Je to lákavá výzva. Vysejete do hrantíkov semienka a po čase zbierate svoj vlastný špenát. Ak sa však rozhodnete pre jarné výsevy do nádob, na výbere odrôd záleží.

V tomto roku sme nadviazali na minuloročné pestovanie špenátu vo vegetačnej stene. Na tienistom stanovisku sme na drevenom plote vytvorili tri police, ktoré sme zaplnili hrantíkmi so špenátovými výsevmi. Našou úlohou bolo zistiť, aké podmienky špenát miluje a ktoré odrody sú pre tento spôsob pestovania najvhodnejšie.

DSC_3776-

Je z čoho vyberať

Najväčšiu radosť nám priniesli hybridy Fuji F1, Emilia F1 a Misano F1.  Mohli sme na nich pozorovať, že v priebehu krátkej vegetačnej doby stihli vytvoriť podstatne viac zelenej hmoty, ako špenáty odrôd Matador a Lazio F1. Zozbierali sme z nich dvojnásobné množstvo lístkov a aj hustota porastov a i ch vzhľad boli lákavejšie. Kým Lazio F1 udržiaval v sviežosti iba najčerstvejšie listy a staršie žltli, Matador mal príliš slabé prírastky. Je zrejmé, že v jesenných výsevoch si počínal podstatne lepšie. Lazio preto vyžaduje priebežný zber a Matador zimovanie.

DSC_8033-

Misano F1 a Fuji F1 majú odvahu na konci sezóny vybehnúť do kvetu, nemusí to však znamenať žiadne straty na objeme. Majú jemné stonky, ktoré zmenia vzhľadový charakter rastliny. Chuť však zostáva nemenná. Emilia F1 odoláva voči vykvitaniu najlepšie, je zrejmým favoritom, pokiaľ nechcete zbierať lístky priebežne, ale všetky naraz.

DSC_8778-

Vyžadujú stály prísun vody

Nedostatok vody sa podľa našej skúsenosti môže podpísať až na 30-percentnom poklese úrody. Takýto rozdiel sme napočítali medzi hrantíkmi obyčajnými a samozavlažovacími. Aj keď sme sa snažili o pravidelnú zálievku, rašelinový substrát má predsa len obmedzenú kapacitu a voda sa aj v tieni z hrantíkov odparuje rýchlym tempom.

Môžu za to snáď samotné rastlinky. Majú jemné listy a stonky s vysokým podielom vody, ktoré po zbere veľmi rýchlo vädnú. Akoby špenát nedokázal udržať vodnú bilanciu tam, kde je vody nedostatok.

DSC_3176-

Vyplatilo sa?

Na troch metroch plota sme vypestovali z jarných výsevov 1,53 kg zelenej hmoty. Špenát síce vyžaduje dlhšie vegetačné obdobie ako šalát, rukola, reďkovka či mizuna, prináša však chuťové prvky, ktoré nedokáže žiadna iná listová zelenina zastúpiť. Ak by sme vybrali iba trojicu najvýnosnejších hybridov, výnos by sa zvýšil o ďalších 20 percent. To si vyskúšame v budúcom roku.

DSC_3181-

Ak máte v tôni miesto, kde možno hrantíky zavesiť, určite sa smelo do toho pustite. Špenát z nádob pestovaný v rašelinovom substráte má jednu veľkú výhodu. Po zbere sa netreba trápiť pracným premývaním lístkov kus od kusu. Sú čisté a ak niekde nejaké to vlákno rašeliny zostalo, určite nechrúme a nepraská pod zubami.

spinach-dish-1-1528137

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár