Je to vízia malého ovocného zákutia bez záhrady. Ovocné stromčeky a kry v kvetníkoch, jahodové sadenice v hrantíkoch. Máme za sebou jesennú výsadbu a prvú zimu. Môžeme sa pustiť do prvého hodnotenia.

Vysádzať priesady jahôd a výpestky ovocných drevín do kvetináčov je rovnaká práca, ako vysadiť ich do voľnej pôdy. Všetky vyžadujú zachovať pôvodnú hĺbku výsadby a utužiť zeminu natoľko, aby získali potrebnú stabilitu.  DSC_8788-01Ja som namiesto zeminy volil rašelinový substrát univerzálneho typu, od ktorého čakám prednosť pri manipulácii s nádobami. Je ľahký, dobre prijíma živiny a drží vlhkosť.

Dôležité je, aby boli výsadbové nádoby mrazuvzdorné a odolné voči ultrafialovému žiareniu. Pri 40 a 50 cm priemeroch to nie je lacná záležitosť. Vyplatí sa vopred myslieť na podmisky, v lete to môže ušetriť mnoho nepríjemností. Tie z nášho experimentu sú zatiaľ uskladnené.

Zima bola miernaDSC_8796-02

Aj keď sa v priebehu zimy striedalo letné počasie s mrazivým, ukázali sa prvé detaily, ktoré sú prípravou pre sezóny v budúcich rokoch.

Snehová pokrývka je ideálnym stavom. Zabraňuje zahrievaniu tmavého povrchu substrátu slnkom a bráni ho pred vysúšaním. Sneh je ako odrazový štít, ktorý v prípade zlyhania iba dodá rastline vlahu. A tá je v zimnom období dôležitejšia, akoby sa mohlo zdať. Výsadba v nádobách v zime neskoná v dôsledku nízkych teplôt ale vplyvom nedostatku vody. Mráz ju vyťahuje zo všetkého a treba ju dopĺňať.

Každý odmäk znamená pri pestovaní ovocín v nádobách myslieť na zálievku. Vždy keď ľadová krusta povolí, substrát treba bohato zaliať. DSC_8794-03To znamená nosenie početných krhiel s vodou a boj s drobným problémom. Zemina sa vplyvom mrazu vždy oddelí od okrajov kvetníka a všetka voda chce pri polievaní vytekať von. Chce to trochu taktiky a snahy, inak sa to dá.

Zdá sa, že hustý podrast alebo mulčovanie drobnými úlomkami ihličnatej kôry by mohlo byť príjemným bonusom. Rovnako aj umiestnenie pestovateľských nádob do tieňa. Čím viac sa podarí vysychanie spomaliť, tým menej starostí človek má. Len nepretržite zasnežená biela zima znamená, že sa o výsadbu netreba starať.

Všetko prezimovalo bez strát

Vo chvíli, keď jahody začínajú nasadzovať nové listy a stromčeky začínajú nalievať púčiky je zrejmé, že všetko čo sa v jeseni pripravilo pre pestovateľský experiment prežilo. DSC_8778-04Každý jeden výpestok a priesada sú plné života, pripravené ukázať svoje špecifiká v prvej pestovateľskej sezóne.

To sa nezaobíde bez rezu, jarného prihnojenia a plánovania. Pod mnohými stromkami je stále dostatok miesta pre podrast, ktorý môže byť  sezónny alebo trvalý. Aspoň do doby, kým koreňový systém nevyplní kompletný životný priestor.

Ale, to budeme sledovať v priebehu sezóny. Zatiaľ vieme, že sme na dobre j ceste. Pestujete ovociny v nádobách aj vy? Aké máte skúsenosti?

Partnermi tohto zbierania skúseností sú firmy Kohaplant, ktorá dodala výpestky a priesady ovocín pre pestovanie v nádobách a Rašelina Soběslav, ktorá poskytla pre tento účel substráty.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár