Aj váš balkón sa môže stať zeleninovou záhradkou. Včasná jar je ideálna pre výsev zelenín, ktoré milujú krátky deň a neprekáža im chladná klíma a obmedzené množstvo svetla.  Pozeráte na hrantíky a neviete čo do nich zasiať? Poradíme vám.

Listové šaláty sú ako nekonečná studnica sladkých, šťavnatých lístkov. Keďže  počasie ich zatiaľ nebude trápiť ani suchom, ani vysokými teplotami, nemusíte sa obávať toho, že by ich lístky horkli. Šalát znesie krátkodobé mrazíky do – 5°C a tak ho môžete vysievať i v prípade, že si myslíte, že počasie ešte stále nie je ideálne.

Nám sa v minulom roku osvedčili odrody Dubagold, Roden a Dubareg, zo šalátových zmesí sme si vyskúšali s úspechom Lolo a Bowl. V chladnej pôde nebude klíčenie také rýchle ako na jeseň, akonáhle však klíčne lístky vykuknú spod zeme, v priebehu týždňa budete môcť sledovať, ako celý porast hustne. Vyplatí sa priebežný zber a vysiať si dve nádoby s odstupom 14 dní.

DSC_9203-

Špenát je spomedzi všetkých kvetináčových zelenín najmenej náročný na svetlo. Porastie na tienistom severnom balkóne, bude sa mu dariť i na okennom parapete, alebo v tieni nepriehľadnej balkónovej výplne. Prekvapí vás náramne veľkými klíčnymi listami a životaschopnosťou.

Ten náš v minulom roku riadne zbičovalo krupobitie. Takmer to vyzeralo, že je odpísaný na vyhodenie. V priebehu niekoľkých dní intenzívne zregeneroval a priniesol úrodu, ktorá stojí za vynaloženú snahu. Pestovali sme jesenné odrody Emilia F1. Monores a Matador. Vy siahnite po ktorejkoľvek, o ktorej semenári píšu na vrecúšku, že je určená pre jarnú výsadbu.

DSC_8778-

Reďkovka je vďačnou hrantíkovou plodinou, ak jej dokážete zabezpečiť stabilný a nepretržitý prísun vody. Samozavlažovací hrantík je preto tou najlepšou voľbou. Reďkovka odoláva krátkodobým nočným mrazom, v skorých mesiacoch sa netreba obávať ani jej škodcov. Jediné na čo treba myslieť je svetlo.

Umiestnite ju tak, aby na ňu mohli v priebehu dňa dopadať priame slnečné lúče. Inak sa z tmavej depresie zblázni a namiesto buľvičiek bude tvoriť iba listy. Na tienistý balkón ani parapetnú dosku okna ju nedávajte, námaha by bola zbytočná. V závese na zábradlí vám však bude robiť radosť.

DSC_9293-

Prečítajte si naše rady pre pestovanie a pustite sa do toho.

Ak máte radi chuť mladého kalerábu, vyskúšajte to s vodnicou. My sme ju s úspechom pestovali v samozavlažovacích kvetináčoch, kde nám predviedla svoju húževnatosť a chuť  rýchlo napredovať v raste. Ide o mohutnejšie rastlinky z ktorých možno zbierať listy. Vytvárajú však chutnú, šťavnatú buľvu bielej farby, ktorá medzi ostatnými plodinami nemá konkurenciu.

Vyplatí sa v horúcich dňoch ochrániť ju bielou textíliou, aby nezacítila horúčosť dňa. Ak ju budete priebežne zberať, uvoľnené miesto rýchlo zaplnia susediace rastlinky. Ak ste o vodnici doposiaľ nepočuli, mali by ste sa s ňou definitívne zoznámiť. Na reďkev z článku však zabudnite, jej obdobím je jeseň.

DSC_0822-

Aj mrkva dokáže v hrantíku prosperovať, ak sa rozhodnete pre správnu odrodu. Nám robí každý rok radosť drobná karotka, ktorá tvorí guľovité buľvičky.  Vysievať ju možno v každom ročnom období, nesprávne načasovanie spôsobí iba to, že zarodí o čosi neskôr ako ste očakávali. Viete čo je na mrkve najlepšie?

Ak ju pred príchodom mrazov vezmete do vnútra na okno, bude tam prosperovať až dovtedy, kým ju všetku nevytrháte do polievok a šalátov. Je to, akoby ste si prizvali do zimného príbytku kus jesene.

DSC_8193-

A ak patríte medzi úplných nováčikov, nemali by ste pri nákupe vynechať vrecúška s nápisom Mibuna a Mizuna. Tieto drobnolisté zeleniny dokážu prosperovať aj v tých najtvrdších podmienkach, kde prinášajú bohatú úrodu krehkých, štavnatých lístkov. My sme ich skúšali pestovať viacerými spôsobmi.

Najlepšie je len nasypať husto semienka do kvetníka, prisiať ich krycou vrstvičkou substrátu a zvyšok nechať už iba na vlahe. Vytvoria hustý koberec, ktorý pri zahusťovaní netrpí. Namiesto toho sa stonky vybielujú a sú ešte jemnejšie a chrumkavejšie. Obe rastú v celom roku, takže nikdy nie je na výsev neskoro.

DSC_7687-

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár