so 4-metrovými vetrolamami, pristúpili sme na kompromis. Fóliu sme preložili v spodnej časti napoly a vložili do nej latu. Takto sme ju prihrnuli zeminou v polovičnej hĺbke žľabu.

Čo bude nasledovať?

Našou úlohu je zdokumentovať vlastnosti fóliovníka a pestovateľskú sezónu pod jeho ochranou. Čoskoro budete môcť čítať prvé články o výsadbe a klimatických podmienkach pod fóliou. Zdokumentujeme úbytok svetla pod fóliou, i teplotné charakteristiky v priebehu dňa a noci.

Partnerom tohto projektu je firma Fořt a syn, ktorá je výrobcom kvalitných fóliovníkov Fortico, ktorých dodávku na slovenskom trhu zabezpečuje firma Kohaplant.

DSC_3381-550

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár