Od polovice septembra stojí v záhrade, aby ukázal čo od neho môžu záhradkári očakávať. Ako prežil zimu a ako sa podpísala na jeho konštrukčných detailoch?

Tohtoročná zima bola mierna. Aj napriek tomu, že teploty neklesali na dlho pod bod mrazu, v skleníku ZENIT TRADITIONAL  neboli bez prikurovania dlhodobo vhodné podmienky na pestovanie zeleniny. Na hriadkach zimoval špenát a valeriánka, ktoré v príhodných týždňoch rástli, aby poskytli materiál pre zber úrody. V skleníku narástlo minimum buriny, skôr sa na pôde vytvorili povlaky rias.

Zima skleník nepreskúšala

Chránená poloha a umiernená klíma nestihlDSC_3273-01i vyskúšať odolnosť skleníka voči vrtochom prírody. Veterné smršte ho obchádzali, pretože záhrada je zo strán obkolesená štvor-metrovými bariérami z dosák. Tie pri každom vetrisku chránia pred nápormi vetra nielen záhradu, ale aj dvor.

Snehu bolo tiež poriedko. Snehová čiapka hrubšia ako 12 cm sa objavila na streche skleníka iba dvakrát. Polykarbonátové výplne túto drobnú záťaž  ustáli, naznačili však drobnosti, s ktorými treba počítať. Sneh nemá priveľkú ochotu samovoľne zliezať zo skleníka na zem. Bránia mu v tom dažďové zvody, ktoré plnia aj úlohu výstuhy. Sneh sa pri topení zachytáva na nich a ťarcha zostáva na streche.

Druhým detailom sú plastové krytky na koncoch týchto zvodov. Tlak snehDSC_8510-02u a ľadu ich postupne vytisne a stratia sa kdesi v snehovej pokrývke. Aby sa na jar neutopili v pôde, asi je lepšie na zimu ich vytiahnuť a uskladniť v skleníku.

Dvere zamŕzali v žliabkoch

Nie je zvykom chodiť do skleníka v zimných mrazoch, v prechodnom období s mrazivými nocami sa však na začiatku a konci sezóny môže vyskytnúť drobná nepríjemnosť. Posuvné dvere zamrznú v žliabku na spodnej časti rámu. Presne tam, kde si každý cez sezónu dáva pozor, aby sa nenahromadila zemina, ktorá by brzdila ich posun.

Či pomôže vosk, mazivo alebo inDSC_8506-04ý šikovný trik zatiaľ povedať neviem. Isté je, že vždy som sa s trochou námahy dnu dostal. Skúsenosti časom ukážu, ako sa s touto drobnosťou vysporiadať. Prečo je dobré chodiť v zime do skleníka, keď tam nič nerastie? Nuž, možno v ňom zimovať trsy pažítky, priesady skalničiek, či trvalky v kontajneroch. Predsa len, je to chránený priestor.

Rovnako pevný ako na jeseň

Skleník je v týchto dňoch rovnako pevný a stabilný ako v dni jeho zostavenia. Ba povedal by som, že základňa sa ešte väčšmi v priebehu času ukotvila v zemi. Terén sa jej naplno prispôsobil, pretože zamŕzajúca a rozmrazujúca zemina mu ustúpila. Zostal tesný, uzavretý.

V detailoch sa črtajú drobnosti, ktoré súvisia s klimatickými pomermi. Intenzívne vlhko spôsobilo na niektorých skrutkách a maticDSC_8504-07iach jemnú povrchovú koróziu. Je to skôr tenučký načervenalý film, ako hrdza. Kým niektoré zo skrutiek sú v interiéri dokonale lesklé, iné svoj šmrnc stratili. Neustály opar a povlak vody sa na nich podpísali.

Hliníkové a oceľové dielce s lakovou povrchovou úpravou vyzerajú rovnako ako v deň montáže. Nič sa neolúpalo, nezohlo, nepopraskalo. Všetko je v úplnom poriadku.

Riasy kolonizujú nový svet

Polykarbonátové výplne sú bez porušenia, bez náznakov žltnutia či krehnutia. Znamená to, že UV ochrana funguje a tabule boli namontované správnou stranou von. Objavujú sa miesta, ktoré sa podarilo kolonizovať riasam. Je to hlavne na miestach, kde sa okraje polykarbonátových dosiek dotýkajú žliabkov v profiloch. Približne 5 cm široký pás rias sa tiaDSC_8508-05hne na spodných okrajoch strešných tabúľ.

Poriešila by to možno páska nalepená na tabule v čase montáže, otázne je, či tá investícia stojí za to. Zatiaľ drobná kolónia rias nemá vplyv ani na svetlo prenikajúce do vnútra skleníka, ani na kondičku polykarbonátových výplní.

Sezóna klope na dvere

A ako je to s jarnou sezónou? Dá sa povedať, že klope na dvere. V tejto chvíli treba v skleníku dozberať z minuloročného výsevu špenát a valeriánku. DSC_8516-06Zasial som niekoľko riadkov reďkoviek a listového šalátu. A popri tom som využil skleník na to, aby som doň umiestnil 10 hrantíkov s rôznymi odrodami reďkoviek až do chvíle, kým spravím celoplošný výsev včasnej jarnej zeleniny.

Teplota pôdy sa stabilne priblížila k 6 °C, teplota vzduchu sa cez slnečný deň vyšplhá nad 30 °C. Mokrá pôda preto dokáže toto prebytkové teplo akumulovať. Ale o tom, v samostatnom článku.

Partnerom série skleníkových experimentov je firma Zenit SK, ktorá je dodávateľom ľahkých polykarbonátových skleníkov pre slovenský trh. Mojou úlohou bude dokumentovať pestovateľskú sezónu v skleníku, jeho vlastnosti a prínos pre záhradkárčenie pod horami.

DSC_8491-550

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár