Stačí vraj oprieť starú paletu k stene balkóna, naplniť ju zeminou a nasadiť do nej jahody ktoré budú rodiť až do jesene. Táto inšpirácia je natoľko lákavá, že som sa rozhodol vyskúšať čo  všetko to obnáša. Od výsadby až po zazimovanie.

Paleta na mieru

Neupravoval som starú paletu pretože som žiadnu nemal. Zo starých smrekových dosiek som si vyrobil novú, navrhnutú presne pre tento účel. Akoby vpredu mala malé hrantíky, ktoré poskytnú lepšiu oporu rastlinám.

Aby som ju nemusel montovať na stenu urobil som jej nohy, dodatočne pridal dve rukoväte pre prenášanie a zvislé steny z vnútornej strany potiahol fóliou. To aby sa voda neodparovala prirýchlo. Dno je bez fólie, aby dažďová voda mohla voľne odtekať von.

 

Priesady z hobbymarketu

Priesady jahôd mi priniesol známy 20. mája v multiplate z Hornbachu. Etiketa neprezrádza odrodu, iba informuje o tom, že ide o stálerodiaci kultivar. Ani stránka holandského dodávateľa neprezrádza viac.  Rastlinky boli v  kvete, napohľad v dobrom stave tak som ich neváhal po dôkladnej zálievke a zregenerovaní po ceste presadiť.

Desať priesad do palety, dve do kvetníkov aby som mohol porovnať ich rast. Môžem povedať, že  prvé skúsenosti priniesli okamžitú radosť. Kvety budili pozornosť včielok a pomaly prerastali do malých, avšak sladkých plodov.

 

Prudký rast a regenerácia

Neskorá výsadba a skutočnosť že jahody v množiteľských kontajneroch zotrvali do doby kúpy asi už pridlho sa podpísali na tom, že v novej priestrannej palete sa pustili do silnej regenerácie.

Pôvodné listy začali postupne usychať a plodonosné výhony spolu s nimi. Postupne ich v priebehu rodenia nahrádzali mohutné silné listy s dvojnásobnou veľkosťou oproti pôvodným a hrubé rodivé výhony, ktoré svojou hrúbkou dosahujú snáď štvornásobok.

Je zrejmé že, že zmena prostredia im výrazne prospela. Zmocneli natoľko, že sú takmer na nepoznanie. Či to mám pripísať objemu substrátu v palete, hĺbke zakorenenia alebo stabilnej dodávky vlahy to netuším. Možné je i to, že im prospelo hnojenie na list z organického výluhu.

Prichádza ďalšia vlna plodov

Je začiatok júla a s ním prichádza na plne zregenerovaných rastlinkách jahôd nová vlna plodenia. Tentokrát sú jahody viac ako dvojnásobnej veľkosti a aj rýchlosť ich nalievania a zretia akceleruje. Záplava bielych kvetov prináša radosť a tak môžem už teraz povedať, že pestovanie v palete má čosi do seba.

Prekvapuje ma však vysoká hmotnosť tejto pestovateľskej nádoby. Ak majú mať jahody neustále dostatok vlahy, pestovanie v palete je predsa len riadnym záberom. V budúcom roku budem hľadať alternatívne formy pestovania vo forme steny z hrantíkov.

 

Objavujú sa poplazy

Zdá sa, že rastlinky hľadajú prvú príležitosť pre množenie poplazmi. Skúmavo ich vysúvajú do okolia palety, tam však nie je nikde priestor na to aby zakorenili. Skúsim to malými kontajnermi naplnenými substrátom, ktoré upevním priamo o paletu. A do nich konce poplazov.

Ďalšie plány

  • zdokumentovať úrodu a rast do konca sezóny
  • poriešiť zazimovanie
  • zistiť o akú odrodu jahôd ide
  • vyhodnotiť prezimovanie a život v budúcom roku

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Veľmi šikovný spôsob ako ušetriť miesto a je to navyše praktické, ďakujem za tip. My pesutujeme jahody na malom klasickom záhone záhone 3x3m a premýšľame že túto plochu ešte rozšírime, pretože sú u nás veľmi populárne a to bohužial aj škodcami (drozdy a slimáky):). Vtákov sme sa už zbavili pomocou sietí, tak ako to píšu tu: http://www.chovatelahospodar.sk/clanok/vsetko-o-pestovani-jahod-229
    ale proti slimákom ešte musíme niečo vymyslieť. Nejaké nápady?

Pridaj komentár