Do akej miery sa mikroklíma polykarbonátového skleníka líši po príchode mrazivých nocí od tej,  ktorá ovládne hriadky v záhrade? To sa budem snažiť vysledovať v priebehu prvej mrazivej vlny tohto roka.

Žiadny skleník nedokáže vyrábať teplo. Môže len spomaliť ochladzovanie vzduchu a pôdy, ktoré sa v priebehu teplejších častí dňa nabíjajú teplom. Jeho prínosom je komôrková konštrukcia výplní fungujúca ako izolant a uzavretie priestoru nad chránenou hriadkou. Slabinou je hliníkový rám, ktorý vytvára tepelné mosty. Už neraz som rozmýšľal nad tým, akým prínosom by bolo jej prelepenie penovou páskou z vnútornej strany.

Deň prvý, 1.10.2013, vonku -2.4 °C:  Vonku je všetko pokryté bielou inoväťou, na baze visia listy ako handry a zamrznutá kôrka zeme chrúme pod nohami. Čomu chýba odolnosť voči nočným mrazíkom, to je bez zakrytia bielou netkanou textíliou mŕtve.

Na skleníku je z vonkajšej strany tvrdá vrstva námrazy, ktorú iba s ťažkosťami dokážem prstom rozrušiť. Vo vnútri je však všetko inak. Kým na oceľových skrutkách a hliníkovom ráme je v strešnej časti súvislá vrstva ľadu a námrazy, na polykarbonátových tabuliach odhadujem pomer vody k zamrznutým kvapkám 2:1. Vodný opar vyrobil štít, ktorý spomalil prestup mrazu dovnútra. Chlad sa zastavil na kvapkách vody.

10 centimetrov nad zemou som nameral teplotu vzduchu +1 °C, pôda chránená bielou textíliou mala v hĺbke 12 centimetrov teplotu 14,5 °C. Viem že vo chvíli keď sa objaví slnko, zrolujem textíliu, a slnečné lúče rozpustia všetku námrazu. Po celý deň sa bude teplo opäť akumulovať do pôdy.

2.10.2013, vonku +2,1 °C: Teplota vzduchu v skleníku vo výške 10 cm nad zemou  7,1 °C, teplota pôdy v hĺbke 12 cm 14,7 °C. Celý deň veterno, s  oblačnosťou, zásoba tepla v skleníku sa asi bude vybíjať.

3.10.2013, vonku 0,3 °C: Teplota vzduchu v skleníku vo výške 10 cm nad zemou  5,0 °C, teplota pôdy v hĺbke 12 cm 13,3 °C.

Deň druhý, 4.10.2013, vonku -6.1 °C:  Druhá mrazivá noc bola väčšou výstrahou. Teplota klesla pod nulu už neskoro večer a držala sa až do rána. Keďže malo ísť o ojedinelý mráz pred oteplením, spravil som to o čom som si myslel že by mohlo pomôcť. Zapálil som večer v skleníku jednu sviečku. Ráno som nameral teplotu vzduchu +3,1 °C a pôda sa udržala na 13,1 °C. Zdá sa, že tentokrát pomohli izolačné vlastnosti dutinkového polykarbonátu ochrániť rastlinky pred namrznutím. Ak som správne čítal, tepelný výkon sviečky je približne 30W. S minimálnym úsilím sa podarilo prekonať výraznejší mrazivý výkyv.

Deň tretí, 5.10.2013, vonku -4,3 °C: Teplota vzduchu v skleníku vo výške 10 cm nad zemou  0,9 °C, teplota pôdy v hĺbke 12 cm 12,5 °C. Noc prišla so silným oparom, všade je hrubá vrstva námrazy, kovové kľučky sa lepia na ruku. Zdá sa že nielen teplota ale aj vlhkosť vzduchu vonku rozhoduje o tom aká teplota sa v skleníku udrží. Stále však môžem povedať že skleník skvelo tlmí nočné mrazy a chráni rastlinky ktoré sú v ňom zasadené.

6.10.2013, vonku 2,4 °C: Teplota vzduchu v skleníku vo výške 10 cm nad zemou  7,9 °C, teplota pôdy v hĺbke 12 cm 13,5 °C. Meteorológovia hlásia oteplenie a spolu s ním by sa mohla zvýšiť aj teplota pôdy, ktorá je v skleníku zásobníkom na preklenutie chladných výkyvov. Ideálnou stratégiou sa javí byť denné odkrývanie bielej textílie a večerné naloženie.

7.10.2013, vonku 7,2 °C: Teplota vzduchu v skleníku vo výške 10 cm nad zemou  9,7 °C, teplota pôdy v hĺbke 12 cm 13,9 °C. Po zamračenom predchádzajúcom dni teploty v skleníku stúpali nahor. Aj slabé slnečné lúče dokážu dnu zodvihnúť teplotu.

8.10.2013, vonku 3,1 °C: Teplota vzduchu v skleníku vo výške 10 cm nad zemou  8,8 °C, teplota pôdy v hĺbke 12 cm 13,9 °C. Silná ranná hmla urýchľuje ochladzovanie všetkého naokolo. Cez deň je však horúco a tak sa zem v skleníku nabíja štedrou dávkou tepla. Využil som slnečné lúče a polial zeminu, aby sa zahriala ešte väčšmi.

9.10.2013, vonku 0,4 °C: Teplota vzduchu v skleníku vo výške 10 cm nad zemou  6,5 °C, teplota pôdy v hĺbke 12 cm 14,8 °C. Slnečný deň prinesie aj teplejšiu noc.

10.10.2013, vonku 5,2 °C: Teplota vzduchu v skleníku vo výške 10 cm nad zemou  11,0 °C, teplota pôdy v hĺbke 12 cm 14,8 °C.

11.10.2013, vonku 4,3 °C: Teplota vzduchu v skleníku vo výške 10 cm nad zemou  9,5 °C, teplota pôdy v hĺbke 12 cm 15,3 °C.

12.10.2013, vonku 7,1 °C: Teplota vzduchu v skleníku vo výške 10 cm nad zemou  12,1 °C, teplota pôdy v hĺbke 12 cm 15,8 °C.

14.10.2013, vonku 5,1 °C: Teplota vzduchu v skleníku vo výške 10 cm nad zemou  9,2 °C, teplota pôdy v hĺbke 12 cm 15,5 °C. Jeden deň ako druhý. Hmlisté ráno, slnečné poludnie.

14.10.2013, vonku 6,2 °C: Teplota vzduchu v skleníku vo výške 10 cm nad zemou  10,1 °C, teplota pôdy v hĺbke 12 cm 15,7 °C.

Klíma v skleníku je za stáleho počasia vždy vyrovnaná. Každý slnečný deň možno so zálievkou využiť na to, aby sa teplo akumulovalo hlboko do pôdy. Tak sa vytvorí zásoba tepla nielen na noc, ale aj na preklenutie zamračených dní. Chladnejšie dni síce jesennej zelenine neprekážajú, zelenina však rastie pomalšie. Použitie krycej bielej textílie pomáha udržať teplo v zemi, treba ju však zavčasu z rána odstraňovať, aby si zelenina užila maximum svetla v týchto krátkych dňoch.

3.11. 2013 Priaznivá jeseň žičí dobrej klíme

Bez toho aby som zapisoval nekonečný rad teplôt, pri rannom pohľade na všetky teplomery je zrejmé že pre priaznivú jeseň je klíma stabilná. Teplota pôdy sa stále drží nad hranicou 10 °C a stále je dostatok slnečných dní, ktoré po mrákavách prinesú dostatok tepla na to, aby sa skleník do hĺbky prehrial.

Stále sa držím dvoch kľúčových pravidiel:

  • ak svieti slnko a horúco je, tak výdatne polievaj
  • ak slnko zapadá, rozprestri bielu textíliu a ráno po východe slnka ju odlož do uličky

V očakávaní stabilného počasia si nerobím hlavu s tým, čo sa stane zajtra. Na mrazy to zatiaľ vôbec nevyzerá.

 

ĎALŠIE PLÁNY:

  • zdokumentovať ďalšie mrazivé dni
  • sledovať vplyv ochrany na pestované plodiny
  • určiť prvý fatálny deň tohto roku

Partnermi tohto zbierania skúseností sú firma SEMO ktorá dodala cenné rady a osivá pre pestovanie a ZENIT SK, ktorá zabezpečila pre pestovateľskú sezónu skleník.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Dobrý deň! Tak to sa mi moc páči. Tiež sme si kúpili polykar.skleník. Ešte teraz su tam papriky a rajčiny i rukola…Potrebujeme vylepšovať .Problém máme s krtkami, medvedíkmi, všetko máme pretunelované. Zháňam poznatky čo sa dá v skleníku pestovať. Vďaka za články a budem rada ak si ďaľšie budem môcť prečítať. Zdravím a veľa radosti a spokojnosti z pestovania. Iveta

    • Pestovanie v skleníku budeme dokumentovať po celý rok. Zameriame sa na jeho využitie tak, aby priniesol najviac osohu. Prídu jarné zeleniny, pestovanie priesad, plodová zelenina, medziplodiny, opäť ďalšia jesenná nádielka. Starostlivo vyberieme odrody zelenín tak, aby bol zo skleníka čo najväčší úžitok.

Pridaj komentár