Kvapka po kvapke, každú noc, s presne odmeraným množstvom vody. Taká je naša taktika, ktorou chceme podporiť v raste brečtany a paviniče, ktoré sú lenivé na to, aby šplhali nahor ku streche.

Môže to trvať aj dva roky, kým prídete na kameň úrazu. Vysadené priesady ťahaviek sa síce chytajú múrov domu, šplhajú však príliš neochotným tempom. DSC_3489-01Na vine je nedostatok vody. V zrážkovom tieni domu je sucho a občasné behanie s krhlou či hadicou nestačí. Chce to iný prístup.

Inak tomu nie je ani u nás. Priesady paviniča trojlaločného a brečtanu majú za sebou už dve zimy, ale ich prírastky sú primalé. Minuloročný experiment s manuálnou závlahou ukázal, že na vine je nedostatok vody. Čím to budeme riešiť? Začíname s kvapkovou závlahou.

Kvap, kvap, kvap

V zbieraní skúseností začíname tým najjednoduchším systémom. Popri fasáde domu natiahneme hadicu pre kvapkovú závlahu a ukotvíme ju na miesta, ktoré sú čo najbližšie ku koreňom. DSC_3495-02Na vstupe do kvapkacej hadice znížime tlak vody a aby všetko fungovalo automaticky a bez dozoru, postavíme pred to jednoduché závlahové hodiny. Popri tom si odmeriame, koľko vody spotrebuje náš závlahový cyklus.

Je to ako objednať si záhradníka, ktorý bude poctivo a pravidelne polievať výsadbu pri päte domu, pretože na to jednoducho nemáme čas. Keďže ide o stenu orientovanú na juhovýchod, ktorá sa kúpe po väčšinu dňa v slnečnej páľave, využijeme nočné ochladenie, aby bol z vody najväčší úžitok. Nie je tajomstvom, že teplota pôdy klesá na minimum ráno pred piatou.

Staviame krok po kroku

Základom našej skladačky je 15-metrová nadzemná kvapkacia hadica s priemerom 4,6mm. Na každých 30 centimetrov jej dĺžky je kvapkací otvor, cez ktorý za hodinu pretečie 1,5 litra vody. DSC_3497-03Znamená to, že vďaka nej vytvoríme líniu cez porast brečtanu a paviniča.

Hadica je na prvé zoznámenie pevná, po rozvinutí z kotúča ju stačí pootáčať na jednom z koncov okolo osi a stane sa dokonale rovnou. Keďže je otvorená na oboch koncoch, jeden z nich musíme zaslepiť. Aby sme ho využili na závlahu, dnu zastrčíme koncový kvapkač s prietokom 2 za hodinu.

Hadicu možno zamaskovať do porastu a na holých miestach založiť kameňmi, omnoho jednoduchšie je však na to použiť držiaky. Tam kde treba, pricvaknú sa na rúrku a zapichnú do zeme. Hadica tak kdekoľvek vybočí bližšie ku koreňom, alebo je ochotná zabočiť za roh.

Máte teda položenú hadicu, teraz ju treba pripojiť k rozvodu.DSC_3508-04

Prívod vody a redukcia tlaku

Mikrozávlahové systémy pracujú s nižším tlakom vody, ako je vo vodovodnom rozvode. Zvyčajne v ňom namieriate o málo viac ako 5 barov, niekedy sa však stáva, že tlak na manometri prekročí ručičkou hodnotu číslo 8. Závlahové systémy Gardena pracujú s tlakom 1,5 baru a na jeho zníženie používajú redukčný ventil, známy ako základný redukčný prístroj. Pre náš účel postačí ten jednoduchší s prietokom do 1000 litrov za hodinu.

Spájať komponenty závlahového systému je rovnako jednoduché ako nakliknutie veľkej záhradnej hadice na rýchlospojku.  S tým rozdielom, že žiadne spojky netreba skrutkovať. Jednoducho odstrihnete hadičku na ktoromkoľvek mieste a zasuniete ju do spojovacieho terminálu.

Tak to robíme aj teraz. DSC_3509-05Na jednom konci je prívodná záhradná hadica s rýchlospojkou, na druhom je závlahová kvapkacia hadica.

Otočíme kohútikom na vodovode a všetko krásne kvapká. Už chýba len automat.

Závlahový automat s programovacou kartou

Poznáte tú hlúpu módu. Všade sú displeje, desiatka tlačítok a vždy keď chcete zmeniť aj to najjednoduchšie nastavenie, musíte sa slepiť a preklikávať, aby ste sa nakoniec i tak pomýlili. V tomto prípade je to úplne inak. Závlahové hodiny Gardena T 1030 sa programujú jednoduchou mechanickou kartičkou z plastu.

DSC_3514-06Zasuniete do nich 4 alkalické AA batérie, a na plastovej kartičke si posuvníkmi vyberiete aktuálny čas, čas spustenia zálievky, počet minút polievania a frekvenciu opakovania. Zasuniete kartičku dnu, stisnete tlačidlo a pomaly ju vytiahnete. Automat načíta údaje a od tejto chvíle riadi ventil prívodu vody.

My sme zvolili denné 45-minútové polievanie v nočných hodinách. Prietokomer ukazuje, že za každú minútu z hadice vykvapká približne 1,2 litra vody, čo je naša štartovacia dávka. V priebehu sezóny budeme sledovať vlhkosť zeminy a dávkovanie upravíme.

Zostaví to aj začiatočník

Aké sú naše prvé pocity? DSC_3518-07Ak začínate postupne krok po kroku, so závlahovými systémami môže byť zábava a nemusíte sa prelistovať stovkami strán v príručke a návodoch, aby ste sa odrazili od nuly k prvému funkčnému polievaniu. Postupom času sa obmedzenia ukážu samé.

Limitom sú dĺžky segmentov, počty kvapkacích trysiek či kombinovanie rôznych závlahových prvkov v rámci spoločnej vetvy. Ale to si užijeme pri ďalšom zostavovaní. Našou výzvou bude skleník s letnou výsadbou, kde sa budeme snažiť držať vodu pri zemi, avšak bez toho, aby sme museli kvapkať ku každému  z koreňov samostatne.

Partnerom tohto zbierania skúseností s modernými závlahami je firma Gardena, ktorá je tradičným dodávateľom záhradného náradia, techniky a závlahových systémov pre záhradkárov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár