Prvý augustový týždeň je ideálny pre výsev reďkoviek pre jesenný zber. Pokúsim sa preto zúročiť všetky doterajšie skúsenosti a vyskúšať pestovanie desiatich rôznych odrôd. V nádobách a substráte, ktoré by mali priniesť úspech.

Pri niekoľkých tohtoročných výsevoch som zistil, že s pestovaním reďkoviek v nádobách je to trochu iné ako na hriadke. I preto som pred časom pripravil krátky prehľad s najdôležitejšími zisteniami. Teraz sa púšťam do nového kola – jesenného.

Dostatok vody je kľúčový

Udržať substrát dostatočne vlhký nie je pri hustom výseve jednoduché. Akonáhle listová ružica prekryje celý povrch nádoby, pri zálievke z krhly steká väčšia časť vody mimo pestovateľskú nádobu. V slnkom prehriatom kvetníku sa substrát presuší a reďkovky reagujú na stres štipľavosťou svojich buľvičiek. Čiastočným riešením je uloženie nádob na tienisté miesto, zložitosť zalievania to však nerieši.

Som presvedčený o tom, že samozavlažovací hrantík by mal byť ideálnym riešením. Ak jemné vlásočnicové korienky prerastú do zásobníka vody pod substrátom, rastlinky budú mať nerušený prísun vody. Aj keby povrch substrátu vysychal v prehriatej nádobe prirýchlo, zahriata voda sa kondenzuje v samozavlažovacom hrantíku na deliacej priečke a vracia sa späť. Reďkovka má bohatý koreňový systém, k takto uskladnenej vode sa dostane.

V jesennom pestovateľskom experimente siaham po samozavlažovacích hrantíkoch Bergamot firmy Plastia. Majú dostatočne veľký otvor pre zalievanie, plavákový vodoznak a mám pocit že ich objem je rozumne rozdelený medzi vodu a substrát. Nepoužívajú knôty, pretože majú na dne vytvarované kalíšky pre substrát ktorý zaistí vzlínanie vlahy smerom nahor. Sú v nich tiež otvory na prerastanie koreňov k vode.

Takticky zvolený substrát

Jemnému koreňovému systému, ktorý je prepletený v celom objeme kvetníka svedčí substrát s jemnou štruktúrou a rovnomerne rozloženou zásobou hnojiva. Reďkovka má krátke vegetačné obdobie, nie dlhšie ako 60 dní. Preto sa možno zaobísť s čerstvým substrátom aj bez prihnojovania.

Ja budem v tomto experimente používať prírodný univerzálny substrát Vita Natura z výrobného programu Rašeliny Soběslav. Je jemný, vláknitý, vzdušný, s prídavkom ílovitých častíc, ktoré udržia živiny na mieste.

Oslovilo ma jeho počiatočné nahnojenie zmesou rastlinných a živočíšnych organických materiálov, ktoré sú zapracované vo forme mikrogranúl. Znamená to, že ak sú v substráte rovnomerne zamiešané, vlásočnicové korienky z nich môžu čerpať živiny z ľubovoľného miesta. To by mohlo podporiť rýchlejšie vyzrievanie buľvičiek a hlavne zaistiť ich chuť.

Samozrejme, najprv musia všadeprítomné baktérie premeniť tieto organické materiály na živiny rozpustné vo vode, aby ich vedeli rastlinky spracovať.

31.7.2013 Overený spôsob výsevu

Do hrantíka s dĺžkou 60 centimetrov sa vmestí 60 až 100 semien reďkovky v závislosti od veľkosti jej buľvičiek. Roztrúsený výsev s odstupom semien 2-3 centimetre sa osvedčil omnoho viac, ako ukladanie semien do dvoch či troch riadkov. Toho sa budem držať aj teraz na jeseň.

Doposiaľ som pri takto hustom výseve nenarazil na problém s hubovými ochoreniami, horšie je to s odhaľovaním vajíčok mlynárika kapustného, ktorý sa na slnečných miestach na reďkovky teraz počas vrcholiaceho leta intenzívne zaujíma.

Osivo ukladám na povrch substrátu a ceruzou zatláčam do hĺbky jedného centimetra. Pri zálievke sa vzniknuté jamky samé zaplnia substrátom. Klíčne listy reďkoviek sú pevné, v hrubom substráte na povrch prerastali bez problému. V jemnejšom im to pôjde rovnako dobre.

Predvoj budúcich experimentov

V posledných rokoch sa intenzívne hovorí o prospešnosti humínových látok a rôznych prírodných výťažkov na vitalitu rastlín. Rastlinky sú vraj vďaka ním pevnejšie, zdravšie a odolnejšie. Nachádzajú sa v komposte, hnoji, organických peletovaných materiáloch, sú prírode vlastné.

Na trh sú však dodávané aj vo forme koncentrovaného vodného výluhu, aby sa mohli striekať na list, namáčať do nich osivá či použiť na zálievku. Ja v tomto experimente siaham po prípravku na báze humínových látok z rašeliny a hnedej morskej riasy.

Keďže namáčanie osiva mi príde byť zložité, používam nariedený roztok na zálievku vysiatych hrantíkov. Koncentrát s vôňou sójovej omáčky som nariedil v pomere 10ml k 10l vody a vznikol roztok pripomínajúci slabší čaj.

Často vidím čosi podobné vytekať po dažďoch z kompostérov. Pre férové porovnanie odrôd som zalial roztokom všetky výsevy, porovnávací experiment spravím na budúci rok na jar. Zatiaľ to beriem ako pozorovací experiment.

Odrody

Pri výseve som s výberom odrôd netaktizoval. Siahol som po tých, ktoré sú dostupné na pultoch predajní. Na vrecúškach čítam nasledovné: Saxa 2, Sexta, Vinara F1, Teko, Granát, Prima, Kvarta, Duo, Rampouch a Charry Belle.

 

Partnermi tohto pestovateľského experimentu sú Rašelina Soběslav, ktorá dodala pestovateľské substráty a humínový prípravok a firma Plastia, ktorá poskytla samozavlažovacie hrantíky Bergamot pre zjednodušenie starostlivosti o výsevy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár