Ako uskladniť zeleninu v teplej pivnici?

V rašeline vydrží zelenina dlho aj v teplej pivnici.

5

V teplej pivnici zelenina dlho nevydrží. Stratí svoju sviežosť, z krehkej sa zmení na gumovú a aj jej chuť je zo dňa na deň horšia. Ak ju však udržíte pri živote, bude ako čerstvo vytiahnutá zo zeme až do neskorej jari.

Ak ste v tejto chvíli pomysleli na ukladanie do vlhkého piesku, nie ste ďaleko od pravdy. Piesok je však príliš ťažký na to, aby ste ním naplnili debničky a neraz sa stane, že sa so zeleninou dostane aj do hrnca. Navyše, v priebehu roku či dvoch začne páchnuť zatuchlinou, takže ho musíte vymeniť.

Rašelina je zázrak prírody

Iné je to však s rašelinou. Je ľahučká ako pierko, vždy vonia jesenným lesom a ak sa od nej čokoľvek zamaže, vždy sú to iba jemnučké vlákna, ktoré nenarobia šarapatu ani na tanieri. Ak ste doposiaľ neokúsili sviežu krehkosť zeleniny zo svojej vlastnej pivnice, skúste to v tomto roku, hoci aj v malom.

DSC_2367

Pre naskladnenie lahôdkovej zeleniny nepotrebuje viac ako zopár debničiek a vreciek s nekyslým rašelinovým substrátom. Použiť môžete ten najlacnejší, hoci aj z posezónnnych výpredajov. Kto raz skúsi, bude sa k takémuto skladovaniu vracať znova a znova.

Spomalenie namiesto spánku

Ak sa cvikla, mrkva, zeler, kaleráb, kvaka alebo petržlen ocitnú v chladnej pivnici, je to akoby zaspali. Tak ako mrkva pod zamrznutou zemou čaká na príchod nasledujúceho roku aby zakvitla, podobne sa správa aj v pivnici. Netrpí mrazom, nestráca vodu, šetrí svoje sily.

V teplej pivnici je to však iné. Hoci mrkvu trápi sucho a stráca vodu väčšmi ako vo vlhkej zemi, z teplej klímy vytuší podmienky pre život. Začnú sa na nej objavovať výhony, ktoré ju vysilia. Všetka energia z nej uniká do vňate a nám nezostane do hrnca vôbec nič.

DSC_2378

Ak je však zasypaná vlhkou rašelinou a okná sú zadebnené, cíti sa ako počas jesennej noci. Prirastie jej zopár vytiahnutých lístkov, z rašeliny však čerpá vlahu aj živiny. Hoci vňať živorí, koreň je úplne svieži. Toto je taktika, ktorá platí pre všetky spomenuté zeleniny.

Očistiť iba to najnutnejšie

Príprava zeleniny na takéto uskladnenie je trochu šetrnejšia. Nožom zosekáte vňať tak, aby z nej zostali stonky, korene skrátite, aby z nich zostali nejaké zvyšky. Ak je vonku blato a zelenina nevyzerá dobre, nespravíte chybu ak ju umyjete v sude s dažďovou vodou. Akú čistú si ju uložíte, takú čistú ju budete vyťahovať.

DSC_2381

Ukladanie do debničiek je iba vecou šikovnosti, zručnosti a zámeru. S lahôdkovou zeleninou je to jednoduché. Dáte do debničky noviny, zasypete ich do polovice rašelinou, naukladáte úhľadne zeleninu a dosypete tak, aby bola do dvoch tretín pod zemou.

Ak chcete úrody ukladať viac, môžete zeleninu vrstviť,  ale i ukladať vedľa seba ako sardinky v okrúhlej plechovičke. Čím viac zeleniny do debničky vtesnáte, tým menej miesta a rašeliny potrebujete.

Na záver už iba poliať a môžete ukladať na miesto.

Aj zemiakom možno pomôcť. Nabaľte ich do kartónových škatúľ alebo papierových vriec a predĺžite ich kondičku o dva mesiace.

Majte ju pod dozorom

Keďže zelenina je spomalená, stále bude potrebovať prísun vlahy. Záleží na vašej pivnici, ako často budete musieť rašelinu polievať a vlhčiť. Zvyčajne stačí raz za týždeň či dva napochodovať k debničkám so záhradkárskym postrekovačom a prevlhčiť vašu zásobáreň.

Ak ju prikryjete netkanou textíliou, voda sa bude odparovať pomalšie a aj zelenine sa bude páčiť vytvorená mikroklíma. Budete sami vidieť ako bojuje o život a nik vám nebude veriť, že z teplej pivnice vášho domu vyberáte túto jedinečné sviežosť.

DSC_2390

Vyhýbajte sa však substrátom na báze kompostu a drevnej drviny. Na nich sa pri dlhom skladovaní môžu objaviť huby a plesne, aké na rašeline nikdy nenájdete.

Milan Gigel
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

5 KOMENTÁROV

  1. Takto to robieval náš dedko, ale s perlitom. Po čase mu na ňom narástli riasy, ale tiež sa nemusel ťahať s pieskom. Po zime vždy všetko pozametal na plachtu, nechal vyschnúť na slniečku a uložil pre ďalší rok. O rašeline počujem prvý krát.

  2. Mne v piesku predvlani zelenina vyschla – mojou chybou – zabudla som polievat, a vlani pre zmenu zhnila tiez v piesku, a tu neviem, ci mojou vinou, skor rokom mozno, lebo nam pohnili aj zemiaky v drevenej zaprave v druhej pivnici

    • Možno sa tam darí hubám, ktoré sa za roky používania v pivničke rozmohli. Na to je najlepší recept vápno – pekne vybieliť steny aj podlahu a je to (áno, aj na hlinenú)

Diskutovať

Please enter your comment!
Please enter your name here