Na to, aby sa vysadený ovocný výpestok správne a bezproblémovo ujal je potrebné dodržať niekoľko zásad. Snáď najdôležitejšou z nich je dôkladný povýsadbový rez.

Ide o večne omieľanú tému a napriek tomu sa každoročne stále nájdu tisíce nedostatočne zrezaných stromkov. Táto školácka chyba spôsobená hneď v začiatkoch života stromu vo vašej záhrade má okamžite za následok nedostatočne slabý rast, vďaka čomu nedochádza k želanému silnému rozkonárovaniu a k tvorbe pevnej korunky. Naopak, strom veľmi skoro vstupuje do rodivosti a postupne degeneruje. Nedostatočný povýsadbový rez vedie často dokonca k neujatiu vysadených výpestkov a to najmä k tým s bohatou založenou korunkou – broskyne, nektárinky ale tiež marhule či slivky.

Aby i laik veľmi jednoducho pochopil dôvod tohto zásahu na ovocnom strome, pokúsime sa jeho zmysel v krátkosti zhrnúť. V podstate nejde o nič iné ako o zmenu pomeru medzi nadzemnou a podzemnou časťou výpestku v prospech tej podzemnej. Nadzemná časť výpestku totiž odparuje svojim povrchom veľké množstvo vody. V prípade jej slabej redukcie dochádza k situácii, kedy podzemná časť výpestku nestíha čerpať z pôdy toľko vody koľko nadzemná časť stihne za ten istý čas vypariť. Zákonitou reakciou stromu je jeho vyschnutie. A práve tomuto má povýsadbový rez, mimo iného, zabrániť.

Ďalšou situáciou je taký hlboký rez, ktorý síce zabezpečí ujatie stromu, ale jeho rast je vďaka jeho nedostatočnosti veľmi slabý, niekedy priam minimálny. Stretol som sa už dokonca aj s javom, kedy vysadený strom prijímal zjavne presne toľko vody koľko vyparil. Tento strom celý rok „stál“ a tváril sa ako neujatý a až v následnom roku sa prebral k životu a vyrašil. Každopádne, slabo zrezaný strom sa síce dokáže ujať,  jeho rastu však chýba vitalita. Začne často síce veľmi skoro rodiť, korunku vám však poriadnu nevytvorí. Treba si preto hneď po výsadbe uvedomiť, že strom bude v pôde viac rokov a má preto ešte na plodnosť čas. V prvých rokoch života (v prípade ríbezlí a egrešov je to iba rok) ho preto treba nechať najskôr rásť a tým podporiť nielen tvorbu pevnej korunky ale najmä koreňov a až v následných rokoch ho postupne priviesť do plodnosti.

Aby ste si efekt nedostatočného rezu dokázali aj vizuálne predstaviť, pripravili sme pre vás jednoduché porovnanie. Vysadili sme vedľa seba dve čierne stromkové ríbezle odrody Titania. Obe pochádzali z jedného balíka a sadené boli v jeden deň.

V prvom prípade sme stromček nechali absolútne bez rezu, v druhom sme stromček zrezali tak ako sa patrí, t.j. každý výhon na dva púčiky. Reakcie oboch stromčekov sú úplne očividné. V prvom prípade sa síce stromček ujal, jeho rast je však veľmi slabý. Takémuto stromčeku nemožno zaručiť nielen vysoké úrody ale ani dlhú životnosť. V druhom prípade vidíme silný vitálny rast, korunka je už na prvý pohľad oku lahodiaca.

ribezle-s-rezom-a-bez

Snáď i tento príspevok prispeje k zamedzeniu podobných chýb do budúcna a práca ovocných škôlkárov ani vaše peniaze tak nevyjdú nazmar…

Partnerom tohto pokusu bola firma KOHAPLANT, ktorá poskytla pestovateľský materiál.

Avatar photo
Je redaktorom časopisov Záhradkár, Doma v záhrade, USS Záhrada a Sady a vinice v ktorých sa zameriava hlavne na ovocinárske témy. Popri tom občasne prispieva aj do iných periodík. Aktívne sa venuje ovocinárskemu poradenstvu a propagácii ovocinárstva na stránke www.izahradkar.sk a na vlastnej stránke www.kohaplant.sk.

2 KOMENTÁROV

  1. Dobrý deň,
    chcem sa spýtať, či povýsadbový rez, keďže som ho nespravil hneď po výsadbe v apríli je možné spraviť ešte dodatočne teraz v máji asi mesiac po výsadbe; stromky sa mi dobre ujali, len sa obávam, že už je na to trochu neskoro.? Ide o hrotiaky aj o stromčeky s už zabudovanou korunkou.
    Vopred Vám ďakujem za Vašu odpoveď.
    Radovan.

Pridaj komentár