Tešia nás záplavou veľkých kvetov, po niekoľkých rokoch im však zvyčajne dôjde dych. Hoci gloxínie nasadzujú kvety, plného rozpuku sa z nich dočká iba polovička či tretina. Niektoré zaschnú, iné odumrú. Na vine nie je slnko, voda ani teplo, ale my.

Pre mnohých sú gloxínie na okennom parapete skúškou trpezlivosti a tolerancie. Na jar ich zasypú veľké listy, s príchodom leta začnú bujne kvitnúť. Keď sa však priblíži jeseň, lístok za lístkom usychá a z krásavice sa stáva škaredá starena. Kto znesie takýto pohľad až do jari, môže sa tešiť z nového kola radosti.

DSC_7192

Možno aj preto pri svojej trpezlivosti zabúdame na presádzanie. Gloxínie v priebehu rokov zatiahnu svoju hľuzu až ku dnu kvetináča a narazia na jeho okraje. Hľuza nemá kam rásť, korienky nemajú priestor pre rozvoj a všetky listy a kvety sa musia nahor pretlačiť cez vrstvu zeminy. Práve preto sa zdá, akoby boli vyčerpané a nesvoje.

DSC_7193

Začiatok zimy je čas na presádzanie

Presadiť gloxínie je otázkou niekoľkých minút. Od jesene ich i tak nepolievate a substrát je preschnutý. Vyklopíte kvetináč do dlane oberiete suché listy, štetcom strhnete voľnú zeminu a substrát. Zostane vám v ruke akýsi zemiak so srdiečkom v ktorom vidíte zárodky listov.

DSC_7196

Korienky sú už nejaký čas i tak odumreté, takže zostali po nich iba náznaky. Ak  takto očistenú hľuzu zasadíte do novej zeminy, je to akoby ste založili novú násadu kvetov. Tentokrát si však dáte pozor na to, čo na výsadbu použijete.

DSC_7200

Rašelinové substráty sú fajn, ale preschnuté nepijú vodu a polievanie zaberá viac času ako by malo. Tentokrát do neho primiešajte hlinu zo záhradky a trochu piesku. Každá hľuza patrí do väčšieho kvetináčika tak, aby bola zeminou zasypaná čo najmenej.

DSC_7205

Niekto necháva celý vrch trčať dekoratívne von, iní zvolia centimetrovú vrstvičku hliny. Akokoľvek spravíte, bude dobre.

Pokračujte v čakaní

Teraz zostáva už len čakať na príchod jari, po ktorej sa v lete dostaví opäť bohaté kvetenstvo. Odteraz už na presádzanie gloxínií nikdy nezabudnete a každé dva či tri roky budete vedieť, že vás čaká práca na pár minút času, vďaka ktorej bude kvetov viac ako doposiaľ.

DSC_7068

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár