Nie je pravdou, že krehké lístky listovej zeleniny možno zužitkovať iba v čerstvých šalátoch a oblohách. Ak riadky v skleníku a záhrade prekypujú štedrosťou, treba si ich užiť aj pri varení teplých jedál.

Tri receptové inšpirácie z tohto týždňa ukazujú, ako sme sa doma vysporiadali s časťou úrody. Mizuna, horčica, rukola, mangol, listový šalát a špenát putovali do hrnca.

Zelená omeleta

Netreba čakať na Veľkú noc, kedy čerstvé výhonky žihľavy končia s vajíčkami na tanieri. Treba vziať štedrú náruč lístkov všetkého druhu, udusiť ich pár sekúnd na troške masla a zaliať osoleným vajíčkom. Vedzte, že sa nenájde jediný člen domácnosti, ktorý by dokázal rozlíšiť ktoré druhy listovej zeleniny ste použili. Je to sýte, plné chuti a pod čiapkou zo strúhaného syra aj rafinované.

Zelená omeleta

Takmer ako špenát

Ak som pri zelenej omelete povedal, že po tepelnej úprave chutí zmes udusených lístkov jednotne a stačí niekoľko listov špenátu, aby hotovému dielu dali typickú špenátovú chuť, potom to v prípade dusených lístkov platí dvojnásobne. Orestované a udusené vo vlastnej šťave so zemiakmi a vareným vajíčkom. Ide o delikatesu, ktorej sa nemožno objesť.

Takmer ako špenát

Prívarok s knedľou

Čo by to bolo za zelené hody bez lístkového prívarku? Na masti opražiť cibuľku s cesnakom, na to nasekané zelené lístky, podliať mliekom a trochu povariť. Chuť dodá nové korenie, soľ, čierne korenie a trocha octu s cukrom. A aby k domácej parenej knedli nebol prívarok pririedky, zahustiť ho treba trochou múky a žĺtkom, ktoré patrí do nej až po odstavení zo sporáka. Akáže to dobrota. A keďže v predzáhradke vyklíčil a vyrástol aj kôpor o sezónu skôr ako sa mu patrí, nech sa tiež vyhrieva na tanieri.

Zelený prívarok s knedľou

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár