Ak ste v minulých rokoch zavesili vtáčie búdky do dvora, neznamená to že budú slúžiť až do rozpadnutia bez vašej pomoci. Každý rok, pred hniezdnou sezónou by ste k nim mali vykročiť, aby ste ich pripravili pre ďalší rok.

Nie, nečaká sa od vás že ich natriete novou vrstvičkou farby a nastrojíte ich do sviežej krásy. Čakajú vás drobné úlohy, ktoré sa s predzvesťou novej jari opakujú znova a znova. S dobrým pocitom, že ste čosi spravili pre vtáčky vo vašom okolí.

1. Vymeťte staré hniezdo

Iba niektoré druhy vtáčat si dokážu vyprázdniť a vyupratovať hniezdnu dutinu. Štandardom sveta vtáčat je kopiť nové hniezdo na staré, až kým nie je vo vnútri pritesno. Znamená to, že búdka ktorú ste starostlivo vyrobili s rozmermi pre konkrétny vtáčí druh sa rok po roku stane plytšou, tesnejšou a menej vhodnou.

Otvorte ešte pred príchodom vtáčkov búdku a vyberte z nej na špachtli celý obsah do kompostu. Dajte si blúzu s dlhými rukávmi, navlečte na seba rukavice a buďte rýchli.

Často sa stáva, že v starých hniezdach číhajú drobní paraziti, ktorí naskáču i na vás aby sa dostali k vytúženej kvapke krvi.

2. Dezinfikujte horúcou vodou

Žiadny vtáčik nechorel z toho, že si sadol na drevenú latku plota presiaknutú mikroskopickým životom a ani s búdkami to nie je iné. Nevadí že sú zo starého dreva, nevadí že ich vetranie nie je najlepšie.

Ak ste však zničili živé parazity a ich zárodky z podstielky, zamerať by ste sa mali aj na ich spiace vajíčka v škárach búdky.

Najlepším pomocníkom je kanvica s vriacou vodou. Ak búdku niekoľkokrát vo vnútri prelejete, vysoká teplota zárodky spoľahlivo zničí. Pri prvom obliatí horúcou vodou sa drevo navlhčí a zahreje, pri opakovaných pokusoch už v škárach dosiahnete vyššiu teplotu.

Použiť môžete i teplovzdušnú pištoľ alebo horák ak s nimi dokážete zručne pracovať.

3. Skontrolujte upevnenie na strome

Nielen zrelé ovocie a lístie v jeseni padajú na zem. Podobný osud čaká aj hniezdne búdky, pri ktorých nedávate pozor na to, akým spôsobom sú upevnené k stromu.

Ak ste ich naklincovali alebo naskrutkovali priamo do kmeňa, rok po roku sú do neho kovové časti utopené hlbšie a hlbšie. Znamená to, že ich musíte nahradiť novými skôr, ako sa vytrhnú z dreva búdky.

Podobné je to aj pri viazaní drôtom. Hoci ste možno boli opatrní a nechali pri vešaní veľkú rezervu pre rast konáru, vietor a váha búdky mohli spôsobiť svoje. Zabráňte tomu aby sa drôt zarezával do kôry a lyka stromu. Obmedzili by ste tým prístup živín do časti jeho koruny. Robte zmeny v upevnení vždy vtedy, ak vidíte že je čosi nedobre.

4. Pripravte materiál na stavbu hniezda

V gazdovskom dvore s hluchými kútmi sa nájde srsť, mach, seno či iný materiál na stavbu hniezda.

Ak však bývate v mestskej radovej zástavbe so vzorovo čistými dvormi, nezabudnite vtáčkom pridať materiál na stavbu hniezd. Či ho nazbierate na prechádzkach v prírode, alebo ho zakúpite v kvetinárstve, to je iba na vás.

Dôležité je predostrieť ho tak, aby bol na dosah.

Natlačte ho do starej kuchynskej metly na šľahanie, zaveste na príhodné miesto a vtáčky si ho spoľahlivo nájdu. Nerobte žiadnu prípravu v búdke, vtáčky si musia všetko nájsť, navinúť a uložiť podľa  svojho vlastného vkusu.

5. Búdok nie je nikdy dosť

Žiadny dvor nie je tak malý, aby bol po osadení jednej hniezdnej búdky pritesný. Ak máte radosť zo svojich minuloročných počinov, pridajte z času na čas jednu búdku naviac.

Budete v priamom prenose pozorovať, či ju vtáčky ocenili, alebo nie. Sústreďte sa i na horšie dostupné zákutia – napríklad štít strechy humna či domu.

FOTO – Pixabay

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár