Voda je pre život rastlín najdôležitejšou substanciou. Tvorí väčšinu ich organizmu, do ktorého sa dostáva z pôdy prostredníctvom koreňov. Keď jej je však v pôde málo, je potrebné ju rastlinám dodávať doplnkovou závlahou.

Zavlažovať môžeme rôznymi spôsobmi. Počnúc klasickými jednorazovými závlahovými dávkami aplikovanými krhlou či hadicou až po špecializované závlahové systémy. Tých dnes poznáme veľa druhov a sú bežne dostupné na trhu. Komplikáciou je však často ich cena či technická náročnosť. Klasické manuálne polievanie je na strane druhej náročné na čas, pretože rastliny treba v období sucha zalievať často, prakticky denne.

Pomerne jednoduchým spôsobom zalievania je zásobná závlaha, ktorú si vieme veľmi jednoducho urobiť v domácich podmienkach. Komplikáciou nie je tentoraz ani cena, nakoľko materiál potrebný na túto závlahu je v domácnosti prakticky odpadom. Jediné čo potrebujeme sú totiž vyseparované plastové fľaše.

Ako na to?

plastik 02 Ideálne na tento účel sú 1,5 litrové fľaše z piva alebo minerálky. Ja osobne som zvolil fľaše z piva Kelt, ktoré mi na daný účel vyhovovali, vďaka svoju dlhému hrdlu, svojím tvarom. Na individuálnu potrebu myslíme už vopred a preto si potrebný počet fliaš odkladáme dostatočne včas pred výsadbou. Fľaškám odrežeme alebo odstrihneme spodnú časť. Takto jednoducho sa z nich po prevrátení stanú zásobárne vody s dostatočne širokým nálevníkovým otvorom.

Fľaše používame najmä k priesadám, ideálne k zeleninovým druhom najnáročnejším na pravidelnú závlahu. Tými sú napríklad rajčiaky či papriky. Odporúčam ich k priesadám aplikovať priamo pri výsadbe, priamo do vykopaných jamiek, do ktorých priesady sadíme. Štuple pred zastoknutím fliaš do zeme z fliaš odstránime. Niektorí pestovatelia ich polozakrútené na fľašiach nechávajú, osobne mám lepšiu skúsenosť s ich absenciou. Fľaše následne naplníme vodou.

Takáto provizórna závlaha slúži pre vysadené rastliny ako ideálna zásobáreň vody. Voda sa cez pôdne kapiláry postupne dostáva ku koreňom a je pre ne dostupná počas celého ich života. Pravidelný prísun vody má vplyv nielen na výšku úrody ale i celkový rast rastlín a vytváranie bezstresového prostredia. V prípade spotrebovania vody v niektorej fľaši ju jednoducho do nej opäť dolejeme. Voda po každom doliatí vydrží vo fľaši v závislosti od štruktúry pôdy (čím viac hrúd je v pôde, tým skôr sa voda z fľaše odplaví. Rovnako i napríklad ľahké piesočné pôdy so slabou sorbčnosťou prispievajú k rýchlemu odčerpaniu vody) a ďalších faktorov od niekoľkých dní až do dvoch týždňov.

plastik 03    plastik 04

Tento systém možno odporučiť najmä pre pestovanie vo voľnej pôde, kde pôda jednak rýchlejšie vysychá ale tiež dostupnosť pre dopĺňanie fliaš je ďaleko lepšia. Pri pestovaní v krytom prostredí (fóliovníky a skleníky) sa totiž po prerastení rastlín často stáva, že vďaka bohatému rozkonárovaniu a olisteniu sa ku fľašiam mechanicky nevieme dostať. Tu ich preto odporúčam pestovať najmä v prvých týždňoch, kedy rastliny vodu najviac potrebujú a vieme ju tam dolievať bez komplikácií. Po tejto dobe je lepšie fľaše odstrániť a premiestniť na vonkajší záhon, napríklad k paradajám či uhorkám.

Ďalšou veľkou výhodou tohto jednoduchého systému je tiež fakt, že týmto spôsobom môžeme aplikovať aj hnojivú zálievku, ktorá sa takto dostáva priamo ku koreňom a preto je lepšie, efektívnejšie a najmä rýchlejšie transportovaná do ostatných častí rastlín. Fľaše môžu popri zelenine poslúžiť tiež vášmu drobnému ovociu či čerstvo vysadeným ovocných stromkom.

plastik 05 plastik 07 plastik 08

Avatar photo
Je redaktorom časopisov Záhradkár, Doma v záhrade, USS Záhrada a Sady a vinice v ktorých sa zameriava hlavne na ovocinárske témy. Popri tom občasne prispieva aj do iných periodík. Aktívne sa venuje ovocinárskemu poradenstvu a propagácii ovocinárstva na stránke www.izahradkar.sk a na vlastnej stránke www.kohaplant.sk.

2 KOMENTÁROV

  1. Praktické, takto polievam len kvetiny ale bez vrchnáka a neodrezávam spodok flaše. Po naplnení 2 litrovej pivovej flaše ju jednoducho otočím a voda postupne presakuje ku koreňom. Treba však poznamenať, že flašu treba časom vymeniť za novú, kedže táto starne a postupne sa začnú uvoľňovať ftaláty, čo pre zdravie rajčín, uhoriek, paprík v skleníku a fóliovníku asi nie je žiadúce.

Pridaj komentár