Určite to poznáte. Otvoríte časopis a dočítate sa v ňom, pri akých teplotách a vlhkosti máte skladovať zeleninu v pivnici, aby vám vydržala až do pozdnej jari. Nikto vám však nepovie, ako máte svoju pivnicu prehovoriť, aby sa ochladila. Všetci už roky prepisujú teóriu a servírujú ju v novom šate.

Mám pivnicu v ktorej teplota neklesá pod 13 °C. A rovnakú máte možno aj vy. Skladujem v nej zemiaky, mrkvu, cviklu, petržlen a ďalšiu koreňovú zeleninu. Zdá sa, že existuje spôsob, ako obalamutiť prírodu. DSC_8586-01Stačí len zmeniť pivnicu na temnú záhradu, v ktorej všetko rastie ďalej. Ako uskladniť zeleninu?

Tajomstvo je v rašeline

Počuli ste už niekedy o vyvýšených záhonoch? Presne čosi také si musíte vyrobiť aj vy. Nie však na záhrade, ale v pivnici. Na fóliu položíte drevený rám a celé jeho dno zasypete vrstvou vlhkého rašelinového substrátu. Naň navrstvíte zeleninu a takto pokračujete až do výšky 30 centimetrov. Vytvoríte tak záhon, aký na okolí nemá obdobu.

Ak na pivnici zatemníte okno a budete pravidelne substrát vlhčiť, začne sa diať malé divadlo prírody. Mrkva i cvikla pustia jemné vlásočnicové korienky a začnú nimi čerpať vlahu a živiny zo zeminy. DSC_8591-02Vyrašia na nich prvé listy a takto pokračuje ich zimný život.

Tma však nie je veľmi prívetivá pre rast zelenej hmoty. Mrkva a petržlen vytvoria tenké, belavé výhony, z cvikly pre zmenu vyrašia purpurové listy. Je ich zopár a nemajú chuť rásť do objemu a do dĺžky. Stane sa čosi nečakané. Zelenina začne opäť žiť svojim životom a zostane dokonale svieža bez toho, aby strácala na svojej chuti a kvalite.

Rašelinový substrát treba prevlhčovať každých 7 až 14 dní, vždy keď sa vyberiete po zber čerstvej úrody. Takto sa to môže ťahať celé mesiace a vy môžete zabudnúť na príbehy o chladnej pivnici, mokrom piesku, či slamených hrobliach pod snehom. DSC_8594-03Funguje to dokonale.

Zemiaky najprv v škatuliach

Metóda dokonale funguje aj na zemiaky. Nie každá pivnica je dostatočne veľká na to, aby ste vyrobili záhony pre zimný spánok zemiakov. Tu prichádza na rad iný prístup.

Namiesto debničiek patria do kartónových škatúľ alebo papierových vriec. Vo vnútri sa vytvorí vlhká mikroklíma, ktorá ich dokáže i v teplej pivnici udržať niekoľko mesiacov v plnej sviežosti. Ak začnú zásoby rednúť a zemiaky začnú tratiť na kondičke, vtedy nastane moment, kedy ich treba umiestniť do mokrej rašeliny. DSC_8596-05V priebehu niekoľkých dní obnovia svoju sviežosť a vydržia až do novej úrody. Dôležité je jediné – udržať v substráte vlhkosť a v pivnici tmu.

Tak čo poviete, skúsite to tento rok aj vy? Zaiste to bude fungovať aj v panelákovej bytovke.

Partnerom tohto zbierania skúseností je firma Rašelina Soběslav, ktorá je výrobcom rašelinových substrátov pre všetky príležitosti.

DSC_8614-550

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár