Vypestovať plody vodových melónov vraj žiada záhradkárske skúsenosti a veľmi priaznivú klímu. Ja sa pokúšam zistiť, či by bolo možné dosiahnuť úrodu aj na balkóne. V pestovateľskej nádobe, s pomocou fóliového krytu, vzdušného substrátu a organických hnojív.

Keď som vybaľoval štepené priesady z internetového obchodu rastlinky.sk pre tohtoročný experiment zameraný na pestovanie plodovej zeleniny na balkóne, našiel som medzi sadeničkami aj útlu priesadu vodového melóna. Je to odroda Crisby štepená na podnoži, ktorá by mala vďaka silnému koreňovému systému dosiahnuť včasnejšiu úrodu. To sa mi v podhorskej oblasti náramne hodí.

Keďže som nemal pripravenú vhodnú nádobu na výsadbu chýbal mi priestor kde by som umiestnil paletu s vreckom substrátu, posilnil som dočasne výživu priesady mulčom z peletovaného ovčieho hnoja Flovium. Pri zálievke sa živiny postupne uvoľňovali a tak som sa v 22-centimetrovom kontajneri dočkal kvetenstva aj prvých plodíkov, ktoré vznikli po opelení.

 

Do novej nádoby a k tomu čiapku

Je zrejmé, že po čase priesada narazila na obmedzenia veľkosti nádoby. Dostala preto nový priestor v samozavlažovacom kvetníku Bergamot 40x40cm. Výhoda presadenia je nesporná. Zásoba vody je poistkou na dni, kedy trávim viac času v teréne ako vo dvore. Veľký objem zeminy poskytne priestor pre bohatý rast koreňov a navyše bude akumulovať cez deň dostatok tepla na to, aby ho v noci vyžaroval na rastlinu pre zmiernenie chladu.

Pretože melóny milujú teplo, rozhodol som sa vytvoriť najmenší fóliovník na svete. Je to kryt z niekoľkých latiek ovinutý baliacou fóliou. Od neskorého poobedia do neskorého rána vytvára okolo rastlinky ochrannú klímu, ktorá je pre ňu oporou aj v daždivých a zamračených dňoch. Je to najjednoduchšie a najdostupnejšie riešenie po ktorom môžem siahnuť a o ktorom si myslím že by mohlo pomôcť k pestovateľskému úspechu.

Začala napredovať

Rastlinka už niekoľko dní po presadení vykazuje náznaky bujnejšieho rastu a intenzívnejšieho kvitnutia. Nie som si istý či sa mi podarí dobehnúť zameškaný čas, vždy je tu však možnosť premiestniť v nádobe melón v chladnejšej jeseni do verandy kde je teplejšie.

 08.08.2013 Veľký kvetník s rezervoárom sa osvedčil

Je úžasné sledovať, ako veľmi sa začal melón rozrastať po presadení do novej nádoby. Materská rastlina nasadila desiatky šľahúňov, ktoré sú obsypané kvetmi. Kým vonku vidno mohutný nárast objemu drobných vykrojených zelených lístkov, čosi sa udialo aj pod povrchom.

Korene prerástli do rezervoára s vodou a z polovice ho vyplnili. Vždy keď do kvetníka dolievam vodu tak môžem prstom pozorovať, že pribudli nové a nové vlásočnicové korene. Akoby im vyhovovalo úplne mokré prostredie, ak cez medzeru prúdi do substrátu vzduch.

Včely asi spia

Desiatky samičích kvetov museli opadať so zárodkami plodov na zem, kým som si uvedomil že čelím problému s opeľovaním. Aj keď je kvetník po celé dni odokrytý – a dnes už aj v noci pretože som fóliový kryt spravil príliš malý – kvety opelené nie sú.

Stačil letmý dotyk štetcom s peľom z iného kvetu a priam pred očami sa začali zárodky plodov zväčšovať. Chce to zvoliť novú stratégiu. Vyčkať kým prvých pár plodov narastie do veľkosti slivky a potom urobiť rázny zákrok.

Odstraňovať ďalšie kvety a rozhdnúť sa koľko plodov dokáže rastlina uniesť. Čo si myslíte, jeden, dva?

20.8.2013 Rastú každým dňom

Po prebierke som ponechal dvojicu plodov na dvoch samostatných výhonoch a zdá sa, že som urobil dobre. Podložil som ich latkami aby neboli v kontakte so zemou a odštipujem nové puky a kvety.

Zdá sa, že plody rastú takmer pred očami. Každý deň prirastú jeden až dva centimetre po obvode. Zo svetlozelenej farby sa pritmavujú na tmavú a objavuje sa na nich čoraz výraznejšie pásovanie. V tejto chvíli už predbehli o poznanie veľkosť tenisovej loptičky.

Ak by som ich opelil s mesačným predstihom, už dnes by sa blížili k zrelosti. Nič však na tom, spravil som opatrenie ktorým naženiem kúsok času. Fóliový kryt ktorý bol už pritesný som nahradil novým, väčším. Z odpadového dreva a potravinárskej fólie. Na noc a v daždivom počasí rastlinu prikrývam, aby bola v teplejšej mikroklíme.

Zatiaľ to vyzerá sľubne. Začína byť zrejmé že červený vodový melón je možné dopestovať aj na balkóne v 40-centimetrovej nádobe. Budem dokumentovať ďalej, či sa očakávania naplnia.

1.9.2013 Plody dorastajú, možno sa dočkám aj dozretia

Melón miluje slnko a teplo. Preto sa každým dňom ukazuje že je v ubúdajúcej sile leta je pri oneskorenom opelení kľúčové jeho zastrešenie fóliou v noci a cez daždivé dni. Kým vňať prestala rásť a zachováva si svoju stálu formu, plody neustále rastú.

Osvedčilo sa mi výhony s listami zvinúť a položiť ich hore na kvetník, čim získala rastlina kompaktný tvar. Po čase sa už úplne prestala snažiť osídliť okolitý priestor. Voľné zostali iba dva výhony s plodmi.

Priebežne na nich pozorujem odlišné tempo rastu a zdá sa, že sa rastlina začína intenzívnejšie venovať iba jednému z nich. Pred týždňom som navážil 850 gramov hmotnosti, dnes už poskočila takmer na dvojnásobok – 1666 gramov. Ak to takto bude postupovať ďalej v budúcom roku bude čo zdokonaľovať.

Začínam byť presvedčený o tom, že vodový melón narastie aj v kvetníku.

26.9.2013 Ako chutí melón z kvetníka?

Rastlina sa spontánne rozhodla že sa jej nepatrí vyživovať dva plody a jeden jej bude stačiť. Nie že by ten menší zhnil, ale zaostal v raste a začal pomaly vädnúť. To umožnilo väčšiemu dorásť do jeho finálnej 2,5-kilogramovej hmotnosti.

Ako sa pásy jeho vyfarbenia začali prefarbovať na žltú a noci sa úplne schladli, podľa váhy už bolo zrejmé že plod nerastie. Obral som ho preto, položil do kuchyne kde čakal dva týždne na moment pravdy.

Ako chutí melón vypestovaný v kvetináči v nadmorskej výške 530 metrov nad morom po mesačnom sklze v opeľovaní? Nie je to žiadna sláva, avšak ani snaha nebola márna. Povedal by som že mu chýbajú práve tie štyri týždne chýbajúceho zretia. Už to jednoducho nestihol.

Tohtoročné ponaučenie je zrejmé. Áno, melón sa dá vypestovať v kvetináči aj pod horami, ak dostane v chladné dni fóliový prístrešok a ustriehne sa jeho opelenie. Možno si to skúsim aj na budúci rok, tentokrát s väčšou zručnosťou. A možno sa poobzerám po inom druhu melónu, ktorý je do tejto klímy vhodnejší. V každom prípade – v kvetináči so substrátom to funguje.

Partnerom tohto pestovateľského experimentu je internetový obchod rastlinky.sk, ktorý vypestoval a dodal štepenú priesadu melóna. Materiál pre výživu pochádza od podtatranského výrobcu organickehnojiva.sk. Samozavlažovaciu pestovateľskú nádobu so štedrým objemom pre substrát a zálievkovú vodu dodala firma Plastia, ktorá stojí na počiatku všetkých samozavlažovacích hrantíkov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Nadhera!! Tiez sme dali tento rok prvy krat melony..mame ich na zahradke v nie moc idealnej pode ale zatial ich je 8,uz cca kilovych tak uvidime ci stihnu dozriet,ale aj ked nie,buduci rok to skusime zas

  2. Pekný článok skola sa dajú pestovať melóny. A včely nespia, len ich je málo. Musite začať chovať včely, a máte pokoj z opelovaním. 😀

Pridaj komentár