Poznáte to. Oviniete papier okolo úzkej plechovky a kúskom papierovej pásky z neho vyrobíte malý kvetník na priesadu. Ide to však aj jednoduchšie.

Stačí chvíľa strávená v dielni a vyrobíte si malý lis, na ktorom naviniete  v priebehu minút takýchto kvetníčkov stovky. Nezáleží na tvare, ani na veľkosti. Dôležitý je malý vlys na spodnej časti, ktorý udrží papier zvinutý až do chvíle, kým sa dostane do kontaktu s vodou. Bez lepenia, obyčajným prikrčením.

Ako to vyzerá v praxi? Najviac práce dá narezať staré noviny na pruhy. Zvyšok akoby šiel sám. Drevenú pomôcku na rolovanie sadbovačov si vyrobíte jednoducho. Je to doska na ktorej je prilepená drevená hrča – tá slúži na tvarovanie dna.

Samotný piest je hranolčeka z 5×5 centimetrov, do ktorého je zahĺbený otvor s priemerom 40 milimetrov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár