Od včerajšieho dňa je skleník prikrytý 10-centimetrovou vrstvou snehu. Nič to však zatiaľ nemení na tom, že vo vnútri je ešte stále pod bielymi plachtami zelenina, z ktorej časť je určená pre zber a časť na prezimovanie. Ak sa teploty ešte chvíľu udržia v okolí nuly, mohlo by všetko prosperovať.

Snehová pokrývka vytvorila akúsi izolačnú čiapku. Na celej streche a na okrajoch skleníka, čím bráni premŕzaniu. Treba mi však pozbierať poslednú úrodu reďkoviek, pretože tie sú na pokles teploty najcitlivejšie.

Sneh je ťažký, mokrý, v priebehu dňa sa roztápa. Konštrukcia skleníka je rovnako pevná ako v jeseni, zatiaľ na nej sneh neukázal žiadne známky záťaže. Polykarbonátové výplne zatiaľ na záťaž reagujú iba miernym prehnutím. Zhadzovať sneh sa javí byť dobrý nápad, takáto nádielka však pri krátkodobej záťaži nie je priveľkým sústom. Aspoň to tak nateraz vyzerá.

28.11.2013 Mráz prenikol aj do skleníka

Jedenásť stupňov pod nulou vonku, štyri stupne pod nulou v skleníku. Mráz po prvý krát prenikol aj do skleníka a zdá sa, že ohlásil koniec tohtoročnej sezóny. Pod textíliami je stále listová zelenina, zdá sa že sa treba pripraviť i na jej zber. Síce ešte nezmrzla, ale stačí deň-dva s rovnakým počasím a mráz prenikne aj pod plachy. Teplota zeme klesla na 4 °C.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár