Možno ste ich už tento rok videli. Kráľovné čmeliakov vyliezli spod zeme a skúmavo preletujú z miesta na miesto, aby našli škáru v ktorej založia tohtoročnú rodinu. Čo tak pomôcť im a zaistiť si lepšie opeľovanie ovocia a zeleniny?

DSC_9927-01

Ak vystihnete včasnú sezónu hľadania útočísk, máte veľkú pravdepodobnosť, že sa čmelia kráľovná usídli práve u vás. Pripravte jej drevený čmelník. Je to drevená škatuľa s nízko položeným vchodom, ktorý rúrkou napodobňuje cestičku do myšieho hniezda. Vo vnútri je mach, lístie, seno a trocha králičej podstielky, ktoré navodzujú tú správnu atmosféru. Práve z nich si hryzením vytvorí zárodočné bunky, aby odchovala prvú generáciu robotníc.

Čmelník patrí na tienisté miesto, kde ho nebude prehrievať slnko. Ja som ho vyrobil s vnútornými rozmermi približne 25x25x15 centimetrov a použil som naň staré dosky z králikární. DSC_9932-02Pri vchod som vlepil elektrikársku rúrku z plastu a celé to položil na krátke drevené nožičky, aby som čmelník ochránil pred vlhkom.

Viem, že každý rok nalietavajú čmeliaky v početnom množstve do dvora a zdá sa, že tento rok je to rovnaké. Dúfajme, že jedna rodinka tam zostane na celú sezónu. Ak sa spolu so včielkami samotárkami postarajú o opeľovanie kvetov, snáď dokážu zastúpiť neďalekého včelára, ktorý skoncoval so svojim dlhoročným koníčkom.

DSC_9931-03

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

4 KOMENTÁROV

  1. Opatrným chytením čmeliaka do sáčku a vypustením do čmelníka môžte usídlenie urýchliť. Niekedy treba viac pokusov. Určite sa Vám to podarí, treba však začas skoro. Hneď ako začínajú lietať na prvé kvietky. Veľkým plusom čmeliakov je ich schopnosť lietať aj pri nižších teplotách. Včielky začínajú lietať až pri 12 stupňoch. Čmeliaky sú oproti ním ako turbo opelovače.

Pridaj komentár