Nie je pravdou, že krehké lístky listovej zeleniny možno zužitkovať iba v čerstvých šalátoch a oblohách. Ak riadky v skleníku a záhrade prekypujú štedrosťou, treba si ich užiť aj pri varení teplých jedál.
Tri receptové inšpirácie z tohto týždňa ukazujú, ako sme sa doma vysporiadali s časťou úrody. Mizuna, horčica, rukola, mangol, listový šalát a špenát putovali do hrnca.
Zelená omeleta
Netreba čakať na Veľkú noc, kedy čerstvé výhonky žihľavy končia s vajíčkami na tanieri. Treba vziať štedrú náruč lístkov všetkého druhu, udusiť ich pár sekúnd na troške masla a zaliať osoleným vajíčkom. Vedzte, že sa nenájde jediný člen domácnosti, ktorý by dokázal rozlíšiť ktoré druhy listovej zeleniny ste použili. Je to sýte, plné chuti a pod čiapkou zo strúhaného syra aj rafinované.
Takmer ako špenát
Ak som pri zelenej omelete povedal, že po tepelnej úprave chutí zmes udusených lístkov jednotne a stačí niekoľko listov špenátu, aby hotovému dielu dali typickú špenátovú chuť, potom to v prípade dusených lístkov platí dvojnásobne. Orestované a udusené vo vlastnej šťave so zemiakmi a vareným vajíčkom. Ide o delikatesu, ktorej sa nemožno objesť.
Prívarok s knedľou
Čo by to bolo za zelené hody bez lístkového prívarku? Na masti opražiť cibuľku s cesnakom, na to nasekané zelené lístky, podliať mliekom a trochu povariť. Chuť dodá nové korenie, soľ, čierne korenie a trocha octu s cukrom. A aby k domácej parenej knedli nebol prívarok pririedky, zahustiť ho treba trochou múky a žĺtkom, ktoré patrí do nej až po odstavení zo sporáka. Akáže to dobrota. A keďže v predzáhradke vyklíčil a vyrástol aj kôpor o sezónu skôr ako sa mu patrí, nech sa tiež vyhrieva na tanieri.