Rastie všade tam kde je nedostatok svetla a prebytok vlhkosti. Je úžasné poobzerať sa v lese po kameňoch a spadnutých stromoch, koľko druhov machu na nich rastie. Priam to človeka pobáda vyskúšať, či by sa machová záhradka nedala spraviť doma.Už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou vytvoriť malý machový svet. Tentokrát sa do toho púšťam všetkou svojou energiou, aby som vytvoril okrasnú výsadbu, ktorá bude prosperovať v ľubovoľnej tmavej miestnosti. V chodbe, kúpeľni s malým okienkom, alebo hoci aj na konferenčnom stolíku obývačky, ktorý je ďaleko od okna.

O rastlinky núdza nie je

Stačí hodinová vychádzka po lese a môžem si vyberať z niekoľkých druhov machov, ktoré by som rád pestoval. Niektoré rastú na okrajoch koridorov ktoré vytvorili potôčky, iné obrastajú obnažené vápence a bridlice vyčnievajúce spod lesnej hrabanky. Všetky sú tmavozelené, voňajú horou a sú vlhké.

Pre začiatok ma zaujíma iba ich vzhľad. Predpokladám že ich nároky na životné podmienky sa nelíšia. Vyžadujú len vlahu a minimum živín. To im budem vedieť sprostredkovať.

Zásobník vody

Nájsť materiál, ktorý by dokázal vytvoriť bohatú zásobáreň vody nie je jednoduché. Obyčajné skaly nestačia, pretože nie sú nasiakavé. Spomenul som si však na miesto, kde prirodzené vzniká z mŕtvych rastlinných zvyškov a vodného kameňa pórovitý materiál. Ten zvyčajne nesie označenie slovkom „tufa“.

Je to mäkká hornina, plná vzduchových komôrok, ktorá nasáva vodu s rovnakou radosťou ako krieda. Mnohí ju používajú na pestovanie skalničiek pretože do nej poľahky vrastajú korienky rastlín. Mne sa v tejto chvíli páči hlavne zádržnosť vody. Mám machy, tufu a čo ďalej?

Íl ako lepidlo

Za každou obcou bola kedysi jama z ktorej sa ťažil íl. Používal sa na stavbu pecí a ich vymazávanie. Dodnes je nezastupiteľným doplnkom pre vtáctvo, ktoré sa ním s radosťou napcháva. Viem o lokalite, kde takáto „kľovanda“ je. Žltá, lepkavá, bez akýchkoľvek živín pre rastliny. Je mojim tretím materiálom pri hľadaní cesty k machovej záhradke.

Skúšam to na nečisto

Zatiaľ nemám misky a nádoby, ktoré by boli na takýto machový svet vhodné. Skúšam to s plastovým tanierom pod kvetináč. Dve tufové skaly natieram ílom rozrobeným vo vode a lepím na ne podušky rôznych druhov machu kým nie som spokojný s výsledkom.

Na prvý pokus to nevyzerá najhoršie. Teraz je mojou úlohou zistiť či takýto mikrosvet dokáže žiť a ďalej sa rozrastať. Akonáhle si budem istý že som na správnej ceste, pustím sa do tvorby naostro. S novými skúsenosťami, ktoré mi pomôžu nájsť cestu k cieľu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár