Špenát z kvetníka

1

Dokáže vyplniť voľné miesta na hriadkach, aby prikryl pôdu pred slnečnou páľavou a burinou. Dáva nám chutné lístky do šalátov aj na tepelné spracovanie. Prečo mu nevenujeme pozornosť aj na balkónoch? Je vraj nenáročný a dospieva rýchlo.

Špenát je ďalšou výzvou, ktorú sa budem snažiť preskúmať pri svojich pestovateľských experimentoch. Keď sa pozerám na motýle mlynárika kapustného ako neprestajne útočia na všetky listové zeleniny ktoré som v posledných týždňoch vysial, je zrejmé že špenát bude v istej výhode.

13.7.2013 Začal som výsevom odrody Emilia F1. Podľa popisky na obale je určený pre celoročné pestovanie s výsevom od marca do augusta. Semienka sú veľké, dajú sa na substrát naukladať tak, aby bola plocha rovnomerne využitá. Stačilo vziať ceruzku a zatlačiť ich centimeter do zeminy aby bez čakania zareagovali na zálievku.

Je naozaj nenáročný

So štruktúrou substrátu si netreba priveľmi lámať hlavu, pretože ani hrubšie častice nebránia rastlinkám v klíčení. Obzvlášť preto, že po ceruze zostane jamka, ktorá sa pri zálievke naplní najmenšími časticami z okolia. Ja som siahol po osvedčenom Záhradníckom substráte B od Rašeliny Soběslav, podobne ako pri predchádzajúcich experimentoch.

Sledovať špenát ako klíči je veľká radosť, takže balkónový wow faktor mu pri prvom zoznamovaní nechýba. Rastlinky sú pevné, tvoria sa na nich dlhé klíčne listy, pôsobia mohutne a pevne držia v zemi. Vďaka tomu ich možno smelo zalievať cez ružicu krhly bez obáv z váľania. Ak to bude pokračovať takto odvážne, môže sa stať jedným z mojich favoritov.

Pre výsev som siahol po samozavlažovacom hrantíku Mareta. Pri pestovaní v nádobách je zásoba vody nesmiernym plusom. Ak korienky rastlín prerastú cez oddeľovací prvok priamo do vody, výpadok v starostlivosti nespôsobí škody.  Na sucho reagujú rastliny rovnako ako na iné druhy stresu. Šaláty horknú, reďkovky štípu a tvoria penu, ako reaguje špenát? Netuším.

 

 23.7.2013 Jesenné odrody

Dnes som vysial odrody MatadorMonores, pre ktoré udávajú štítky ideálne termíny výsevov na marec až apríl pre jarné pestovanie a august pre jesenný zber. Dni sa skracujú, takže kým rastlinky vyklíčia už sa kalendár prehupne do augusta. Počítam s drobnou výhodou poobedného tieňa, kde prichádza večer o máličko skôr ako na slnečnom stanovisku.

Hrantíky sú umiestnené vo vegetačnej stene, ktorá bude simulovať stiesnené podmienky pestovania na balkónoch, lodžiách, terasách a všade tam, kde na vytvorenie zeleninovej hriadky nie je dostatok miesta.


5.8.2013 Listová hmota pribúda

V priebehu necelého mesiaca má prvý z výsevov po dva páry pravých lístkov, ktoré vytŕčajú 9 centimetrov nad povrch substrátu. Rastlinky pevnejú a začínajú vypĺňať priestor, ktorý im ponúka hrantík. Podľa vzhľadu odhadujem, že sme zatiaľ iba na polceste k zberovej zrelosti.

Špenát rastie dosť pomaly a trvá približne dva týždne, kým sa k prvým, pomerne veľkým klíčnym listom pridajú listy pravé. V porovnaní s inými listovými zeleninami ide o plodinu s pomalším vývojom. O to viac chuti však možno v zozbieraných lístkoch očakávať.

Drobné pravé listy sa začínajú objavovať aj na dvojici pozdnejších výsevov. Páči sa mi čistota listu a nepretržitý prístup rastliniek k vode, zatiaľ som však skeptický k výnosu. Všetko však pýta čas a je možné že v ďalšom kole technológiu pestovania v nádobe vylepším.

11.9.2013  Zbieram úrodu

V priebehu niekoľkých týždňov špenát narástol a samozávlaha sa skutočne osvedčila. Dospelý porast dokáže v horúcom dni vyčerpať aj napriek umiestneniu v tieni vodu z rezervoára v priebehu 3 dní.

Emilia F1 sa v tomto roku ukázala byť najtmavšou, najtuhšou a najkompaktnejšou odrodou. Jej lístky boli v dospelosti viac vhodné na teplenú úpravu ako na použitie v surovom šaláte. Povedal by som, že má najsilnejšiu chuť a je odolná voči vybiehaniu do kvetu. V zaoblenom 60 cm hrantíku som zozbieral 100 gramov kvalitnej listovej hmoty.

Monores vytvoril jemné svieže lístky, ktoré sa priam pýtali pre upotrebenie v studenej kuchyni. Rastlinky vybehli do kvetu, nemyslím si však že by to malo nejaký negatívny vplyv na úrodu či využitie. Na šťavnatých stopkách sa porast zodvihol do výšky a vďaka tomu sa k listom dostalo viac svetla. V rovnakom hrantíku som natrhal 110 gramov prvotriednych lístkov.

Matador by som podľa tohtoročnej skúsenosti vsunul kdesi medzi Emiliu a Monores. Lístky boli jemné, šťavnaté a krehké, avšak o čosi tmavšie vyfarbené. Taktiež rastlinky vybehli do kvetu, zozbieral som 86 gramov úrody.

Prvý experiment so špenátmi mi ukázal že sú vhodné pre pestovanie v nádobách a ľahký substrát bez piesku svedčí čistote lístkov pri zbere. Je nulové riziko že bude čosi škrípať pod zubami. Skúšal som pestovať v minulosti špenát priamo na hriadke a nie som presvedčený o tom, že som na nej dosiahol porovnateľnú úlohu. Sužovala ma tam burina a znečistenie listov od pôdy.

Sto gramov lístkov na hrantík a dva mesiace čakania sú možno pre pestovateľa na malom balkóne malým lákadlom. Ak si však predstavím záhradku na plote, kde visí hrantík vedľa hrantíka na inak nevyužitom mieste, špenát je báječnou zeleninou pre využitie priestoru.

Určite budem na jar pokračovať so skúmaním tejto plodiny a budem zbierať ďalšie skúsenosti s jej pestovaním. A ako je to s chuťou? Mám pocit že špenát zo substrátu je rovnako chutný ako zo zeme. Ale to ešte v budúcom roku môžem preveriť.

Partnerom tohto experimentu je firma Plastia, ktorá poskytla samozavlažovacie pestovateľské nádoby, ktoré zaistia rovnomernú zálievku rastliniek v priebehu ich vegetačnej sezóny.

Milan Gigel
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár