Sú takmer zadarmo, z prírodných materiálov a bez záväzkov do budúcich rokov. Ak sa po prírodnom chodníčku vydáte ku grilu, terase či kvitnúcim záhonom, cítite sa ako na prechádzke lesom alebo zámockým parkom.

Ak príde na záhradné chodníčky z prírodných materiálov, pod nohami sú príjemne mäkké. Neraz natoľko, že z rozmaru ponecháte topánky pri verande, aby ste do svojho kráľovstva vykročili naboso.

1. Piesok

Je to materiál, ktorý voda každú jar naplavuje v zákrutách. Ak máte za dedinou koryto rieky alebo mocného potoka, poľahky si nakopete dostatok hrubozrnného riečneho piesku bez toho, aby ste v krajine nechali nepeknú jazvu.

Pieskové chodníčky sú klasikou zeleninových záhrad našich prastarých otcov. Rovnakými sa pýšili parky stojace po boku zemanských kúrií, kaštieľov a zámočkov. Píše o nich Alexy, Vajanský, spomína ich Jégé. Sú klasikou našich záhrad.

Piesok pre potechu oka ľahko upravíte hrabličkami, rok po roku ho však musíte dopĺňať. Zrnká, ktoré sa zakotúľajú preč pôde neuškodia. Spravia ju ľahšou a drobivejšou. Nebojte sa toho, že pieskom znivočíte drevenú terasu, či podlahu vo verande. Zrná sú okrúhle, bez hrán.

2. Kôra

Nemôžete vtrhnúť do lesa a nahrabať si za vlečku trvácnej ihličnatej hrabanky. Taktiež nemôžete zozbierať šišky z celého lesa aby ste s nimi vydláždili chodníky. Ak však zájdete za dedinu na skládku dreva, na zemi bude kopa zlúpanej kôry. Zo suchých smrekov, do ktorých sa pustil podkôrny hmyz len tak opadáva.

Kôru viete na menšie kusy lámať rukami, rovnako rýchlo ju však porúbete i sekerkou na kláte. Ak ju vysypete a rozprestriete na cestičkách, zopár dní potrvá kým uľahne a uloží sa tak, aby sa po nej príjemne kráčalo. Smreková kôra vydrží bez znateľného úbytku niekoľko rokov.

Inak vyzerá na horúcom slnku, keď nadobro vyjaví svoju štruktúru. Inak sa zasa tvári vo vlhkom počasí, keď sa rozvinú jej najtmavšie tóny. Ba niekedy sa stane, že sa príjemne rozvonia i živicou.

3. Drevená štiepka

Konáre z ovocného sadu, vrbiny ktoré sa nakopili pri preriezke potoka či lieskové žŕdky, ktoré preriedli pri sadovníckych úpravách – to všetko je materiál, ktorý naložíte do drviča záhradného odpadu, aby ste ho premenili na peknú, sviežu, štiepku.

 

Drobné plátky s hrúbkou niekoľkých milimetrov výborne pokryjú zem a uľahnú takmer okamžite do podoby súvislého chodníka.

Spočiatku sú bielučké, postupne žltnú, hnednú a získavajú šedastý odtieň. Chodníček zo štiepky je ako lístie stromov – vždy iný a iný.

Drevená štiepka má podobnú trvácnosť ako kôra, dokáže sa však uložiť oveľa lepšie. Ak ste ňou doposiaľ iba mulčovali záhony, vedzte že na chodníkoch spraví službu ako žiadny iný z prírodných materiálov.

4. Hobliny a piliny

Ak máte v susedstve stolársku dielňu, alebo sa sami venujete práci s drevom, inšpiráciu hľadajte na starých, atletických štadiónoch. Tak ako pre športovcov kedysi vyrastali mäkké, pilinové dráhy pre beh, rovnako môžete vybudovať i svoje záhradné chodníčky.

Do vrstvenia sa pustite vo vlhkom, bezveternom počasí. Hobliny ani piliny nemajú chuť uľahnúť k zemi bez vašej pomoci. Ak navrstvíte 10-centimetrovú stuhu cez celý dvor, musíte ju poliať a uchodiť aby získala trochu ochoty držať pohromade.

V priebehu niekoľkých týždňoch však všetko uľahne a zmení sa na kompaktnú plsť. Takýto chodníček je najmokrejší zo všetkých, čo oceníte hlavne v lete. Ak sa z neho zodvihne obláčik pary, v slnkom prežiarenom dvore je ihneď príjemnejšie.

5. A čo obrubníky a lemovky?

Ak máte radi ostré kontúry bez plynulého prechodu medzi plochami, potom vás určite potrápi rozmýšľanie nad obrubníkmi a lemovkami. Prichystajte si kôpku lieskových konárov a sekerku, gumové kladivo a zistíte že je to hračka.

Sekerkou si nahotovíte 30-centimetrové kolíky s hrotom na jednej strane, a zaoblením na druhej. Nabijete ich do zeme v radoch popri chodníčkoch tak, aby na každom rohu a ohybe vznikol záchytný bod.

Lemovanie vytvoríte z konárov, ktoré ku kolíkom uviažete. Neraz stačí 5-centimetrový konár priamo na zemi na to, aby naplnil svoje poslanie. Vcíťte sa však do voľnosti a nechajte inšpirácie v hlave vyklíčiť. Niekde môže lemovka stúpať do výšky tak, aby ste za ňou mohli záhony pridvihnúť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár