Živý vianočný stromček je ako rezaný kvet. Ak ho nebudete mučiť stojanom a osadíte ho do vedra plného vody, bude vám robiť radosť až do neskorej jari. Odhoďte starý stojan a spravte to tento rok lepšie. Uvidíte ten rozdiel.

Či si stromček objednáte cez internet, alebo si ho doveziete zo záhradkárskej predajne či parkoviska pred supermarketom, vždy je jeho cesta k vám rovnaká. Vyrástol kdesi na farmárskej plantáži a trvalo približne 10 rokov, kým dospel do svojej veľkosti.

Prekonal dlhú cestu a možno už mesiac alebo dva nevidel vodu, pretože bol uskladnený do chvíle, kým ste ho vzali pod svoju opateru. Musíte ho osviežiť, aklimatizovať a postarať sa o to, aby mal vody vždy nadostač.

Tento rok budete potrebovať len vedro, okrúhle skaly, poštárske vrece a motúz. S vedomím, že konáre neovisnú a ihličie nebude opadávať.

1 Odpíľte spodok

 

DSC_8556

2 Zastrihnite spodné konáre

 

DSC_8561

3

Postavte ho do vedra a zasypte kameňmi

 

DSC_8575

4

Zalejte vodou

 

DSC_8581

5

Pripravte si pekné vrece, pás látky či baliaci papier a povrázok.

DSC_8585

6

Vedrový stojan zamaskujte

 

DSC_8593

7 Stromček vysloboďte zo sieťky

 

DSC_8604

8

Podľa potreby skráťte vrcholec

 

DSC_8611

9

Stromček nechajte niekoľko hodín vystierať, zvlhčujte mu vetvy

DSC_8622

10

A hor sa s chuťou do zdobenia!

 

DSC_8627

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. Vinikajúci nápad. Tie skaly ma vôbec nenapadli. Na tohtoročné Vianoce plánujem malý, živý stromček s bielymi svietiacimi guľami. Poradili ste mi hneď prvý deň členstva vo vašej skupine. Ďakujem a teším sa na ďalšie dobré rady.

    • Medzi skalami je veľa miesta na vodu a držia stromček lepšie ako piesok. Vedro sa nájde v každej domácnosti, nič netreba prirezávať do stojana.

  2. este jednoduchsia verzia je zakupit si stromcek v kvetinaci. po troch kraloch ho presunut z bytu von a mate vystarane na takych 5 rokov. ten nas stal 20 eur a mali sme ho uz 3 vianoce. postupnym oteplovanim a ochladzovanim prezil. pozor, nevytahovat ho z kvetinaca, po vianociach ho zahrabat do zeme aj s nim.

Pridaj komentár