Dokáže malý lesný navijak uľahčiť prácu pri hotovení palivového dreva? Stačí ho vraj iba namontovať namiesto lišty na pílu, ukotviť v teréne, natiahnuť lano k stromu a ťahať. Či je to skutočne pravda zisťujem naživo s českým navijakom BUK-1.

Čítal som na internete útržky o tomto pomocníkovi. Autori článkov si však nedali námahu vyskúšať si prácu s navijakom priamo v teréne. Oslovil som preto pána Bacílka, ktorý je konštruktérom tohto navijaku a ani som sa nenazdal, ocitol som sa v hore pod korunami stromov s netradičnou výbavou.

Tento rok chystám drevo na zimu inak ako zvyčajne. Namiesto gúľania metrovice z lesného svahu na lúku, ho vyťahujem drobnou mechanizáciou k samotnému okraju lesa. Odtiaľ je na čistinku dostupnú pre traktor už iba krôčik.

Na začiatok krátke video, podrobné zápisky so skúsenosťami spracujem priebežne. Pretože nie eufória z novoty, ale skúsenosti z práce majú písať príbehy.

06.08.2013 Výroba na mieru

Píla sa k navijaku upevňuje rovnakým spôsobom ako lišta. Keďže píly majú rôzne delenie reťazí a líšia sa v tom, ako veľmi ich olejová nádrž prečnieva v prednej časti, navijak prispôsobuje pílu konkrétnemu modelu.

V praxi to znamená že naň namontuje hnacie koleso so správnym delením a vodiacu lištu upevní buď priamo na rám navijaka alebo na pevný hliníkový blok ktorým je možné pílu odďaľovať. K tomu sa spáruje správna dĺžka hnacej reťaze a navijak je pripravený na prácu.

Ja používam navijak s pílou Husqvarna 372XP s 3/8″ delením reťaze, čo znamená že som si na vlastnej koži vyskúšal aké jednoduché prispôsobenie je. Všetko sme vybavili s výrobcom korešpondenčne – poštou, pretože som vopred model píly neavizoval.

Montáž a demontáž

Prednosťou malého lesného navijaka BUK-1 je extrémne jednoduchá montáž a demontáž. Ide o úlohu úplne zhodnú s výmenou reťaze. Stačí len odtiahnuť dva matice, sňať kryt a vymeniť lištu rezného ústrojenstva za vodiacu lištu pevne spojenú s navijakom. Na tú sa nasadí bezpečná retiazka bez rezných zubov, napne sa ako je zvykom a stroj je pripravený na prácu.

V praxi to znamená pri ľahkej výbave jediné. Nemusíte so sebou brať dve píly, stačí vám jediná. Najprv si zložíte stromy k zemi a odkonárite ich, následne ich budete ťahať. Ja mám rád pomalšie pracovné tempo a komfort, vždy som vyrážal s pílami dvomi – jednou namontovanou v navijaku a druhou pripravenou na ťažbu.

Z domu do lesa a späť

Navijak je možné vďaka mohutným nafúkaným kolieskam a odnímateľnej rukoväti tlačiť pred sebou alebo ťahať. Hoci aj s namontovanou pílou. Často sa mi zdá že tlačenie je menej únavné ako ťahanie na spevnej ceste. Akoby navijak menej poskakoval na kamienkoch a nerovnostiach.

Iné je to na členitej lúke, alebo strmom stúpaní k lesu, kde treba prekonávať nerovné, spásané pozemky. Bez brzdičky, iba s možnosťou prekotenia tak aby navijak neušiel je to riadny záber a nech je to akokoľvek, aj riadny chlap má čo robiť aby vybehol so zvyšnou výbavou na ťažbu na okraj lesa.

Od tohto miesta je to už jednoduchšie. Stačí vymotať lano, upevniť hore kopcom o ktorýkoľvek strom a spustiť navíjanie. Navijak sa sám vytiahne do kopca. Stačí len držať ruku na plyne píly a rukoväti. Je to praktické, tu i tam sa skriví vanička z tenkého plechu, ktorá je pod navijakom. Nerovnosti si človek nevyberá.

Podvozok plánuje výrobca mierne upraviť, aby boli kolieska ďalej od seba. Zlepší to stabilitu pri prechode terénom a navijak sa nebude preklápať na prekážkach do strán.

07. 08. 2013 Ukotvenie

Vytiahnuť závlačku, vysunúť mohutný čap, zložiť rukoväť a namiesto nej upevniť k rámu navijaku textilný uväzok ovinutý okolo stromu. Ukotviť navijak v lese je tak jednoduché, ako ho kedykoľvek prehodiť do prepravnej polohy s rukoväťou. Nikdy som nemal pocit, že by sa to dalo riešiť lepšie a jednoduchšie.

Takto ho možno uviazať až k poslednému stromu na okraji lesa. Aj keď som mal pokušenie skúsiť zabiť do stredu lúky kôl a ťahať drevo až tam, nikdy som to nespravil. Už som ho viac gúľal von v metrovici ak bolo treba dostať sa bližšie k traktoru.

Upevnenie k ťahanému drevu

Hák na konci oceľového lana a retiazka ovinutá okolo jedného, dvoch, či piatich stromov je témou bez diskusie. Je to pevné, bezpečné a funguje to ako na hocijakom inom navijaku. Čo si musí nováčik uvedomiť je, že s lanom treba chodiť hore svahom až kým všetko drevo nie je poťahané nadol.

Preto je lepšie zozbierať skúsenosti a ťahať viac kmeňov naraz. Samozrejme ak ide o sucháre nie veľkej hmotnosti aké som ťahal ja. V tomto mi veľmi pomáhala smerová kladka, uviazaná na niektorom zo stromov v dráhe ťahania. Kým ja som bol s navijakom stále na jednom mieste, stromy mohli byť v lese napadané rôznymi smermi. Na kladke lano jednoducho zabočí kam je potrebné.

Mať lano s dĺžkou 50 metrov znamená, že človek niekedy nevidí jeho koniec. Avšak nájdu sa situácie kedy si povie že ešte meter, dva, či tri k dobru by sa hodili. Vtedy pomôže na predĺženie záložná retiazka, ale situáciu to nemení. I tak treba z času na čas vystúpať o strom či dva vyššie a previazať navijak. Nie je to nič, čo by kazilo chuť do práce.

Navíjanie

Silný prevod 1:3 na hnacom koliesku reťazky a 1:140 vo vnútri cievky navijaka na harmonickej prevodovke dáva navijaku silu. Tempo je mierne, takže vždy som mal prácu pod kontrolou, kmene sa dolu kopcom niekedy posúvajú aj samovoľne bez pomoci navijaka.

Vždy som pracoval s pomocníkom, ktorý kráčal povedľa ťahaných stromov ako pohonič pri ťažnom koni. Sledoval som či sa neobjaví cestou prekážka či iný zádrhel. Súčasne som však musel sledovať cievku navijaka.

Lano sa na cievku neukladá rovnomerne, kedykoľvek sa snaží urobiť veľký návin na jednej alebo druhej strane. V priebehu niekoľkých sekúnd nepozornosti sa tak stane na navinutej cievke, že lano skĺzne mimo bubna. Silou prevodov sa zachytí medzí rámom a cievkou, kde prejde okolo hlavičiek skrutiek.

Stalo sa mi to raz, potom som si už dával pozor. Bol som vybavený iba kombi-kľúčom na pílu a s veľkou trpezlivosťou trvalo asi dve hodiny, kým bolo lano opäť v pracovnej polohe. S jemným poškodením niekoľkých drôtikov, avšak bez straty nosnosti.

Je to čosi čo musí človek dostať do krvi. Ak zostáva iba posledných desať metra lana na návin, treba mať oči neustále na cievke. Dá sa s tým žiť.

Určite sa pýtate ako je to so spojkou. Je to kolíková spojka s páčkou. V jednej polohe je bubon voľný a možno ním ručne privinúť lano, v druhej je zaradená a lano ovláda motor. Je zaujímavé sledovať ako dokáže strom padajúci k zemi pretiahnuť zaradené prevody. To trhnutie lana čo je na konci jednoducho len odvinie kúsok lana cez prevod.

Sila mu nechýba

Technické parametre hovoria o ťahaní nákladu s hmotnosťou 1 tony, ja som sa k tejto hranici asi nikdy nedostal. I keď som ťahal smreky s priemerom 40 cm a dĺžkou 30 metrov, boli to sucháre a ani po dvoch odrazu som necítil že by navijak nevládal.

Ide si svojim tempom a ak nastane moment vyššej záťaže, vzoprie sa k zemi alebo sa pridvihne a ruka automaticky ide z plynu dole. Človek má šancu cítiť čo sa s lanom deje a tak sa netreba obávať že by sa prevodovka preťažila. Motor píly má preklzovú spojku, ten je chránený.

Kto má cit, ten asi nemôže nič rozbiť.

Vibrácie sú nepríjemné

Pracovať s navijakom vyžaduje nosenie antivibračných rukavíc. Áno patria aj k reťazovej píle, ale nie každý ich pre nemotornosť používa. Pri navijaku je to nutnosť. Kým rukoväte píly sedia na silentblokoch, rukoväť navijaka je priamo spojená s telom píly.

Dvojtakty sú na silné vibrácie štedré a cítiť to aj pri dlhšej práci s navijakom. Ruky brnia a brnia. Bez rukavíc to nejde a myslím si že i to je dôvod prečo je navijakov na trhu tak málo. EÚ normy sú prísne a venujú sa aj tomuto parametru.

Ďalšie postrehy dopíšem zajtra.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. dobry den mal by som zaujem o kupu maleho lesneho navijaka BUK-1 prosim vas viete mi poradit kde by som ho mohohol zohnat a ci to este vyraba firma bacilek?dakujem

Pridaj komentár