Prirodzení predátori sú malí pomocníci, ktorí nám prirodzenou cestou pomáhajú v záhradách v boji proti škodcom. Systém ich fungovania je veľmi jednoduchý – škodcovia, ktorí nám šarapatia v záhradách sú totiž hlavnou súčasťou ich jedálnička.

Často si neuvedomujeme, akú neuveriteľnú pomoc nám tieto zvieratká nezištne poskytujú. Ba čo viac, neselektívnym výberom nevhodného prípravku ich často sami likvidujeme, čím dávame ešte väčší priestor škodcom pre ich rast a vývoj. Ono by to malo prirodzene fungovať naopak – nie likvidovať by sme ich mali, ale pomáhať ich prirodzenému rozvoju, aby nám spätne v následnom období pomohli oni.

Ak si niekto skutočne myslí že to tak nefunguje a berie to na ľahkú váhu, tak nech kľudne preruší čítanie a ide sa prejsť kdesi na opustené lazy alebo inde do prírody. Tam skúste nájsť opustenú, roky nestriekanú starú veľkú jabloň či hrušku a následne skúste na nej pohľadať jednu vošku. Keď neuspejete tak sa skúste naopak poobzerať po okolí a letmým pohľadom zistiť koľko sa tu nachádza lienok, zlatoočiek či ucholakov. Máte ich vy toľko vo svojej záhrade? Vo svojej pravidelne a precízne striekanej záhrade!?

Pokiaľ vás tento malý výletný experiment presvedčil tak sa kľudne vráťte k tomuto článku a pokračujte s nami ostatnými ďalej. Pretože presne pre tých ľudí, ktorí si túto nutnosť vrátenia prirodzenej rovnováhy do našich záhrad uvedomia je určený tento článok.

Priznám sa, že ma k tomuto počinu priviedol článok z tohoročného Ekošpeciálu časopisu Záhradkár. Ono sa toho na túto tému premieľa v médiách veľa, trend je myslím jasný a to je veľmi dobré. Ale v danom článku ma zaujala vcelku dobrá komplexnosť. Na jednej dvojstrane, na jednom obrázku vypísaných 10 možností ako prirodzeným predátorom pomôcť, ako im vytvoriť čo najoptimálnejšie prostredie. Čo mi však chýba je samotná realizácia doporučených krokov.

Preto sme sa rozhodli, že si dané body praktickou formou prejdeme postupne krok za krokom. Zmapujeme náročnosť, časovú i finančnú, všetko fotograficky zdokumentujeme a čosi ešte pridáme i navyše. Aby dobre bolo. Bude to možno trochu zdĺhavé čítanie a rozhodne sa to sem nepopridáva za týždeň, verím však že výsledok bude stáť za to a pomôže nielen mnohým z vás ale najmä tým malým pomocníkom v našich záhradách…

Takže čo nás teda čaká?

  1. Úkryty pre jašterice
  2. Úkryty pre ucholaky
  3. Kvetinová podpora lienok a ďalšieho hmyzu
  4. Zimoviská pre hmyz, jaštery a obojživelníky
  5. Vtáčie búdky a kŕmidlá
  6. Čmelie domčeky
  7. Voda v záhrade

Týmto témam sa povenujeme v najbližšej dobe a postupne budú uverejňované ako seriál. A nebojte sa, bodov isto nebude iba 7. Nás ešte určite čosi priebežne napadne..   =;o)

Avatar photo
Je redaktorom časopisov Záhradkár, Doma v záhrade, USS Záhrada a Sady a vinice v ktorých sa zameriava hlavne na ovocinárske témy. Popri tom občasne prispieva aj do iných periodík. Aktívne sa venuje ovocinárskemu poradenstvu a propagácii ovocinárstva na stránke www.izahradkar.sk a na vlastnej stránke www.kohaplant.sk.

1 komentár

  1. Chcel by som sa podeliť so skúsenosťou ako zlikvidovať vošky, manželka pestuje leandre v kochlíkoch cca 15 ks. Tento rok mali všetky mladé výhonky včítane kvetných napadnuté voškami – mali červeno žlté sfarbenie. Niekde som čítal, že vošky dýchajú povrchom tela a stačí ich zmáčať a ony sa zadusia. Mám to na 100% odskúšané – cca za jeden deň sčernali. Stačí ich postriekať roztokom zmáčadla (PUR, JAR a pod.). Horšie by to bolo na veľkých stromoch. Aj metódy z výluhom žihlavy a pod. majú niečo spoločné, pretože sa doporučuje dať do postreku nejaké zmáčadlo – čiže efekt asi nie je samotná žihlava ale to zmáčado.

Pridaj komentár