Zdá sa, že sú najlepšie dni pre výsev hrášku. Zem je vlhká, počasie nie je horúce a stále sa objavujú noci, ktoré prichádzajú s mrazom. To má hrášok zvyčajne rád.

Poučili sme sa minulé leto, keď sme skúšali pestovať hrášok v závesných nádobách. Prehrievanie koreňového balu a nedostatok vlahy spôsobili, že úroda bola slabá. Preto si tento experiment zopakujeme i v tejto sezóne.

DSC_9799-01Ako je to však s pestovaním hrášku v nádobách? Pokúsime sa zistiť to v pätici veľkých kvetníkov. Kým štyri z nich sú samozavlažovacie so štedrým rezervoárom vody, prednosťou piateho je vyšší objem zeminy. Použijeme univerzálny záhradnícky substrát typu B, ktorý nám v minulej sezóne priniesol bohatú úrodu plodovej zeleniny. Je to recyklát, s dohnojením si zatiaľ hlavu lámať nebudeme.

Úsporná opora a vyberané osivo

Rašelinový substrát nie je pre ukotvenie opory ideálny. Je ľahký, vzdušný, poddajný. V kotvení nám nepomáhajú ani kvetináče Bergamot, ktorých časť určená pre substrát je pomerne  plytká. DSC_9818-02Budeme sa preto spoliehať na to, že všetko zariadi bohatý koreňový systém hrášku. Keď dokonale prerastie substrátom, spojí ho do celku, ktorý by mohol byť dostatočnou oporou. Zatiaľ sa budeme spoliehať na to, že k nám bude vietor žičlivý.

Opora je jednoduchá. Vždy štyri tenké odrezky zo smrekového dreva pochádzajúce z našej dielne, zapichnuté do rohov kvetináčov, zviazané konopným špagátom. Nič viac, nič menej.

DSC_9808-03Do nádob vysievame hrášky dvoch druhov, vždy každý samostatne. Dreňový hrach Oskar zo šľachtenia firmy SEMO, ktorý je označovaný za jeden z najlepších pre záhradkárov. Druhým je cukrový hrach Carouby. Oba sejeme do hĺbky 10 centimetrov a bohato zalievame.

Čo chceme zistiť?

  • Má väčší objem nádoby vplyv na vyspievanie rastlín, alebo viac zaváži na výške opory? Z tohoto dôvodu dávame vyššie opory do nižších nádob.DSC_9824-04
  • Koľko úrody dokáže poskytnúť pestovateľská nádoba?
  • Ktorý typ hrášku je pre pestovanie v nádobe vhodnejší?
  • Simulujeme pestovanie na balkóne či terase, aby si ho spolu s nami mohol vyskúšať každý.

Partnerom tohto projektu je firma Plastia, ktorá je výrobcom širokej škály účelných a dizajnových hrantíkov a kvetináčov, Rašelina Soběslav, ktorá má vo svojom výrobnom programe substráty pre každý účel a firma SEMO, ktorá je dodávateľom osív pre záhradkárov i veľkovýrobu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár