Je typickou zeleninou jesene z augustových výsevov. Na pohľad vyzerá ako reďkev, chutí však ako kaleráb. A spolu s ňou aj najmladšie spomedzi listov. Možno ju však pestovať v iných častiach roka?

DSC_2266-01Ak čosi vodnica neznáša, je to horúca klíma. Pri nepriaznivých teplotách horkne a stáva sa nie veľmi vábnou na konzum. Začína to šupkou a postupne sa horkosť dostáva aj do jadra. Preto sme sa tento rok v našej popularizačnej záhradke snažili využiť polykarbonátový skleník na to, aby sme v ňom zachytili ranné jarné mesiace a vyskúšali si, či je pestovanie vodnice výhodné.

Zvolili sme na stiesnené podmienky skleníka netradične široký 40-centimetrový odstup riadkov a vysiali dvojicu hybridov Primera a Tokio Cross. V priebehu pestovateľskej sezóny sme sa snažili zaistiť výsevom dostatočný prísun vody a stabilné vetranie, aby sme udržali nepretržite typickú, jarnú, vlhkú klímu.DSC_2254-02

Kým pri Tokio Cross F1  sme sa dopracovali k lahôdkovým buľvičkám s priemerom 3 centimetre, hybrid Primera F1 sa javí byť pre tento druh pestovania výnosnejšia. Buľvičky dosahujú priemer 5 až 6 centimetrov a porast má pri pretrhávaní chuť do ďalšieho rastu. Denné teploty však rastú a to znamená, že koniec jarnej fázy pestovania vodnice je pri konci.

Ak budete najbližšie listovať v kartotéke semiačok a narazíte v skorej jari na vodnicu, ktorá vám zostala z lanskej jesene, smelo sa pustite v skorej jari do jej výsevu. Hoci aj k tesnému okraju stien skleníka. Pre spestrenie chuti vám bude prínosom, kým sa dočkáte úrody skorých kalerábov.

Partnermi tohto zbierania skúseností je firma SEMO, ktorá zabezpečila sortiment osív a ZENIT SK, ktorej polykarbonátový skleník Traditional preverujeme v záhradkárskej praxi. 

DSC_2262-550

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár