Intenzívna vlaha a námraza striedajúca sa so silným oparom. Čo sa však deje na polykarbonátových tabuliach v priebehu dňa je omnoho menej dôležité, ako teploty vzduchu a pôdy.  Zapisoval som ich, aby som mohol ohlásiť začiatok sezóny.

Kým pôdny teplomer sleduje teplotu pôdy v 15-centimetrovej hĺbke, druhý z teplomerov sleduje vzduch vo výške 30 centimetrov nad zemou. Toto je vyhranený životný priestor pre všetky rýchlené plodiny – reďkvičky, vodnicu, listový šalát, špenát, valeriánku, mibunu, mizunu a ďalšie druhy nenáročných zelenín s krátkym vegetačným obdobím.

Keďže svetla pre ich krátkodennú pestovateľskú sezónu je dosť, zostáva už zodpovedať iba otázku teplôt. Toto sú záznamy z posledných dní. Všetky prebehli v skorých ranných hodinách, kedy je počasie najchladnejšie.

Teplota vzduchu mimo skleníka Teplota vzduchu v skleníku Teplota pôdy v skleníku
0 °C 3,7 °C 8,3 °C
0 °C 2,3 °C 7,2 °C
2 °C 4,0 °C 8,0 °C
-6 °C -1,0 °C 6,0 °C
-2 °C 4,5 °C 8,3 °C
1 °C 4,9 °C 8,1 °C
2 °C 5,4 °C 7,6 °C
1 °C 4,2 °C 6,9 °C
1 °C 4,0 °C 6,5 °C
1 °C 4,1 °C 6,5 °C

Všetko nasvedčuje tomu, že záhradkárska sezóna sa stabilne môže začať aj napriek tomu, že mimo skleníka nie sú vhodné podmienky pre pestovanie. Prízemné mrazíky dokážu v chladnejších dňoch premeniť pôdu na tenkú ľadovú kryhu a to aj na referenčnom mieste zakrytom netkanou textíliou. Včasnejšie odštartovanie sezóny je rozhodným plusom.

Stratégia pre udržanie tepla v skleníku:

  • ak prichádza slnečný deň, polievaj toľko, koľko len zem dokáže vypiť. Mokrá zem prijíma teplo zo vzduchu omnoho intenzívnejšie, ako suchá zem. Nezabudni na vetranie, aby sa interiér neprehrialDSC_8804-01
  • na noc zakrývaj zem bielou netkanou textíliou. Zabráni unikaniu tepla zo zeme do holého, nevyužitého priestoru skleníka
  • ak je jasno a hrozia mrazy, nezabudni večer zapáliť v skleníku sviečku. Každá jedna má tepelný výkon 60W, čo môže odvrátiť poškodenie rastliniek mrazom
  • ak je zamračené, neunúvaj sa zberať textíliu skôr ako po raňajkách. Aj hodina ranného krytu navyše dokáže ušetriť časť tepla. Svetlo je však pre malé rastlinky kľúčové a tak plachta cez deň musí dolu

Pozor na prehriatie!

Aj napriek tomu, že je koniec zimy, skvelé izolačné vlastnosti polykarbonátu dokážu aj cez veterný, avšak slnečný deň prispieť k tomu, že teplota v skleníku vzrastie nad hranicu 35 °C. DSC_9123-02To môže úplne zmariť snahu jarných zelenín produkovať časti, na ktorých si radi pochutnávame.

Reďkovky sa bránia stresu štipľavosťou, šaláty horknú a mladé rastlinky môžu zmeniť svoju životnú stratégiu tak, že začnú vyvíjať reprodukčné orgány – kvety. A to sa deje vždy na úkor buľvičiek a listov. Ak patríte medzi zábudlivcov, alebo nemáte čas bdieť v tomto kritickom období nad skleníkom, montáž automatických otváračov okien by ste mali vziať do úvahy.

Partnerom série skleníkových experimentov je firma Zenit SK, ktorá je dodávateľom ľahkých polykarbonátových skleníkov pre slovenský trh. Mojou úlohou bude dokumentovať pestovateľskú sezónu v skleníku, jeho vlastnosti a prínos pre záhradkárčenie pod horami.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár