Jarná sezóna v polykarbonátovom skleníku končí a prichádza čas výsadby priesad plodovej zeleniny. Aká bola sezóna na krytých hriadkach a čo všetko sme dosiahli?

Od jesene sa pokúšame v našej popularizačnej záhradke zistiť, aký prínos možno od polykarbonátového skleníka Zenit Traditional očakávať v podhorskom prostredí. Začali sme krytým pestovaním jesenných rýchlorastúcich plodín, absolvovali sme zimovanie úžitkovej výsadby a teraz bilancujeme jar.

Zozbierali sme dve vlny úrody

DSC_1172-01Jesenné výsevy do skleníka a samozavlažovacích hrantíkov nám pomohli zorientovať sa v ponuke osív a vyberať tie plodiny, ktoré majú skutočne krátke vegetačné obdobie. Keďže kľúčovou úlohou je využiť plochu vymedzenú skleníkom na maximum, prednosť majú zeleniny rýchlorastúce, s kompaktným vzrastom tak, aby riadky nemuseli byť od seba vzdialené viac ako 15-20 centimetrov.

Vďaka dobrému plánovaniu nebolo dňa, aby skleník neposkytol čerstvú zeleninu na stôl. V skromnosti môžeme hovoriť o reďkovke, vodnici, listových šalátoch na rez, špenáte, a ázijských drobnolistých zeleninách. Osvedčil sa nám postupný zber formou pretrhávania, pri ktorom zostávajúca sadba na hriadkach mocnie a ponúka vyšší výnos bez toho, aby bolo potrebné s predstihom osievať medziriadky.

Čo sa vyplatí pestovať?

Z reďkoviek nás príjemne prekvapila Primara F1 a Blanka, ktoré sa stali našim nosným sortimentom. Zelenina zo skleníkaObe tvoria minimum vňate a pri rýchlení sústreďujú svoju energiu viac na tvorbu buľvičiek ako do rastu zelenej hmoty. Ani pri zámerne oneskorenom zbere sme sa nedostali do situácie, kedy by buľvičky strácali na kvalite. Dorástli do väčších rozmerov, bez hubovatenia.

Zmesi listových šalátov sú kľúčovým sortimentom pre zabezpečenie zelenej vňate do kuchyne. Prešli sme viacerými vrecúškami firmy SEMO a výsledky vždy naplnili očakávania. Medzi intenzitou rastu a chuťou nie sú výraznejšie rozdiely, celé je to o pestrosti. Ak sa podarí udržať slizniaky pod kontrolou, moderné šaláty odolávajú hubovým ochoreniam, takže zberať ich je radosťou.

Vodnica bola pre nás príjemným spestrením sortimentu zelenín a v tejto sezóne bola pre nás alternatívou k rýchlenému kalerábu. Pri včasnej sejbe takmer vôbec nehorkne, vyžaduje však väčší priestor s odstupom riadkov caa 40-50cm. To môže byť v skleníku neprimeraným luxusom, ak je o priestor núdza.

Zo špenátov sa nám osvedčil drobnejší Fuji F1, ktorým sme nahradili po dozbere prezimovanú výsadbu z jesene. Výborný je aj pri surovom konzume. DSC_8767-04Prednosťou je jeho chuť, ktorú nedokáže imitovať žiadna iná zo zelenín. Asi by sme zbytočne rozpisovali do detailov prednosti pestovania rukoly, rokety, mibuny, mizuny a komatsuny, v skleníku sme si na jar opäť zopakovali to, čo sme dosiahli v jeseni.

Celkovo možno vďaka vysokému objemu listových zelenín a prudkému rastu reďkvičiek povedať, že skleník urýchlil nástup sezóny a zaistil štedrý dostatok úrody pre typickú vidiecku rodinu.

S akými výzvami treba súperiť?

Udržať teploty v jarných medziach a zaistiť dostatok vlahy je kľúčové. V našej výbave to znamenalo striehnutie na moment kedy treba otvoriť všetky okná a dvere, plus zaistiť každodennú zálievku, pretože voda sa z vyhriateho skleníka rýchlo odparuje. V jarnom období sme robili závlahu manuálne – krhlou, v ďalších častiach sezóny by sme chceli odskúšať niektorý z najjednoduchších závlahových systémov.

Skočiek a škodcov z ríše hmyzu bolo minimum, manuálny boj sme viedli so slizniakmi, ktorí sa po odznení zimy začali v skleníku objavovať. Nachádzajú si v spodnom ráme skryté zákutia,  pravidelná kontrola je na mieste. DSC_0343-02Vďaka drobučkým slimákom sme mali netypické reďkovky – posiate drobnými bielymi bodkami.

V jarnej sezóne nás nezaskočilo nič, čo by sme neočakávali, alebo by nám skazilo radosť z pestovania. Nemuseli sme riešiť ani výživu, keďže pôda bola od jesene zásobená organickým hnojením.

Výzvy do budúcich období

Počas jari sme využívali skleník naplno pre rýchlenie zeleniny. Preto sme citlivo vnímali skutočnosť, že jeho priestor by bolo možné s náležitou výbavou využiť podstatne lepšie – pre súbežné pestovanie priesad zeleniny, ktorú treba predpestovať pred výsadbou na hriadky.

DSC_1510-03Chýbali nám policové systémy, ktoré by pomohli vytvoriť samostatnú etáž pre platá sadbovačov, ktoré by svojim umiestnením nekonkurovali rastu zeleniny. Keďže jarná zelenina je nízka a nepotrebuje pre komfortný zber viac ako 110 cm vysoký priestor, vrchnú časť skleníka by bolo možné využiť práve pre priesady. Závesné police z rámovaného polykarbonátu, ktoré by viseli z podporného systému by boli ohromným prínosom. To by sme mali do budúcich sezón doriešiť.

Takisto sme našli rezervu vo vytvorení etáže pre samozavlažovacie hrantíky, ktoré by mohli lemovať chodník a vytvoriť plochu pre pestovanie zeleniny a byliniek . Mať skleník je super, pre maximalizáciu jeho prínosu však treba taktizovať. A práve cestu týmto smerom by sme chceli hľadať ďalej.

V tejto chvíli sú v skleníku posledné tri riadky listového šalátu a všade navôkol prekyprená zemina, ktorá po dôslednej hĺbkovej zálievke čaká na výsadbu paradajok, paprík, uhoriek a baklažánov.

Partnerom tohto zbierania skúseností je firma Zenit SK, ktorá je dodávateľom skleníkov Zenit Traditional na našom trhu a firma SEMO, ktorá je našim osivárskym garantom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Proti tým slizniakom a jeho vajíčkam by som skúsil Perleku (dusikaté vápno). Naviac je to hnojivo a dezinfikuje pôdu. Len dodržať podmienky aplikácie.

    • Ďakujeme za tip, určite to vyskúšame a pokúsime sa pozrieť aj na to, do akej miery pomôže potlačiť burinu pri príprave hriadok. V popularizačnej záhradke máme okrem tohto polykarbonátového skleníka aj nový fóliovník, ktorý sa bude práve letnou sezónou začínať.

Pridaj komentár