Cesnak patrí v našich končinách medzi najzdravšie a najobľúbenejšie druhy zeleniny. Jeho konzumnou časťou sú strúčiky, ktoré v hlávkach vyberáme po dozretí zo zeme a následne pridávame do množstva jedál. Je to však skutočne jediná konzumná časť cesnakovej rastliny?

Pred časom som sa dopočul, že v niektorých krajinách (napríklad vo Francúzsku) je veľmi žiadanou a obľúbenou sezónnou pochutinou iná časť cesnaku – kvetná stonka. Dokonca mi táto pochutina bola na jednej návšteve ponúknutá a môžem povedať že ma veľmi zaujala. Rozhodol som sa preto vyskúšať si jej prípravu doma.

Ako surovinu zberáme mladé pokrútené kvetné stonky cesnaku. Je to taká tá zakrútená časť v terminálnej časti rastliny ukončená vyvíjajúcim sa súkvetím. Aby sme zbytočne neoslabovali pod zemou sa rozvíjajúce hlávky, každoročne sme tieto terminálne stonky zvykli čo najskôr odstraňovať. Po vylomení som ich vždy hádzal na zem, nech sa po rozpadnutí premenia na humus a vrátia obsiahnuté živiny opäť do kolobehu. V tomto prípade ich však prvý krát v živote nezahadzujem ale kladiem do košíčka.

Stonky odlamujeme alebo odstrihávame nad najvrchnejším listom, nad tzv. „kolienkom“. Ide o striktne sezónnu záležitosť, termín preto treba dôkladne vystihnúť. Keď sa zber uskutoční veľmi neskoro, sú už stonky prestarnuté a po spracovaní tvrdé, s veľkým množstvom nejedlých vlákien. Zberáme ich preto čo najskôr. Začíname hneď po začiatku ich vývinu, následne máme na zber čas približne týždeň.

Pozberané stonky je možné krátkodobo skladovať v chladničke alebo v chladnej špajzi, najlepšie je však upraviť ich hneď po zbere. Odstrihneme z nich vyvíjajúce sa súkvetie a následne ich nakrájame na pár centimetrov dlhé kúsky. V tomto štádiu veľmi pripomínajú nakrájanú strukovú fazuľku, s ktorou si väčšina ľudí ktorým som dával jedlo koštovať mýlila aj konečný produkt.

Ako zo suroviny vytvoriť jedlo?

Samotná úprava takto pripravenej suroviny je pomerne jednoduchá. V hrnci dáme variť vodu, do ktorej po zovretí vsypeme pripravené nakrájané stonky. Varíme ich pár minút, do zmäknutia. Obdobne sa dá na tento účel využiť aj ich naparenie, je na každom aby si vybral spôsob ktorý mu lepšie vyhovuje. Po zmäknutí cesnakové stonky vyberieme z vody, necháme v sitku odkvapkať a jemne vychladnúť.

Vo finálnej fáze ich pred podávaním už iba dochutíme. Tu sa fantázii medze nekladú, použiť sa dá skutočne množstvo vhodných dochucovadiel. Ako základ odporúčam olivový olej a soľ, ďalšími vhodnými doplnkami sú napríklad citrón, balzamikový ocot, roztlačený cesnak, bylinky, dresing, smotana, pažítka,… Je dobré nájsť si tú svoju optimálnu a najvyhovujúcejšiu kombináciu, rovnako dobré je tieto kombinácie obmieňať a jednotlivé chute meniť.

Túto pochúťku je možné uskladňovať v chladničke, predpokladám že je reálne aj jej konzervovanie. Ja ju odporúčam robiť najmä čerstvú tesne pred podávaním. Je to ideálna pochutina ku grilovaným mäsám ale tiež studeným misiam. Chuť je skvostná, jednoznačne odporúčam vyskúšať. Budem rád keď sa potom podelíte s nami o svoje pocity, prípadne o vlastné inovácie a podnety.

Dovetok: Zhodou okolností sa mi po ukončení „cesnakovej“ sezóny podarilo navštíviť Čínu, kde je výber zeleniny v hypermarketoch skutočne ohromujúci. Nakoľko som natrafil medzi nimi mimo iného aj na mnou opisovaný produkt, ktorý je tu zjavne veľmi obľúbený, nedalo mi nepodeliť sa s vami o tieto zábery. Prvý zobrazuje voľne ložené kvetné stonky, na druhom je už jeho komerčnejšie balenie.

Avatar photo
Je redaktorom časopisov Záhradkár, Doma v záhrade, USS Záhrada a Sady a vinice v ktorých sa zameriava hlavne na ovocinárske témy. Popri tom občasne prispieva aj do iných periodík. Aktívne sa venuje ovocinárskemu poradenstvu a propagácii ovocinárstva na stránke www.izahradkar.sk a na vlastnej stránke www.kohaplant.sk.

Pridaj komentár