Ananás patrí medzi tropické ovocniny, ktoré je v našom zemepisnom pásme nemožné pestovať. Toto však platí iba pre pestovanie v záhradách. V interiéroch rodinných domov či bytov je situácia diametrálne odlišná, nakoľko tu celoročne zvyčajne neklesá teplota pod 20oC.  

Ako si však zabezpečiť pestovateľský materiál? Ananás nie je rastlina, ktorej sadenice bežne kúpime v kvetinárstvach či záhradných centrách. Našťastie ide o rastlinu veľmi rýchlo a jednoducho množiteľnú aj v bežných domácich podmienkach. Stačia nám na to bežne dostupné materiály, ktoré doplníme chuťou experimentovať.

Ako na to ?

Ako základ nám poslúži klasický konzumný ananás z hypermarketu. Pri jeho výbere dbáme na to, aby mal nepoškodenú apikálnu časť. Stred preto nesmie byť vyhnitý či zosušený ale musí byť naopak svieži, vitálny, plný mladých perspektívnych listov. Toto vrcholové súlistie doma opatrne odrežeme ostrým nožom od dužinatej jedlej časti. Rez prevedieme kúsok pod krčkom súlistia, tak aby na ňom ostala v spodnej časti plochá čapička z jedlej dužinatej časti. Dužiny však nesmie na tejto časti ostať veľa, hrubé kusy dužiny by mohli zahnívať.

a2

Následne túto odrezanú časť položíme na parapet a necháme pomaly zasychať. Vhodné je pred zasychaním namočiť reznú ranu do drevného popola, ktorý ju vysúša, dezinfikuje ale tiež stimuluje. Na parapete ponecháme  zrezané súlistie niekoľko dní,  cca 7-10. Pred samotnou výsadbou možno ešte bazálnu časť rastliny namočiť do vhodného stimulátora zakoreňovania (tekutého alebo sypkého). Vyslovene vyžadujúci však tento krok nie je, každopádne však prispeje k lepšiemu zakoreneniu.

Na samotnú výsadbu si pripravíme pestovateľskú nádobu a substrát. Ako nádoba postačí bežný črepník primeranej veľkosti. Na pôdu je ananás nenáročný a vyhovujú mu skôr chudobnejšie substráty. V krajinách kde sa pestuje vo veľkom sa často pestuje na suchých sopečných poliach. Zmiešame preto rašelinu s indiferentným riečnym pieskom a touto ľahkou  zmesou naplníme pripravený črepník. Následne zasadíme do hĺbky pár centimetrov pripravené súlístie.

Vysadenú rastlinu opatrne zalejeme a s opatrnou zálievkou pokračujeme i v následných týždňoch. Ananás nemá rád vlhkosť, pri preliatí môže veľmi rýchlo zhniť. Držíme sa preto zásady, že radšej menej ako veľa. Správne ujatie rastliny nám signalizujú mladé listy, ktoré v priebehu pár týždňov začnú zo stredu rastliny vyrastať. Nízke nároky na závlahu a výživu zohľadňujeme i počas pestovania v následných rokoch.

a3

 

Avatar photo
Je redaktorom časopisov Záhradkár, Doma v záhrade, USS Záhrada a Sady a vinice v ktorých sa zameriava hlavne na ovocinárske témy. Popri tom občasne prispieva aj do iných periodík. Aktívne sa venuje ovocinárskemu poradenstvu a propagácii ovocinárstva na stránke www.izahradkar.sk a na vlastnej stránke www.kohaplant.sk.

Pridaj komentár