Škatule so súčiastkami, obrázkový návod a skromná sada náradia. Ak by som mal popísať emócie ktoré sa spájajú so stavbou skleníka, určite by som hovoril o nadšení, nedočkavosti a drobných zábleskoch napätia, ktoré vo finálne vystrieda veľká radosť.

Keď som pomáhal z auta skladať tri kartónové škatule do altánku pri dome, nechcel som uveriť tomu že prenášam skutočný skleník. Je to pocit ako keď vykladáte škatule s nábytkovou skladačkou. Jediný rozdiel je iba v tom, že dve z troch sú nevšedne úzke a dlhé.

Zoznámenie na úvod

Volá sa Zenit Traditional a je typickým príkladom toho ako vyzerajú moderné ľahké skleníky s polykarbonátovou výplňou. Má základňu z oceľového plechu, nosnú konštrukciu z hliníkových profilov a výplne z dutinkového polykarbonátu s hrúbkou 4 milimetre.

S pôdorysom 2,8 x 3,5 metra a výškou 220 centimetrov je o poznanie väčší ako najmenšie skleníky ktoré často vídam v záhradkách keď z lúk nazerám do dedín v dolinách. Vraví sa, že hlavnou výhodou polykarbonátu je, že vzduchová medzera v jeho dutinkách plní úlohu izolantu. To je pre predĺženie pestovateľskej sezóny pod horami kľúčové. Čím lepšie sa podarí odvrátiť nočné mrazy, tým dlhšie chladnomilné plodiny zostanú na hriadke.

Prvé oťukávanie

Niet vďačnejšej úlohy pri stavbe skleníka ako vybrať mu miesto. Slnečné, chránené zo severnej strany a otočené tak, aby po najväčšiu časť dňa dopadali slnečné lúče na jeho bočnú stranu. Pobehovať v záhrade s metrom a kolíkmi je jedna vec, vidieť však postavenú základňu skleníka je však čosi úplne iné.

I v tej najväčšej roztržitosti a nedočkavosti je stavba základne ľahkým úvodom, ktorý nemusí mať bezprostredné pokračovanie. V samostatnej škatuli som našiel všetko čo je potrebné. Rovné profily, spojky, rohové kolíky a kompletnú sadu skrutiek s maticami. Netrvá dlhšie ako 30 minút dať rám dohromady a posúvať ho po záhrade z miesta na miesto a predstavovať si kadiaľ sa bude vchádzať dnu, kde bude rásť burina a kam sa uloží nádoba na zachytávanie dažďovej vody.

Zloží ho každý, kto dokáže navliecť skrutku do dierky a utiahnuť maticu kľúčom. Potom už stačí len vziať do rúk meter, zrovnať rám tak aby boli jeho uhlopriečky rovnako dlhé a zatisnúť ho do kyprej zeme. Od tohto momentu, akoby bol osud skleníka spečatený.

Listovanie v návode

Kto si myslí že čítanie návodov je pre hlupákov, ten by sa mohol pri stavbe skleníka prerátať. Pozostáva zo stoviek súčiastok, ktoré musia byť pospájané tak aby ustáli silu dujúceho vetra a uniesli ťarchu mokrého snehu. Nie sú prípustné žiadne improvizácie, nedokonalosti či súčiastky uložené bokom pretože sa naoko zdali byť nepotrebné.

Každé pochybenie pri skladaní sa môže vypomstiť opätovným rozoberaním, návalmi hnevu a výraznou stratou času. Tam kde nebola včas zasunutá skrutka do drážky bude už o hodinu chýbať a každý opačne otočený profil môže o chvíľu znemožniť ďalšie napredovanie.

Som presvedčený o tom, že aj ten najlepší obrázkový návod by nemal byť skúpy na slovo. Niektoré detaily sa v kresbách strácajú a iné zanikajú pod zvýraznením iných. Listoval som návod minimálne trikrát a aj tak by som dnes vedel ukázať prstom zopár miest, kde sa žiada zodvihnúť ukazovák.

Dvere a okná

Do montovania okien a dvier sa možno pustiť v daždivom dni hoci aj v altánku. Ide o najmenšie z dielcov skleníka pri ktorých je možné získať prvé zručnosti. Montoval som ich samoreznými skrutkami priamo z profilov, ktoré boli zabalené vo fólii a previazané šnúrou aby bolo jasné že patria k sebe.

V tejto chvíli bol kartón zo základne uskladnený na pôjde a bol tu iba škatuľový kufor s polykarbonátmi a dlhá škatuľa s balíčkami pre jednotlivé súčasti. Na dvere a okná pripadli najmenšie z balíčkov.

So stolom a stoličkou pred sebou netreba žiadneho pomocníka. Trochu som sa musel popasovať s otvormi ktoré neboli dokonale zrovnané s protikusmi. S pomalým tempom s ručným skrutkovačom v ruke to však nebola žiadna bariéra.

Od začiatku som si uvedomoval čosi dôležité. Ozdobné rebrovanie profilov patrí vždy na vonkajšiu stranu a polykarbonátové výplne treba otáčať tak, aby smerovali von tou stranou, na ktorej je nalepená biela fólia. Iba tá je potiahnutá vrstvičkou ktorá chráni plast pred ultrafialovým žiarením. Akú stratégiu som zvolil? Priehľadnú fóliu som strhával, bielu som uvoľnil tak aby nepriliehala k okrajom. Pretože každá tabuľa je zasunutá po celom obvode do drážok z ktorých by dodatočne už nebolo možné fóliu vytiahnuť.

Zmontovať štyri okná a dvoje dvere zaberie približne hodinu a pol času. Je to nová skúsenosť pre človeka ktorý v minulosti skleník nestaval.

Montáž čiel je malou výzvou

Veľká rovná plocha, pomocník a trpezlivosť sú pre zmontovanie predného a zadného čela kľúčové. To čo môže na prvý pohľad vyzerať ako jednoduchá rutina v skutočnosti pýta dômyselnú koordináciu. Z profilov treba zostaviť časti rámu, pozasúvať do nich polykarbonáty, upevniť ich ďalšími profilmi, kým nepríde malé finále.

Ja som pracoval s dvomi pomocníkmi v trávnatom dvore a raz som bojoval so steblami trávy zaseknutými v ráme po zasunutí polykarbonátu, inokedy som nebol spokojný s rovnosťou podkladu keď mi nevyšli správne uhly aby sa mi profily stretli v spoločnom bode. Určite by som čelá neskladal v pooranej záhrade, kde sa hlina tisne do škár profilov a nerovný podklad znemožňuje skladanie.

Montáž čiel neprebieha stále na zemi. Podchvíľou ich treba zodvihnúť, zasunúť výplne, opäť zložiť, opäť vyplniť a poopraviť nedostatky. Vyplatilo sa mi uťahovať matice vždy až nakoniec, keď všetko vzájomne sedelo tak ako sa patrí.

Zadný diel s plnou výplňou sa skladá azda jednoduchšie ako predný s veľkými dverami. Trvalo približne dva a pol hodiny kým obe časti boli hotové. Výhodou je, že i teraz je možné prácu prerušiť, veď čelá sa dajú preniesť z dvora do záhrady kedykoľvek.

Korpus je ako maturita

S ubúdajúcimi súčiastkami získava človek čoraz lepší prehľad o tom čo ešte v škatuli zostalo. Teraz už treba iba spojiť čelá profilmi a vytvoriť výplňami a priečkami bočnice a strechu. Ak doposiaľ všetko prebiehalo hladko, nasledujúce kroky sú skúškou trpezlivosti a zdatnosti.

Na montáž bočníc treba aspoň troch ľudí. Jeden drží čelo, druhý pridvihuje bočný vrchný profil a tretí vkladá polykarbonáty a montuje medzi ne priečky. Ak sa nájde ešte jeden šikovný pomocník navyše ktorý dokáže v každom momente podať správnu súčiastku, práca napreduje rýchlejšie.

V tejto chvíli, keď žiadny z pravých uhlov nie je pravý, začínajú sa ukazovať drobné nedostatky polykarbonátu. Je jednoduché zasunúť do kývajúcej sa drážky tabuľu ak v nej končia vzduchové bunky. Ide to ľahko aj keď sú rovnobežné s okrajom, avšak priečka je pri okraji. Ak je však okraj tvorený dvomi tenkými hárkami plastu ktoré sa rozbiehajú od seba, chvíľami dokáže vzkypieť krv. Vo chvíli keď už chýba iba strecha prichádza radostná eufória blížiaceho sa finále.

Montáž strechy je trochu nezvyčajná v porovnaní so stavbou ostatných súčastí pretože okná sa navliekajú do profilu z čela skleníka treba trochu čarovať pri vkladaní posledných častí aby nebolo treba skleník rozoberať. Teraz si už vystačia so sebou len dvaja montážnici, ktorí majú dvojmetrový A rebrík aby sa im pohodlne pracovalo.

Bol som trochu v rozpakoch, pretože v tejto chvíli je skleník ako domček z karát. Chýba mu pevnosť, pokyvuje sa zo strany na stranu, podchvíľou sa odťahujú niektoré skrutky. Je to však iba klam z nevedomosti, ktorý treba zažiť na vlastnej koži. Mám za sebou ďalšie štyri hodiny montáže.

Spevnenie a bižutéria

Očakával som, že vzpery namontované medzi bočnice, strechu a pod štítom strechy dodajú skleníku náležitú tuhosť. Bol som však prekvapený, že sa vôbec nič nezmenilo. Vždy keď som sa pokúsil zatriasť skleníkom, bola to len skladačka ktorá sa dala do pohybu.

Všetko sa zmenilo v momente, keď som skleník spojil so základňou spojkami. Rám zalícoval s rámom ukotveným v zemi a stalo sa čosi zlomové. Skleník zrazu nadobudol tuhosť, akú si zaslúži. Myslím že ani silný vietor ho nerozkníše, pretože nie je ako.

Už len zavesiť dvere, domontovať otvárače okien, nasunúť plastové záslepky a gumové lemovky ktoré uchytia spodnú časť výplní a nasmerujú odtok vody mimo základňu. V skleníku sa začína tvoriť tá správna klíma a ja mám pocit že všetko je ako má byť. Teraz už iba doťahujem všetky skrutky a zisťujem že som pri tom strávil ďalšiu hodinu a pol.

Prvé pocity

Myslím si, že každý chlap ktorý má doma dielňu tento skleník s pomocníkmi postaví a ak dá prednosť rozmýšľaniu pred hrubou silou, dostane sa k vytúženému cieľu. Návod na skladanie je pri prvom zbieraní skúseností kľúčový, s ďalšími skleníkmi by to už šlo intuitívnejšie a rýchlejšie. Vidím to na rodinnú sobotnú zábavku s radosťou na konci.

Na hodnotenie vlastností a prínosu tohto skleníku budem mať ešte mnoho času. O zámeroch budem písať v ďalších článkoch. Zatiaľ viem povedať iba toľko že je priestranný, svetlý, je v ňom podstatne teplejšie ako vonku a tvorí sa v ňom typická, skleníková klíma.

Trošku mi chýba zatváranie dvojkrídlových dverí zvnútra, keďže pre jemný svah jedno krídlo zbieha bez zaistenia nadol a možno by som uvítal aj dve priečne zavetrovacie vzpery, ktoré by podopreli stredné dva diely strechy pri návale snehu. Celkovo ich je päť. Dva sú priečne rozdelené pre okná napoly, dva krajné sú podopreté zavetrením, len stredné sú v celej veľkosti bez opory.

Partnerom série skleníkových experimentov je firma Zenit SK, ktorá je dodávateľom ľahkých polykarbonátových skleníkov pre slovenský trh. Mojou úlohou bude dokumentovať pestovateľskú sezónu v skleníku, jeho vlastnosti a prínos pre záhradkárčenie pod horami.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

14 KOMENTÁROV

  1. Pekny den!
    Vazeny p.Milan Gigel,kedze testujete sklenik Zenit Tradional,tak Vas / i dalsich zaujemcov o sklenik Zenit/ pozyvam na obhliadku ako vyzera sklenik po prvych silnejsich vetroch. Foto neskor,nemam na to naladu su Vianoce.
    Adresa umiestnenia sklenika Leopoldov.Kukucinova 1565,okres Hlohovec.tel.0905646041.

    • Stalo sa nám, že vyletela tabuľa, ale musím priznať, že to bolo dôsledkom nie úplne 100% montáže. Napriek tomu sa ale firma, čo nám ho predala k problému postavila veľmi kladne a všetko je teraz úplne v poriadku. Ako boli doriešené Vaše sťažnosti a reklamácie? Podľa mojej skúsenosti a ich slov nezamietnu žiadnu, opodstatnenpú, alebo neopodstatnenú.

  2. Dobrý deň p.Gigel , keď pôjdete okolo príďte sa aj k nám pozrieť na „parádny skleník“ odolávala som jeho kúpe, ale podľahla som nátlaku manžela a bolo to moje najhoršie rozhodnutia, jednoducho katastrofa, na obrázku to ako tak vyzerá, ale skutočnosť úplne iná, nezodpovedajúca cena kvalite materiálu, všetko komplikované, materiál polámaný, pokrivený, proste ľudkovia toto nikdy nekupujte

  3. Dobrý deň.
    Kúpili sme 20.4.2012 skleník TRADITIONAL zelený z ktorého sme sa tešili do 16.3.2014 keď prišiel silnejší vietor a skleník preletel k susedovi do záhrady a skončil na prístrešku .Samozrejme skleník sa celí dolámal vrátane tabúľ a susedovho prístreška.Takto skončil náš skleník

  4. dobry den
    zo skleniku som sa tešil asi mesiac.dnes vyletelo 6 tabul, planty dolamane,tenky hlinikovy ram to do rana asi nevydrži,kupa bola obrovska chyba.neodporučam

  5. Skleník sme kúpili vlani na jar aj my. Už na začiatku po postavení sa nám zdal, že vetru neodolá, preto sme s manželom urobili vlastnú výstuhu. Bočné a zadnú stenu sme cez stred vo vnútri skleníka vystužili U profilom na sadrokartón, tak isto aj strechu, cez stred po celej dĺžke strechy máme priskrutkované po jednom páse. Skleník vydržal aj poriadny vietor, zimu…profily využívam aj na prevlečenie špagátu na ktorý priväzujem uhorky a rajčiny. Je to síce investícia naviac, ale nám sa vyplatila. Ešte sme po jednom profile vložili aj do otvoru zvnútra na základni, aby sa do základne nehrnula hlina zo skleníka.

  6. Dobry den pan Gigel
    Sklenik som kupil tuto jesen cez internet. vzhladom k tomu, ze byvam v Bavorsku som vsetko riesil len telefonicky. Prvy plusovy bod pre pracovnikov firmy Zenit v Kosi. V piatok som ho objednal a v utorok ho zlozili u syna na dvore. Vzhladom na teren som vybudoval betonove zaklady a konzultoval som par technickych problemov priamo s firmou bez toho, ze by som sklenik vobec videl. Pri samotnej stavbe sklenika som narazil na par problemov. Chybala lista L16 B – dvere – resp. miesto nej tam bola jedna lista L 17B navyse. Zaujimave, ze listy L 17 B nie su v navode spomenute. Okamzite mi ale poslali s firmy dve nahradne listy a to len na zaklade telefonatu. Pri pripevnovani zakladne k betonovemu zakladu ma zamrazilo lebo rozmer zakladne urcite nie je 350 x 281 ale cca o 5 cm väcsi. nastastie rozmery zakladu mi umoznili osadenie zakladne, co sa ale nie vzdy musi podarit. Bolo by vhodne, ak by v Zenite pamätali aj na tuto skutocnost a uvadzali skutocne vonkajsie rozmery zakladne. V tyzdni som si po veceroch poskladal dvere a okna a cez vikend som zlozil aj cely sklenik. S vyuzitim pomocnych lat som poskladal sklenik uplne sam. Myslim, ze nie je potrebny Vami spomenuty pocet osob.
    Zrejme na zaklade skusenosti nespokojnych vlastnikov sklenika firma zenit doplnila konstrukciu o dodatocne vystuze, ktore sa mi teraz zdaju dostatocne. Sklenik mam postaveny na Sumave z bavorskej strany a vcera sme tu mali pomerne silny vietor. Urcite dokladne upevnenie na beton je stabilnejsie ako polozenie priamo na zem. Uvidim, ako si konstrukcia poradi s navalmi snehu, ktore tu nie su ziadnou zvlastnostou. S tym samozrejme pocitam a podla toho sklenik zabezpecim.
    Na zaver chcem dodat, ze za uvedenu cenu – v akcii za 490 € – sklenik zodpoveda mojim ocakavania a pristup pracovnikom firmy Zenit ich dokonca prevysuje. Tymto sa im chcem podakovat a zazelat na zaver roka vela uspechov v roku nasledujucom.

    Jozef Pavlovcik

  7. menší typ /popular?/ 2,2×3,5m sa mi podarilo poskladať samému, ale na voľnej rovnej terase, na pridržanie bočných dlhých profilov poslúžili dočasne oporné laty, kompletne zmontovaný sme ho preniesli a fixovali na predtým umiestnenú základňu. Zdá sa pevný, uvidím po prvom silnejšom vetre.
    Otázka: na čo je pribalený tmel-lepidlo? na polykarbonát?

    • Dobrý deň,

      Výrobca začal pribaľovať tmel-lepidlo pre tých, ktorí sa rozhodnú pre zvýšenie pevnosti vlepiť výplne priamo do profilov. Tam, kde by mohli silné nárazové vetry spôsobiť vydutie výplní, tam by malo vlepenie zabrániť takejto nehode.

      Čo sa vetra týka, kotvenie k pôde je prvá dôležitá vec, mať zaistené a zavreté okná je vec druhá. Ide o to, aby vietor nemohol spôsobiť svojim dutím pretlak vo vnútri, ktorý by mohol spustiť lavínovú reakciu. Preto sa páčky vetračiek dajú zaisťovať kolíkmi, ktoré sú pod nimi.

      Želám vám veľa úspechov, my práve zberáme posledné jarné úrody a ideme na letnú plodovú zeleninu.

  8. Dobry den mam velku prozbu vie mi niekto poslat plan ako postavyt sklenik kupeny v baumaxe profi 07 nes som sa knemu dostal mam uplne znicene plany Dakujem Rudo

Pridaj komentár