Práce na záhrade sú v plnom prúde, motyky a krhly máme v tomto období v rukách denne. Pri práci na záhrade nám túto ušľachtilú činnosť spríjemňujú jahody, ktoré nám doslova rastú pred očami. Čo však robiť aby sme ich mali čo najviac?

Môže hovoriť kto chce čo chce, úroda je jednoznačne jeden zo základných parametrov, na ktoré pri výbere ovocných odrôd a ich pestovaní najviac zohľadňujeme. Zvýšiť sa dá nielen správnym výberom odrody, ale tiež kvalitnou agrotechnikou, ochranou, výživou a pravidelnou závlahou. Dodržať všetky uvedené kroky je základom správneho pestovania a preto ich nemožno vynechať. Niekedy však stačí málo a úroda sa zvýši rádovo násobne. Postačí často jediné – nebrať záhradu prehnane sterilne.

Ako na to?

Ako základ postačí klasický štandardný jahodový záhon. Ten náš je vysadený na čiernej netkanej textílii a vstupuje do druhého roku pestovania, kedy by mal priniesť plnú úrodu. Vysadené sú dve odrody  Polka a Korona, ktoré sme na ploche, ktorú nám fabricky predávaná netkaná textília poskytuje, vysadili do 3 riadkov po 7 kusov, čiže dokopy 21 ks. Každá takáto rastlina by nám v období plnej rodivosti mala priniesť úrodu pol kilogramu.

Pokiaľ sa zameriame iba na striktné ošetrovanie 21 ks vysadených jahôd, iným ako horeuvedeným spôsobom si úrody nezvýšime. Pokiaľ však vysadený jahodový záhon nepojmeme ako 21 rastlín ale ako záhon, okamžite sa nám vytvárajú nové perspektívy. Jahody sa totiž prirodzene samočinne rozmnožujú pomocou poplazov, ktoré sa v pôde zakoreňujú a vytvárajú sa z nich nové sadenice. Tieto niektorí záhradkári pravidelne odstraňujú a udržiavajú tak svoje trsy silné, vitálne ale najmä sterilne čisté. Iní ich zas využívajú na rozmnožovanie a po dôkladnom zakorenení ich presádzajú na nové pestovateľské stanovište.

Tieto zakorenené sadenice však môžeme dokonale využiť aj priamo na mieste, na ktorom vyrástli. Stačí ak správne vyhodnotíme situáciu a odhadneme, kde nám tieto sadenice budú prekážať a kde nie. Uvedieme si niekoľko príkladov:

1. Kraj záhonu. V našom konkrétnom príklade nastala situácia, kedy je netkaná textília užšia ako je pripravený záhon. Kamenné domčeky, ktoré záhony tvoria, boli totiž vytvorené ďaleko skôr a pri ich výstavbe sa nerátalo s tým, že raz tam pôjde textília iného rozmeru. V úzkom páse medzi textíliou a chodníkom sa nám v priebehu minulého roku vytvoril bohatý pás mladých jahôd, ktoré v danom roku intenzívne zakvitli. Dá sa povedať, že nám na tejto pravej strane výsadby vznikol nečakane a neplánovane ďalší rad jahôd, ktorý je paradoxne ďaleko bohatší ako susedné 7-kusové rady jahôd. Bolo by skutočne škoda ho odstrániť.

2. Chodník. Spomínaný susediaci chodník je vytvorený z andezitových mačacích hláv. Do štrbín medzi nimi sa takisto uchytilo množstvo mladých sadeníc. Pokiaľ je daný chodník dostatočne široký a pár jahôd prerastených do neho nám nejako zvlášť neprekáža, nechajme ich tam! Svojím dielom to opäť len prispeje k zvýšeniu úrody.

3. Okraj pri múriku. Výsadba je zo zadnej strany ukončená betónovým múrikom od susedovie plota. V úzkom páse medzi textíliou a múrikom sa nám namiesto burín opäť bohato uchytili jahody. Vytvárajú krásny a dekoratívny prirodzený okraj vysadeného záhona. Odstrániť? A prečo?!

4. Ľavý okraj. Z ľavej strany oddeľujú záhon od vedľajšieho záhonu vysadené stromčekové ríbezle. Čiže čokoľvek vyrastajúce z pravej strany od ríbezlí, prirodzene okrem jahôd, je treba pravidelne okopávať. Sadenice jahôd, vyrastajúce v tejto často záhonu sú preto opäť len a len žiadúce a možno predpokladať, že nám lacno a rýchlo vytvoria 5. rad.

5. Predná strana záhonu. Tá susedí z hlavným chodníkom a čokoľvek vyrastajúce v týchto miestach prekáža pri obrábaní záhrady. Napriek tomu, zo 2-3 korene jahôd dokážeme i v týchto miestach tolerovať.

Suma sumárum, týmto spôsobom sme zvýšili počet pestovaných plodonosných rastlín viac ako dvojnásobne, vďaka čomu možno očakávať minimálne dvojnásobnú úrodu. Uvedený model funguje pre tento konkrétny záhon. Každý záhon má svoje špecifiká. Niektorý ponúka podobné možnosti, ďalší iba niektoré z nich a ďalšie zas možnosti úplne nové. Niekedy skutočne stačí trošku viac benevolencie a iného uhla pohľadu, pri ktorom sa na pestovateľský priestor pozeráme z inej perspektívy a nájdeme tak nečakane jeho skryté rezervy. Záhrada skutočne nemusí byť prehnane sterilná. I trošku chaosu vnesie do nej často viac pozitívneho ako negatívneho. A hlavne si pamätajme – my síce záhrade pomáhame, ale slúžiť má ona nám. A dvojnásobná úroda je dobrá služba..

12

Avatar photo
Je redaktorom časopisov Záhradkár, Doma v záhrade, USS Záhrada a Sady a vinice v ktorých sa zameriava hlavne na ovocinárske témy. Popri tom občasne prispieva aj do iných periodík. Aktívne sa venuje ovocinárskemu poradenstvu a propagácii ovocinárstva na stránke www.izahradkar.sk a na vlastnej stránke www.kohaplant.sk.

1 komentár

  1. Ja som sa pokúšal tiež o pestovanie s netkanou textíliou, ale vzhľadom na ťažšiu hlinitú pôdu bola po čase pôda pod textíliou ako kameň s veľkými prasklinami v období sucha. Tak som ju druhý rok na jar musel dať preč.
    Tiež však využívam poplazy na nové trsy a to nasledovne: na začiatok kúpim menej kontajnerovaných sadeníc, vysadím ich do radov a v radoch ich dám poredšie. Poplazy potom postupne ručne nasmerujem do radu, z ktorého je materská rastlina (prípadne aj prichytím). Rad postupne hustne a po 2-3 rokoch mám rad plný, v podstate súvislý pás. Medzi radmi je dosť miesta na kyprenie či prípadnú podstielku na čistý zber. V rade sú rastliny rôzneho veku, staršie postupne rodia menej, ale novšie zasa viac a tak sa predĺži aj životnosť jahodovej výsadby.

Pridaj komentár